KUNINGLIK KAUNITAR: Printsess Margaret (1930–2002) oli seltskonnakaunitar, kellel kõmulisi armulugusid mitu. Foto: AOP/GETTY IMAGES
Maailm
14. november 2012, 07:01

Kas printsess Margaretil on salalaps? (15)

Briti arveametnik Robert Brown kinnitab, et on Elizabeth II noorema õe printsess Margareti salalaps, ning kavatseb selle tõestamiseks kuningliku perega võitlusse astuda.

Jersey saarel elav Robert Brown (57) alustab uuesti kohtulahingut juurdepääsu nimel delikaatsetele dokumentidele, mis puudutavad kümme aastat tagasi surnud printsess Margareti testamenti. Brown räägib ajalehele The Guardian, et on valmis kohtuvõitlusele kulutama 100 000 naelsterlingit ehk 125 000 eurot.

1955. aasta algul sündinud Brown usub, et tema ema on seltskonnakaunitarina ja paraja elupõletajana tuntud printsess Margaret. Ta väidab, et hilisemas rasedusjärgus varjati vallalise printsessi lapseootust kehateisikute kasutamisega. Tema sõnul näitavad 1954. aasta fotod, kuidas Margareti rõivastus üha lopsakamaks läheb. Dokumentide järgi tuli Robert Brown ilmale

5. jaanuaril 1955 Nairobis, kuid tema sünd registreeriti alles 2. veebruaril. Brown peab kõnekaks, et jaanuari algul kadus printsess avalikkuse eest. Õukonnast teatati, et Margaret on läkaköha pärast voodisse aheldatud.

Isakandidaate on koguni kaks

Kui ebaseaduslik laps oli ilmale tulnud, saadetud ta Kenyasse Nairobisse, kus ta kasvas üles Cynthia ja Douglas Browni pojana. Browni sõnul töötas Cynthia varem printsess Margareti lemmikdisaineri Hardy Amiesi modellina. Mees kinnitab, et Cynthia ja Douglas kohtlesid teda märksa jahedamalt kui oma teisi lapsi. Poisi sünnipäev unustati tihtipeale sootuks ära ning vanemad ei rääkinud temaga kordagi ta sünni üksikasjadest. Sünnitunnistuse sai ta Cynthia Brownilt kätte kahekümnendates eluaastates. Noormeest hämmastas, kui jäigal ja jahedal moel ema seda tegi. "Ema tundetus, mõningane piinlikkus ja tema käitumine ei kutsunud üles jutuajamisele," ütleb ta The Guardianile.

Kes oli printsessi salalapse isa? Ühe versiooni kohaselt Margareti suur armastus kapten Peter Townsend, kellega läbikäimise ta 1955. aastal pere survel lõpetas. Nende tutvus oli alguse saanud pärast sõda, kui Margaret oli noor neiu ning temast 16 aastat vanem sõjaväelane tegutses kuningas George VI tallmeistrina. Kui armulugu 1950. aastate algul ilmsiks tuli, puhkes õukonnas tohutu skandaal, sest Townsend oli lahutatud mees. Nii kuningakojast kui ka valitsusest anti mõista, et pulmad on ilmvõimatud.

Robert Brown peab mõeldavaks, et tema sigitaja oli hoopis Robin Douglas-Home – šoti aristokraat, džässpianist ja kirjanik, kelle afäärist printsessiga sahistati küll hoopis järgmisel kümnendil. 1950. aastate algul oli Douglas-Home’il armulugu teise kuningliku kaunitari – Rootsi printsessi Margarethaga, ent ajakirjanduse väitel ei andnud ema, printsess Sibylla, tütrele abiellumisluba. 1959 naitus Robin modell Sandra Pauliga, kolm aastat hiljem sündis neil poeg, ent 1965 abielu lahutati – väidetavalt Robini romaani tõttu kuninganna Elizabeth II õega. Särava seltskonnalõvi elu jäi lühikeseks. Aastaid depressiooni all kannatanud mees pani 1968. aastal, vaid 36aastasena toime enesetapu. Printsess Margaret oli 1960. aastal abiellunud fotograaf Antony Armstrong-Jonesiga. Aasta hiljem sündis neile poeg David, 1964. aastal tütar Sarah, kuid 1968 abielu lahutati.

Kuningakoda nimetab Browni fantaseerijaks

Robert Brown on veendunud, et Buckinghami palee, Briti peaprokurör ning ülemkohtunik tegutsesid mestis, varjamaks 71aastasena surnud printsessi Margareti testamenti, kus tema veendumuse kohaselt pidid ta sünni üksikasjad kirjas olema. Brown püüdis oma kuninglikku päritolu tõestada juba aastatel 2006–2007, ent tookordsel kohtuistungil tembeldasid kuningliku perekonna advokaadid ta fantaseerijaks, kes üritab oma kinnisideele toetust leida. Ent Brown usub, et tal on õigus teada saada, kas kuninganna õde oli tema ema või ei. Selleks on ta palganud advokaadibüroo Christian Khan, mis on spetsialiseerunud üksikisikute kohtuasjadele suurorganisatsioonide, kaasa arvatud riigi vastu. Elizabeth II pressiesindaja ütleb uuesti esile kerkinud kõmu kohta vaid: "Buckinghami loss ei kommenteeri härra Browni väiteid." Kuid Brown on vankumatu. "Ma ei suuda peast heita mõtet, et mul on õigus," ütleb ta The Guardianile. "Mõistan inimeste umbusku, sest tegu tundub olevat lapsepõlvefantaasiaga. Kuid minu puhul see nii ei ole." Kui Robert oli poolteiseaastane, tegi printsess Margaret ametliku visiidi Kenyasse. Browni kinnitusel pildistas Margaret teda ja foto on tal tänini alles.