AEG MAHA: «Peagi lendame orbiidile ja laval meid niipea ei näe. Võib-olla enam mitte kunagi,» ütleb Kosmikute bassimees Raivo Rätte alias Kõmmari (vasakult kolmas). Trummar Kristo Rajasaare istub laua servas (kura kätt esimene), tema kõrval on solist Meelis Hainsoo ja teisel pool lauda (hüva kätt) nõjatub toolile kitarrist Andres Vana. Foto: Viktor Koškin / Kosmikud
Saund
15. november 2012, 07:00

Kosmikud: võib-olla ei näe meid laval enam kunagi (27)

"Meie tulevik on tume, aga loodetavasti mitte nii tume, et fännid peaksid meile lõplikult selja pöörama," ütleb ansambli Kosmikud basskitarrist Raivo Rätte alias Kõmmari.

Homme ja ülehomme annavad Kosmikud kaks kontserti, et teha seejärel pikem paus. Bändi basskitarristi Raivo Rätte ehk Kõmmari sõnul pole välistatud, et Kosmikud kaovad areenilt lõplikult.

"Esmane eesmärk on siiski aja mahavõtmine, mitte pillid lõplikult kokku pakkida," lisab ta kohe.

Miks on tarvis aeg maha võtta?

Kõmmari toob välja kolm konkreetset põhjust: "Esiteks, loominguline kollektiiv Kosmikud on eksisteerinud juba 13 aastat ning me oleme olnud kogu aeg suhteliselt aktiivsed. Vaadates tagasi sellele ajale, siis – igat aastat märgistab mõni suurem või väiksem projekt, rääkimata lugematutest kontsertidest. Kõik see imeb sind paratamatult varem või hiljem tühjaks. Eriti kui sa asja südamega teed.

Teiseks, keegi meist ei ole enam esimeses nooruses, elu tahab elamist. Nii näiteks kolis meie laulja Meelis Hainsoo maale elama, mis on raskendanud nii proovide tegemist kui kontsertide andmist.

Kolmandaks, plaanisime juba märtsis hakata salvestama uue plaadi materjale, kui korraga saime aru, et aeg selleks pole veel küps, et meil pole selleks vaimset ressursi."

Muusikamaailmast ära ei kao

Kõmmari lisab, et Kosmikute pausitegemises ei maksa mingit intriigi otsida: "Selles mõttes olme me õnnistatud bänd, et 13 aasta jooksul on toimunud vaid ühe liikme vahetus – kui meie esimene laulja lahkus traagilistel asjaoludel siitilmast."

Kuna Kõmmari sõnul pole Kosmikutes olnud kunagi ühte ja ainsat liidrit, võeti otsus, teha pikem paus, vastu üksmeelselt.

"Meie bänd on selline psüühiline-sotsiaalne-loominguline organ, mis tervikuna andis märku, et äkki oleks aeg maha võtta. Me pole küll käinud välja veksleid, kauaks me ära kaome. Sest me pole lihtsalt seda aega määratlenud," jätab Kõmmari samas kõik otsad lahti. Tunnistades. "Korraks oli meil isegi paika pandud tärmin, millal võiks uuesti pillid kätte võtta, sest järgmise plaadi ideed olid meil vaikselt juba kõrvade vahel tiksunud, aga siis ikkagi loobusime."

Muusikamaailmast ei kao Kosmikute liikmed ära ka pärast bändi aktiivse kontserttegevuse lõpetamist. "Eks ma püüan jätkuvalt tuua Eestisse huvitavad muusikuid ja artiste," ütleb Kõmmari, kes juba viimased paarkümmend aastat kurseerib Eesti ja Soome vahet. "Leivatöö on mul ikkagi Soomes psühhiaatriakliinikus," selgitab arstidiplomiga basskitarrist. "Ning ega teisedki ripakile jää. Trummar Kristo Rajasaare mängis paralleelselt ju aastaid No Big Silence´s, lauljal Hainzil on lugematuid projekte, ma ise olen natuke teinud midagi muud mõnes teises kollektiivis. Teha vahetevahel muid asju on pigem rikastav!"

Kosmikud annavad kaks viimast kontserti

Kosmikud on 1999. aastal asutatud bänd, mis viljeleb musta huumoriga depressiivrokki ja kosmopunki. Ansambel on andnud välja viis stuudioalbumit: "Ei roosid" (2000), "Kuidas tuli pimedus..." (2003), "Kuidas kuningas Kuu peale kippus" (koos No-Big-Silence’iga) (2004), "Pulmad ja matused" (2006), "Ainus, mis jääb, on BEAT" (2008) ja "Öö ei lase magada" (2011).

Homme ja ülehomme annavad Kosmikud kaks kontserti. Kunas ja kas üldse bänd veel esineb, pole praegu teada.

Kosmikud ja oma üheksandat stuudioalbumit esitlev Soome ansambel Viikate astuvad lavale reedel Tallinnas Rock Cafés ja laupäeval Tartu Genialistide klubis. Viikate tõusis oma uue albumiga "Petäjäveräjät" otsekohe Soome plaadimüügi tabeli esiritta ning nende kauamängiv saavutas paari kuuga kuldplaadi staatuse. Sellel on ka bändi versioon Kosmikute laulust "Kuidas tuli pimedus mu tuppa", mille võtsid väga hästi vastu ka Soome muusikakriitikud.