Boris StrugatskiFoto: Wikipedia
Inimesed
19. november 2012, 20:15

Suri ulmekirjanik Boris Strugatski (6)

80. eluaastal suri täna Vene ulmekirjanik Boris Strugatski.

Vene raadiojaama Eho Moskvõ teatel suri Boris Strugatski haiglas, vahendab Interfax. Kirjanik oli oma elu viimased päevad raskes seisundis.

Vendade Strugatskite fondi direktor Sergei Arno teatas Interfaxile, et „see ei juhtunud ootamatult, vaid pärast rasket haigust". Arno lisas, et surma põhjuseks oli tugev külmetus.

Boris Strugatski sündis Leningradis 15. aprillil 1933. aastal. Kirjanik, stsenarist ja tõlkija Boris Strugatski oli koostöös oma venna, Arkadi Strugatskiga kümnete ulmekirjanduse klassikaks kujunenud teoste autor. Paljudest kirjandusteostest on valminud mängufilmid, millest Eesti ulmesõpradele meenub arvatavasti eelkõige „Piknik roheluses", mille filmiversioon, Andrei Tarkovski „Stalker" vändati suures osas Eestis, ja Grigori Kromanovi vändatud ""Hukkunud alpinisti" hotell".

Tuntud on „Raske on olla jumal", „Miljon aastat enne maailma lõppu", „Asustatud saar" jpt. Pärast venna Arkadi Strugatski surma 1991. aastal avaldas Boris Strugatski kaks iseseisvat romaani S. Vititski pseudonüümi all.