Muusikaakadeemia klassikalise laulu tudeng Toomas Kolk on «Eesti otsib superstaari» senistes finaalsaadetes kuulda saanud kohtunikekolmiku teravaimaid kommentaare. Foto: TEET MALSROOS
Üritused
20. november 2012, 07:01

Toomas kohtunike turmtule all (104)

Superstaarikohtunikud pole rahva toetusel saatest saatesse purjetava tartlase Toomas Kolgi vastu just leebed olnud. Näiteks Mart Sander võrdles teda üle-eelmises saates sõjaveteranide ansambliga, kes kord kvartalis lahingukaaslase kalmule koguneb. Viimases saates kostis Mihkel Raua suust Tooma laulu kommentaariks aga vaid üks pikk ähvardavas toonis hingeldamine.

"Olin Mihkel Raua nn kommentaariga väga rahul, sest see oli poolenisti show ja show on mulle alati meeldinud," kommenteerib omakorda Toomas Kolk žüriiliikme Raua hinnangut tema esitatud loole "Moon River" filmist "Hommikusöök Tiffany juures". "Pealegi oli see Mihkel Raua üks pikk ja põhjalik hingamine võetud ühest minu lemmikfilmist "Star Wars" ("Tähtede sõda") ja imiteeritud selle kangelase Darth Vaderi stiilist. Olen väga suur ulmekate fänn, nii et Raua kommentaar oli väga lõbus vaheseik, mis pigem mu tuju tõstis, kui et oleks enne publiku hääletust jalad alt löönud," ütleb Toomas, kes pühapäevases saates publiku poolt taas kindlalt edasipääsejate hulka hääletati.

Toomale kohtunike teravaimad sõnad

Ooperilaulu õppiv Toomas end krõbedatest väljaütlemistest heidutada ei lase.

"Muhe muie tuleb alati vahetult enne kohtunike ette astumist suule, kuna tekib ootus: nii, mis nad seekord ütlevad?" naerab Toomas. "Ma kujutan ette, et sõjaveteranide ansambli seas võib lahedaid kurguhääli kohata küll, mille pealt nutikaid võtteid õppida," sõnab Toomas Kolk (25) Sandri üle-eelmise saate repliigi peale. Muusikaakadeemia klassikalise laulu tudeng on "Eesti otsib superstaari" senistes finaalsaadetes kuulda saanud kohtunikekolmiku teravaimaid kommentaare.

Kord ütles Mihkel Raud, et Tooma esitus mõjub veenvalt vaid paroodiana, seejärel leidis, et ta laulab kriminaalselt mustalt, ja pidas tema etteastet suhteliselt abituks karaokenumbriks. Üle-eelmisel pühapäeval nimetas Raud Tooma võimalikku superfinaali jõudmist suisa katastroofiks.

Mart Sander on tunnistanud, et ei mõista, kuidas Toomas üldse finaali pääses: "Ma ei teagi, kui palju sa oled pidanud täiskuu-neljapäevaöösiti ristteel musti kukkesid ohverdama, et inimesed sinu eest ikka kogu aeg helistaksid."

Maarja-Liis Ilus on olnud lahkem ning kiitnud tema artistlikkust ja meeldivalt kumedat bassihäält. Ometi kukuvad ka tema sõnul Tooma püüded popareenile sulanduda kokkuvõttes totralt välja.

"Kindlasti väärin ma kriitikat, kuna laval kõik veel sajaprotsendiliselt ei õnnestu. Teiseks on nad ehk märganud, et ma ei võta teravat satiiri liialt hinge, ning siis on saate vürtsitamise mõttes hea minuga vähe mustemat huumorit teha," arvab Toomas muheldes. "Loomulikult seedin ma kõik nende kommentaarid läbi. Võib-olla sooviksin kohtunikelt rohkem konkreetseid soovitusi – et laula madalamalt või kitsamalt, proovi antud laulu puhul heledamat, sumedamat värvi või muud sarnast," loodab ta žüriilt edaspidi ka nõuandeid kuulda. Samuti kiikab Toomas netikommentaariume, et abivalmimatest sõnavõttudest üht-teist kõrva taha panna.

