Roy StriderFoto: Kalju Tisler
Inimesed
19. november 2012, 16:45

Dalai-laama esitles Indias Roy Strideri Mongoolia-raamatut (18)

Nobeli rahupreemia laureaat ja tiibetlaste usujuht Tema Pühadus XIV dalai-laama esitles 17. novembril Indias Dharamsalas tuhandetele teda tervitama kogunenud inimestele Eesti kirjaniku ja inimõiguslase Roy Strideri raamatut „Mongoolia memuaarid. Tiibeti koertega kullaotsijate jälil", mis ilmus kirjastuses Varrak 2012. aastal.

Dalai-laama ja Tiibeti eksiilvalitsuse peaministri dr Lobsang Sangay vahel Dharamsalas kaamerate ette ilmunud Roy Strider on oma uue raamatu pühendanud Mongoolia pikaajaliste traditsioonidega vaimse juhi bogdogeeni 9. taassünnile, kõrgele Tiibeti laamale Tema Eminents IX Khalkha Jetsun Dhampale, kelle olemasolu Nõukogude Liidu diktatuuri tõttu pikka aega salajas hoiti.

Käesoleval aastal 80-aastasena lahkunud usujuht sündis 1932. aastal Tiibeti pealinnas Lhasas. Alles Nõukogude Liidu lagunedes andis dalai-laama bogdogeegeni 9. taassünnile ametliku kinnituse ning 1992. aastal viidi Mongoolia usujuhi troonimistseremoonia läbi Dharamsalas. 

Strideri raamat räägib budismi ajaloost ja tänapäevasest olukorrast Mongoolias, inim- ja loomaõigustest ning illegaalsete kullakaevurite traagilisest elust. Nomaadide ja iidsete õpetustega toimuvate muutuste uurimiseks sõidab autor Mongooliasse ekstreemsetes oludes ning käsitleb raamatus tarbimisühiskonna, üleilmastumise ja ahnusepõhise majandusega seotud probleeme.

Praegu Himaalaja mäestikus viibiv Strider ütles, et Mongoolia ja Tiibeti nomaadide eluviis on aastatuhandeid kestnud harmooniline ning tasakaalustatud kooslus, mis vastandub igas mõttes kaasaegse tarbimisühiskonna väärtustele. „Nomaadide sundkadumist põhjustavad kliimamuutused, üleilmastumine ja ahnus, sealjuures Tiibetis ka võõrvõimu hirmuvalitsus, Mongoolias aga võõrkapitali võim. Rahvusvaheline kogukond, igaüks saab aidata nii enda kui teiste kannatusi vähendada. Meil on ainult üks planeet, üks inimkond, seda tuleb armastada, mitte hävitada. Tegutsema peab täna."

Roy Strider on Indias Eesti esindajana Dharamsalas 16.-18. novembrini toimunud Erakorralisel Rahvusvahelisel Tiibeti Toetusrühmade Konverentsil. 43 riigiga esindatud erakorraline kriisikohtumine keskendus järsult halvenenud olukorrale ja vapustustele Tiibetis, kus okupatsioonist ja genotsiidist tingitud meeleheitliku protestina on end viimasel ajal elavana põlema süüdanud juba vähemalt 76 tiibetlast, neist 62 on surnud. Kõik end süüdanud tiibetlased on põledes nõudnud vabadust ja alates 1959. aastast Indias eksiilis elava dalai-laama tagasipöördumise võimaldamist Tiibetisse.

Mongoolia ja Tiibet on olnud sajandeid ajalooliselt ning usuliselt seotud budistlikud riigid, mis eelmise sajandi esimesel poolel oma suurte naabrite punavalitsuste poolt okupeeriti või hõivati. Eesti Vabariik jagab Tiibetiga saatusekaaslasena sarnast ajalugu, kuid pole senini ametlikult tiibetlaste vabadusepüüdlusi toetanud.