SÜNGE IDÜLL: Tom Barnaby (John Nettles) ja ustav seersant Ben Jones (Jason Hughes) teavad, et maalilise küla malbe pealispinna all pulbitseb kurjus. Foto: ERR
Inimesed
17. november 2012, 07:43

"Midsomeri mõrvade" John Nettles: "Ihkasin üllast kangelassurma ja pidulikke matuseid." (21)

"Ma ei tahaks tüütuks muutuda – mõistlikum on lahkuda, kuni minust veel puudust tuntakse," leiab "Midsomeri mõrvades" Tom Barnabyt kehastav John Nettles. Peainspektor Barnaby, kes on lahendanud Midsomeri petlikult maalilistes külakestes ligi 200 mõrvalugu, astub täna õhtul viimast korda Eesti televaatajate ette.

Televaataja tutvus Briti kirjaniku Caroline Grahami raamatuist tuntud peainspektor Tom Barnabyga esimest korda 1997. aasta märtsis, kui ekraanile jõudis Grahami romaanide ainetel loodud seriaal "Midsomeri mõrvad". Piltpostkaardiliku Midsomeri vagura pealispinna all pulbitseb põrgukatel – pealtnäha siivsate väikekodanlaste elu paiskavad segamini kõige mõeldamatumad roimad, käiku lähevad mürgised konnad, potid-pannid ja heinahangud.

Viimane episood Tom Barnabyga jõudis Inglismaal eetrisse mullu veebruaris. Fännid üle maailma on lemmiku lahkumisest meeleheitel ning saadavad telekanalile tuhandeid anuvaid kirju, nõudes teda tagasi. "Üks austraallanna kutsus mind hoopis oma tallu elama, kirjeldades kuuel leheküljel, mida kõike ta minuga seal teeks," muheleb Barnaby osatäitja John Nettles TV Choice`i intervjuus.

ETV ekraanil jookseb sari väikese nihkega, aga nüüd on meilgi armuaeg läbi. "Ihkasin üllast kangelassurma ja pidulikke matuseid," õhkas Nettles. Sellest jäi ta siiski ilma.

"Surmade ja hävingu keskel on ta jäänud tõeliseks rahu oaasiks," iseloomustab Nettles oma kangelast. Barnaby elab oma kannatliku abikaasa Joyce`i ning näitlejaks pürgiva tütre Cullyga õdusas maamajas. Politseinikuna on ta pealtnäha laisavõitu, aga erakordselt terane.

Kaasnäitlejad kiidavad, et oktoobris 69. sünnipäeva tähistanud Nettles on eraisikuna samasugune – eeskujulike maneeridega džentelmen, kelle suust iial pahurat sõna ei kuule. Barnaby rollile tagasi mõeldes on Nettles ise aga naljatamisi kahetsenud, et stsenaristid ei raatsinud talle anda ei armukesi ega action`it.

Austajannad eri riikidest saadavad kingitusi

Nettles, kes enne Barnaby rolli kogus tuntust krimisarja "Bergerac" nimiosas, tunnistab Daily Maili veergudel, et Midsomerit hülgama sundis hirm otsusega hiljaks jääda: "Ma ei tahaks tüütuks muutuda – mõistlikum on lahkuda, kui minust veel puudust tuntakse. Enne, kui vikatimees mu uksele koputab, tahaksin elus veel mõndagi ära proovida. Pealegi on igal aastal kümme kuud jutti kestnud võtted mu pereelule kehvasti mõjunud, püüan seda nüüd heastada."

Oma rollis 13 telehooaega vastu pidanud näitleja olevat linade vahel veetnud rohkem aega – kuigi voodistseenid koosnesid enamasti vaid öölambi valgel lugemisest – Barnaby abikaasat kehastava Jane Wymarki kui oma naise Cathryni seltsis. Nettles näinud häbematult harva ka oma lapselapsi (tema ainus laps Emma kasvatab poega ja tütart).

