KAKS STRADIVARIUST: Pärnu antiigiäris müügis oleva kahe viiuli põhjas on kiri, mis ütleb, et need on valmistanud Antonius Stradivarius 18. sajandil. Foto: Urmas Kaldmaa
Eesti uudised
20. november 2012, 07:01

Stradivaariused näivad olevat antiigiärides igapäevane kaup (13)

Oktoobri lõpus kirjutas "Õhtuleht" ühte Pärnu antiigiärisse müüki toodud vanast Stradivariuse nimesildiga viiulist. Hiljem ilmnes, et mõnes vanavarapoes on samasugused pillid päris igapäevane kaup

"Iga teine viiul, mida müüa pakutakse, on stradivaarius," räägib ühe teise antiigiäri omanik. "Mul on praegugi siin kaks tükki müügis." Kolmanda, kõige parema ja tõeliselt hea Stradivariuse nimesildiga viiuli olevat antiigiäri omanik mõni aeg tagasi maha müünud.

Müügis olevatest Stradivariustest ühel on küljes ka hinnasilt: 230 eurot. See on tuhmunud lakiga suhteliselt raske pill. "Vabrikutoodang," ütleb antiigiäri omanik ja on kindel, et head kõla sellest pillist loota ei tasuvat. Teise pilli lakk helgib ja käes hoides tundub see imeliselt kerge. Hinnasilti viiulil pole. Omaniku arvates on tegu meistri valmistatud pilliga, mille hind selguvat alati läbirääkimiste käigus. "Ega nimi, mis kasti sees oleval sildil on, ei maksa koopiapillide puhul midagi. Hinna määrab ikka viiuli kõla," lisab ta.

Kindlasti võib sellise hea pilli hind lõppeda kolme nulliga. Internetis väidetakse, et kõige kallimad 18. sajandil valmistatud stradivaariuse koopiad on maksnud sadu tuhandeid eurosid.

Samas Pärnu antiigiäris pakutakse lisaks stradivaariustele müüa ka Amati (Stradivari õpetaja ja pillimeister) nimesildiga viiulit. Äri omaniku väitel on just see pill kõige parema kõlaga.

Head pillid vanavarapoodi ei satu

Antiigiäri omaniku sõnul ta ise viiulit ei mängi, kuid tunneb selle pilli vastu erilist huvi ja on tegelnud nende ostmise-müümisega juba paarkümmend aastat. Algul olevat temagi olnud väga entusiastlik ja lasknud mõne pilli vanusegi ära määrata. Vähemalt üks neist olevatki olnud valmistatud mitusada aastat tagasi, kuid sellegipoolest mitte ehtne stradivaarius.

Kui nüüd talle mõnd Stradivariuse nimesildiga viiulit pakutakse, võtvat ta asja juba liigse õhinata. "Ma ei arva kunagi, et see võiks ehtne stradivaarius olla," ütleb antiigiäri omanik.

Ühe antiigiärimehe hinnangul ei saa olla võimalik, et sellist kaupa tuuakse massiliselt antiigiäridesse müüki ja ta ei välista, et tegelikult liimitakse nüüdisaegsete pillide põhja

Stradivariuse võltsitud nimesildid.

"Head pillid liiguvad muusikute hulgas käest kätte, neid antiigiäridesse naljalt ei tooda. Väga vanana näivaid Stradivariuse nimesilte võib ka tänapäeval valmistada. Kui mõne viiuli põhjas on tema nimesilt, siis see veel ei pruugi tähendada, et tegemist on ajaloolise pilliga," ütleb antiigiärimees.