TEIST KORDA TALLINNAS: Viis aastat tagasi septembris Saku Suurhallis esinedes nautis Sir Elton John saalis toimuvat silmanähtavalt. Eesti publiku soe vastuvõtt meelitas suurmeistri juba kolmandat korda siiamaile tulema. Foto: Marianne Loorents
Saund
12. november 2012, 06:59

Helged mälestused toovad tagasi: Elton John tuleb suvel taas Tallinna (25)

Tuleval suvel annab Tallinna Lauluväljakul suurkontserdi Sir Elton John, kelle maailmaturnee "Greatest Hits Tour" võtab kokku tema rohkem kui 40aastase karjääri tipphetked. "Ta on andnud üle 3000 kontserdi, aga kummalisel kombel mäletas ta Eestit väga hästi! Läbirääkimised olid küll pikad, kuid veenma teda ei pidanud," ütleb kontserdi pressiesindaja Reno Hekkonens. Muusikalegend on varem Tallinnas käinud kaks korda.

"Läbirääkimised käisid rohkem kui aasta ja selleks, et ta Tallinnas Baltikumi ainsa kontserdi annaks, pidi päris palju eeltööd ära tegema," ei salga Hekkonens, kuid lisab: "Sellise kaliibriga artisti puhul on see igati normaalne. Õnneks on Elton Johnil jäänud Eestist head mälestused, seega oli teda kindlasti lihtsam saada esinema siia kui mõnda kohta, millest tal nii häid meenutusi ei oleks."

2001. aasta suvel Tallinna Lauluväljakul ja 2007. aasta sügisel Saku Suurhallis esinenud Briti poproki suurkuju annab 29. juunil taas kontserdi Lauluväljakul. Mullu veebruaris käivitunud tuuril toob Elton John publiku ette nelja aastakümne vältel kirjutatud lugude paremiku. "Kontserdil kõlavad seekord ainult hitid ja kaasas on täiskoosseisus bänd," lubab Hekkonens.

Tänasest saab 29. juuniks juba soetada nii seisu- kui ka istekohti. Piletihind algab 30 eurost. "Piltlikult öeldes läheb Lauluväljak pooleks: pooled on istekohad ja pooled seisukohad. Istumissektoride vahel on väga lai valik, saadaval on ka soodsad perepiletid. Samuti püstitatakse lauluväljakule VIP-ala ja Grand-VIP-ala. Samuti püstitatakse väljakule vipiala ja supervipiala, mis on lavale nii lähedal, et Elton on lausa käeulatuses," räägib pressiesindaja. Kontserdil on kolm soojendajat, kellest hetkel on teada üks - Tõnis Mägi.

Kuue Grammy, nelja Briti muusikaauhinna, filmimuusika-Oscari, Golden Globe’i preemia ning hulga teiste auhindade laureaati Sir Elton Johni võib pidada üheks prominentsemaks Eestis käinud muusikuks. 250 miljoni müüdud albumiga kuulub 65aastane laulja, helilooja ja pianist maailma edukaimate artistide sekka. Tema singel "Candle in the Wind", mida kogu maailmas on müüdud 33 miljonit eksemplari, on kõigi aegade menukaim. Soolostuudioalbumeid on ta välja andnud koguni 30. Järjekordset üllitist on oodata juba märtsis.

Üks esimesi NSV Liitu väisanud Lääne artiste

1947. aastal sündinud muusik, kelle pärisnimeks Reginald Kenneth Dwight, hakkas klaverit mängima juba kolmeselt. Esimese bändi lõi ta 1964. aastal, kolm aastat hiljem asus koostööd tegema laulusõnade kirjutaja Bernie Taupiniga. Elton Johni esimene hittsingel sooloartistina – "Your Song" – nägi ilmavalgust aastal 1970. Album "Goodbye Yellow Brick Road" tõi talle tuntuse mõlemal pool Atlandi ookeani.

On tähelepanuväärne, et 1979. aastal oli just Elton John üks esimesi Lääne artiste, kes sai loa esineda Nõukogude Venemaal. See käik ajendas teda kirjutama raudsest eesriidest kõnelevat ballaadi "Nikita". Muusika kuldvaramusse on ta end jäädvustanud ka näiteks lugudega "Rocket Man", "Crocodile Rock", "Sorry Seems to Be the Hardest Word", "I’m Still Standing", "Sacrifice", "The One" ja "Can You Feel the Love Tonight", mis kirjutatud Disney animafilmile "Lõvikuningas".

Elton John on üles astunud

Suurbritannia erakordseimatel sündmustel, nagu printsess Diana matused Westminster Abbeys ja kuninganna Elizabeth II teemantjuubeli pidustustel. Muusikatäht on kuulus pillava elustiili ja uhkete pidude, ent ka agara aidsivastase võitluse poolest. Tema varandust hinnatakse 265 miljonile dollarile ja usutavasti on tal maailma suurim privaatne fotokollektsioon.