Inimesed
17. november 2012, 07:43

Tapariistadeks konnad ja lendavad veinipudelid

«Midsomeri mõrvad» on kõigi aegade menukamaid Briti telesarju, mida on näidatud enam kui 200 riigis. Kuulsate fännide hulka kuulub Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.

Midsomeri krahvkond, kus ka süngeimal hetkel särab kirgas suvepäike (seriaalis ei saja peaaegu iialgi), Caustoni linnake ning kõik teised asulad on väljamõeldis. Tavaliselt leitakse võttepaigad Inglismaa kaunimatest piirkondadest Buckinghamshire`ist või Oxfordshire`ist.

Seriaal on uhkelt kandnud «vana hea Inglismaa» traditsioone. Mullu märtsis lahvatas skandaal, kui produtsent Brian True-May raadiointervjuus arvas, et teistest rassidest tegelaste sissetoomine võtaks Midsomerilt võlu. Produtsent kaotas pahameeletormi tõttu töökoha ning viimasel ajal on reeglit, et sarjas näeb vaid valgenahalisi britte, eirama hakatud – septembris kirjutasid Briti tabloidid hämmeldunult, et kõrvalosades astuvad peagi üles kaks asiaati.

Üht kahetunnist osa filmitakse viis nädalat ning selles kaotab elu keskmiselt kolm tegelast. Praeguseks on Midsomeris mõrvatud umbes 300 inimest.

Ühe osa tootmiseks kulub üle miljoni naelsterlingi. John Nettlesi töötasu on ajakirjanduse andmetel 700 000 naela hooaja kohta.

Sarja kõheda kõlaga teemalugu on sisse mängitud Vene inseneri Lev Termeni leiutatud maailma esimesel elektroonilisel muusikariistal, mida kutsutakse leiduri auks termenvoxiks. 1920ndatel leiutatud pilli saab mängida selle kohal käsi hõljutades.

«Midsomeri mõrvade» üks kuulsamaid osatäitjaid on Hollywoodi staar Orlando Bloom, kes tollal, tõsi, oli algaja näitleja. Tema tegelaskuju mõrvati heinahanguga.

Sarja üks kaubamärke on iroonilised ja veidrad taparelvad. Labasemate hulka kuuluvad majapidamis- ja põllutööriistad, aga tegelased on muu hulgas otsa leidnud katapulteeritud veinipudelite, narkouimas hobuse, mürgiste konnade ja seente läbi, uppunud tomatisupi potti ning saanud rindu merejumal Neptuni kolmhargi.

Tom Barnabyl on olnud kolm seersanti, neist kaks haihtusid ekraanilt üsna müstiliselt, kolmas, Jason Hughesi kehastatud Ben Jones on tänaseni ametis.