Laulnud kolm aastat, poppi üldse mitte

"Haavumisega mul tegemist teha ei tule, kuna üks esimesi asju, mida laulja õpib, on tugev enesekriitika ning sellega toimetulek," seletab noormees, kes ei hinda end üle: "Ma tean väga hästi oma positsiooni: soololaulmisega olen tegelnud kolm aastat, aga popžanrit riivanud vaid kuu aega. Lapsepõlves polnud mul huvi maki pealt midagi kaasa laulda – mind paelus hoopis instrumentaal. Ma armastan filmimuusikat ning seda, mis toimub vokaali taga. Kindlasti tunneksin ma ennast saates mugavamalt, kui ma oleks lapsepõlvest peale hitte laulnud." Erinevalt neist, kes maast madalast poptähe-elust unistanud, polevat temal lemmikmenulood juba pikki aastaid pähe raiutud.

Napile kogemusele vaatamata jätkab Toomas võistlust optimistlikult. "Iga esinemisega saab oma artistlikku väljendust, julgust ja tehnikat arendada." Tänu saatele on tema huvi popmuusikažanri sügavama uurimise, laulmise ning nautimise vastu kõvasti suurenenud. "Üks aastaid täiesti räämas seisnud, suletud tuba on lahti tehtud ning praegu suurpuhastust saamas," hindab ta oma arengut. Tõik, et ta on poplaval kui mees metsast, võivat kasukski tulla: "Kuna mul kaotada otseselt midagi pole, ei karda ma riskida – ma pole oma mugavustsooni püsima jäänud, vaid olen katsetanud paljusid muusikastiile ning erineva karakteriga lugusid."

Tema esituses on kõlanud Elvis Presley "A Little Less Conversation", filmist "Dirty Dancing" tuntud "I’ve Had the Time of My Life" ja Valter Ojakääru "Oma laulu ei leia ma üles". Ehkki püünel mõjub Toomas enesekindlalt ja kohati arrogantseltki, on ta end kaks viimast pühapäeva ometi kõhklevalt tundnud. Kaks pühapäeva tagasi lõi kindlus vankuma pärast lavaproovi: "Kõrvamonitoride heli ja lavaheli on saalitümakaga võrreldes nagu öö ja päev ning see lõi mind väheke rivist välja." Otsesaates ei tahtnud hääl hästi sõna kuulata ja koostöö kaameramehega läks segamini. Hääleseadja Maikeni ja kaasfinalistide tunnustavad sõnad aga veensid teda ennastki arvama, et metsatöllulikult mehine etteaste polnud teps mitte nõrk.

Ei loodagi kogu žürii soosingut

Kuigi igas saates on mõni kohtunik Tooma lahkumist ennustanud, pole ta tänu televaataja häältele pidanud kordagi kolme nõrgima seas seisma. Aktiivsemailt poolehoidjailt on ta kirjugi saanud: "Kirjutanud on tuntud ja tundmatud, muusikaelust ja muust elust, linnadest ja alevikest, noored ja vanad. Nad on soovitanud mulle lugusid, julgustanud ning ka nõu andnud." Tänutunne kannustab teda publiku nimel üha rohkem pingutama. Tooma taktika on lihtne: "Harjutada, harjutada ja veel kord harjutada. Muu asi enesekindlaks ei tee."

Ballaadiga "Moon River" filmist "Hommikusöök Tiffany juures" lootis Toomas žüriid positiivselt üllatada, ent jäi samas kahe jalaga maa peale: "Kõik kolm kohtunikku leebuma panna – ma arvan, et see on selle hooaja jooksul võimatu." Samas koputab ta pisut kohtunike südametunnistusele: "Ei maksa unustada, et just nad ise upitasid mind finaaliukse läveni, tuues põhjuseks, et ma muudan saate värvikamaks. Nüüd, kui ma kogemata pea ees finaaliuksest sisse prantsatasin, on neil tükk tööd, et seda värvi põrandalt kokku pühkida."