ANSAMBLIS NOORKUU TAAS VIIS LIIGET: Tagareas vasakult Ilmar Madison, Remi Teras, Martti Meumers, Märt Murrik ja Rein Kahro. Fotol ka Noorkuu jõulutuuril kaasa tegevad Ivo Linna ja Ott Lepland. Foto: Arno Saar
Saund
19. november 2012, 07:00

Noorkuu: "Virgo jääb alati meie südameisse, kuid elu läheb edasi." (2)

"Virgo lähedastelt on meil roheline tee ja usun, et ka Virgo ise ei oleks tahtnud, et 16 aastat tehtud töö äkki katkeb," räägib Noorkuu laulja Martti Meumers, et soovist bändi tegevust jätkata on ansambel pärast mõnekuist pausi taas viieliikmeline.

Tõsi, alguses mõtlesid Noorkuu poisid pärast Virgo Tuliti traagilist surma sel suvel, et jätkavad neljaliikmelisena.

"Aga hakkasime proove tegema ja leidsime, et see, mis välja tuleb, on nõme. Et see kõik ei kõla neljakesi nii hästi," räägib teine Noorkuu laulja Rein Kahro.

16 aastale joon alla plaadiga

Talle ja bändikaaslane Ilmar Madisonile meenus Märt Murrik, kellega oldi vokaalmuusikamaailmas korduvalt kokku põrgatud. Ja Märt kutsuti proovi ja jutuajamisele.

Märt Murrik kõneleb, et kui teda Noorkuuga ühinema kutsuti, oli ta üllatunud. "Kuigi mõtteid sellest, et koos, kas või lihtsalt huvi pärast proovi teha, oleme me juba aastaid veeretanud," tunnistab ta. Et ühiselt leiti, et Märt suudab aidata Noorkuul end pärast rasket kaotust uut hingamist leida, löödi käed.

Nüüd tehakse proove taas viiekesi, et koos Ott Leplandi ja Ivo Linnaga jõulutuurile asuda. 13. detsember saab päevaks, mil Noorkuu poisid üle mitme kuu taas avalikult esinevad, viimati lauldi ühiselt Virgo matustel.

Aja varalahkunud Virgoga võtab kokku lähiajal tehasest väljuv plaat "piiratud...". Ainult interneti kaudu või kontsertidel müügile tuleval plaadil kõlavad viimase viie-kuue aasta jooksul salvestatud lood, mis erinevatel põhjustel pole seni ilmunud albumitele mahtunud. Teiste hulgas ka ühes Virgoga viimati lindistatud laul "Ärkamise aeg".

Martti Meumers peab seda plaati Noorkuu seniilmunutest parimaks. "Varasemad plaadid on sündinud tähtajaks ja neil on veidi kiirustamise maiku juures. See plaat on sündinud rahulikult, pika aja jooksul," põhjendab ta.

Plaadi nimi on sümboolne ja annab edasi kõike seda, mida elus kontrollida ei saa. "Nii jäi ka meie aeg koos Virgoga piiratuks. Teiseks on seda plaati trükitud ainult piiratud kogus ja seda saab osta ainult piiratud kohtadest," kirjutavad poisid bändi Facebooki fännilehel.

Lisaks on sellel plaadil ka oma kindel eesmärk – selle müügist saadav tulu läheb Virgo pere toetusfondi. Nii Martti kui Rein ütlevad, et see on vähim, mida nad Virgo lese Liina ja tema laste heaks teha saavad.

"Meie saame ju edasi toimetada, käed-jalad on otsas. Neil on aga oluline pereliige puudu," selgitab Martti.

Noorkuu liikmed on nende sõnul Virgo lähedastele alati olemas. "Eks esimene suurem šokk on möödas, kuigi selline sündmus annab endast ka veel tagantjärele tunda. Kindlasti on perel tähtpäevadel väga raske, siis oleme kindlalt nende kõrval," lubab Martti.

Rein meenutab, et bändigi jaoks olid esimesed proovid ilma Virgota väga rasked. "Kogu aeg oli tunne, et üks inimene on puudu, et kus ta küll on," ohkab ta. Martti sõnul räägivad poisid Virgost pidevalt ja püüavad elu võtta samasuguse huumoriga, nagu seda tegi varalahkunud bändiliige.

Ka bändi uus laulja Märt Murrik ütleb, et kindlasti on ja jääb Virgo üheks osaks kõiges selles, mida Noorkuu endas kannab. "Sellise ansambli tegemise puhul on esinemine ainult üks, väljapoole paistev osa. Suures osas toimub elu siiski prooviruumides, teekonnal esinemisele või lihtsalt ühiselt aega veetes. Just need on hetked, mil meenuvad tehtud naljad ja koos läbielatu – eks see on ka see aeg, mil kõige paremini on tunda, mida Virgo sellistel puhkudel ütleks või teeks," selgitab ta.

Martti ütleb, et kuigi esialgu tõmbas Virgo surm ansambli rajalt täiesti maha, siis esimesest šokist toibununa üritavad poisid nüüd üheskoos hoida kainet meelt ja mõista, et mõnede asjade vastu siin elus ei saa.

"Maailm ei saa seisma jääda, me peame oma tegemistega edasi minema. Aga Virgo jääb alati meie südamesesse, sealt ei kao ta kuhugi," kinnitavad Martti ja Rein justkui ühest suust.

Kes on Noorkuu uus liige?

"Muusikat ma õppinud ei ole. Kahe käe sõrmede jagu klaveritunde võtsin põhikooli alguses, kuna tahtsin ühte konkreetset lugu mängima õppida," räägib Märt Murrik, kes töö kõrvalt on lõpetamas õpinguid Tartu Ülikoolis psühholoogia erialal.

1. klassis liitus ta Virumaa Poistekooriga ja nii on tal enda sõnul aastatega tekkinud loogiline seos nootide ning hääle liikumise vahel, mis võimaldab kuulmisega õppida nii laulmist kui ka erinevaid pille mängima. Ka Märdi vanaisa õppis omal ajal pille mängima just omal käel.

Gümnaasiumis laulis Märt Kadri Voorandi kokku kutsutud ja juhendajata tegutsenud vokaalansamblis Sheikid. Aasta pärast kokkutulemist saadi Alo Mattiiseni muusikapäevadelt grand prix´ auhind ning järgmise paari aasta jooksul nopiti auhindu mitmetelt konkurssidelt. Märdi suurim esinemine koos Sheikidiga oli Õllesummeri pealaval Beatles’i tribuutkontserdil üheskoos Eesti tuntud artistidega, kelle hulgas oli ka Noorkuu.

Hiljem on Märt laulnud veel mitmes ansamblis, kõige erilisemaks kogemuseks nimetab ta gruppi Maagiline Kuues, mille koosseisus laulis esimesel "Eesti laulul" Chalice.