Ent austajannad teisel pool ekraani näivad kesise intiimeluga Tomile kaasa tundvat. Nettles on saanud virnade viisi lembekirju Prantsuse daamidelt, kus "Midsomeri mõrvad" on suur hitt. Pealetükkivaim fänn on üks Norra proua. "Ta läkitab mulle dieedinippe, sest tema meelest olen liiga tüse," muigab Nettles. "Muu hulgas kirjutas ta, et on karates kõva ekspert ja kirjeldas, mida kõike ta minuga teha ihkab – sellele mõeldes hakkavad praegugi silmad vett jooksma! Ta saadab ka kingitusi, näiteks kallis käekell. Paraku leidis mu abikaasa, et see läheb üle piiri ja saatis annid tagasi."

Seksisümboli staatus võttis põlve võdisema

Nettles nendib, et seksisümboli staatust ta ei oodanud: "Kui olen pudeli head veini joonud, siis võin end sellena ette kujutada küll! Siiski, eraelus pole ma seda kaugeltki. Televisioon on fantaasia. Inimesed suhestuvad tegelaskuju, mitte minuga." Joyce`i osatäitja Wymarkiga on Nettles eraeluski sõber, koos käiakse teatris ja ooperis, teritatakse vaimu Shakespeare`i tsiteerides ning ristsõnu lahendades.

Abikaasa Cathryn olevat õnnelik, et Nettlesil on viimaks piisavalt aega nende luksuslikus maakodus viibida. Näitleja on aga valvas: "Küllap on tal mulle juba hulk töid välja mõeldud. Tal on kombeks pidevalt loomi koju tassida, kelle eest siis mina hoolitsema pean – kassipojad, viis tibu, kolm kassi, koer ja Hectori-nimeline eesel." Kunagine näitleja Cathryn on Nettlesi teine naine.

Jõudehetkil karriroogi, veini ja kunsti nautiv John Nettles ihkab tagasi teatrilavale, hariduselt ajaloolasena teeb ta ka dokfilme. "Midsomeri mõrvadele" elab temagi edaspidi kaasa teleri vahendusel: "Jään sarja jälgima juba üksnes uudishimust, kas suudan mõrvari ära arvata." Ta on vihjanud, et kui tuleb pakkumine külalisnäitlejana sarjast veel läbi astuda, teeks ta seda meeleldi.

Uus Barnaby toob magamistuppa vürtsi

Tom Barnaby mantlipärijaks saab peainspektor John Barnaby (Tomi sugulane), keda mängib Nettlesist 18 aastat noorem Neil Dudgeon. Uut inspektorit on Eesti televaataja käimasoleva hooaja osas "Guillaume`i mõõk" põgusalt kohanud.

Järgmise hooaja hakul kolib ta juba päriseks Midsomerisse, kaasas naine Sarah ning Jack Russelli terjer Sykes. Varem reklaamides pisirolle teinud koerake on esimene neljajalgne näitleja, kel sarjas kindel koht.

Briti kriitikud julgustavad, et uuel Barnabyl pole häda midagi ja temaga harjub kiiresti. Ilmselt läheb seersant Ben Jonesil (Jason Hughes) sellega kauem kui televaatajal – uue bossi moodsad uurimismeetodid ajavat tal juhtme kokku, samuti olevat uustulnukal kombeks juhtumit arutada pigem terjeri kui seersandiga.

Edaspidi ootab fänne ees lahkumine veel mõnest armsaks saanud tegelasest, nende hulgas hõbepäist kohtupatoloogi George Bullardit kehastav 74aastane Barry Jackson. Avaosast peale sarjas kaasa löönud veterannäitleja ei varja, et värskenduskuuri läbi teinud Midsomer pole talle meeltmööda (muu hulgas on John Barnaby voodielu Tomi omast tulisem ning isegi seersant Jonesi olevat juba palja tagumikuga duši all nähtud – stseen, mis olnuks Nettlesi päevil mõeldamatu). "Kardan, et liiga vürtsikad muudatused peletavad lojaalse publiku eemale," arvab Jackson. "Inimesed tahavad näha ikkagi kaunist maastikku ja maamaju, mitte seksi."