Foto: Sakari Majantie
Inimesed
9. november 2012, 07:01

Anu Saagim Soome stilisti tööst: olin oma litsakast välimusest šokis ja pisarates! (67)

"See look (väljanägemine – K. T), mille nad tegid, oli tõesti litsakas," meenutab Anu Saagim möödunud suvel ühe Soome kiirtoiduketi kalendri jaoks korraldatud fotosessiooni. "Ma nägin seda ise peeglist. Ma olin šokis ja natuke pisarates ning mõtlesin, et miks ma tulin sellele sessioonile! Tagusin pead vastu peeglit. Ma nägin tõesti kohutav välja, nagu vene prost!"

Anu ütleb, et kui talle tehti pakkumine kalendri jaoks poseerida, ajas ta esiti sõrad vastu ega tahtnud üldse pildistama minna. "Aga kuna selle organiseeris Soomes mu ülihea ja lähedane sõber, siis ma ikkagi läksin. Ta teadis – ma olen öelnud sada korda –, et ma ei viitsi enam pesupilte teha ja ennast alasti kiskuda... Ütleme nii, et nad maksid mulle hästi," naerab Anu.

Olgugi, et lõpptulemusega on ta väga rahul, polnud ta rahul sellega, milliseks teda alguses tehti. "Mulle tehti õudne lõvisoeng – lokid ja kahupea, kõik nägi välja vanaaegne. Aga mulle lubati, et saan pildid hiljem üle vaadata, ja fotosessioonide käigus ikka ju muutub asju," meenutab Anu.

"Nii kui ma sealt meigiruumist välja astusin ja fotograaf mind nägi, käratas ta: "Apua, milline sa välja näed!" Mul langes kivi südamelt, sest tema julges kõva häälega öelda, et ma näen tõesti jube välja ja see look on vanaaegne, inetu ning teeb minust odava naisterahva."

Kui fotograaf esimesest ehmatusest üle oli saanud, sõimas ta läbi stilisti ja juuksuri ning nõudis, et kõik uuesti tehtaks. "Juuksur ikka puhises ja oli väga kuri, ma mõtlesin, et ta kisub mul juuksed peast ära," räägib bravuuritar, kuidas meeskond fotograafi ümberkorraldustesse suhtus. "Ta oli mulle hullu tupeeringu ja lakihunniku pähe teinud. Siis pidi ta selle kõik lahti kakkuma ja ma mõtlesin, et mind skalpeeritakse ära," lõkerdab ta.

Tagasiside on vägev

"Mina ja üks naisterahvas – Susanna, kes on butiigi omanik ja 44aastane – olime seal nagu kaks daami. Ülejäänud tüdrukud olid kõik Soome missid ja modellid. Väga ohtlik on minna tegema sellist asja, sest sind hakatakse noortega võrdlema," ütleb Anu. "Samamoodi ütles fotograaf – et kui suurem osa on seal noored kaunitarid ning mind stiliseeritakse kümme korda vanemaks ja maitsetumaks, pole see minu suhtes õiglane," on Anu rahul, et fotograaf tema poole hoidis. "Ta ütles, et me ei tee Anut vanemaks ja räigemaks, vaid võtame meiki maha ja püüame teha temast ilusama ja nooruslikuma."

Anu ütleb, et kui stilistid ja meikarid on tavaliselt ise ilusad ja maitsekad, võiks oodata, et nad teevad oma toolis istuja samuti ilusaks. Aga mine tea, ehk tegi kalendritüdruk Anu väljanägemise kallal töötanud tiim talle lihtsalt tagasi selle eest, et ta Soome naiste kohta alailma teravalt sõna võtab? "Võib-olla tõesti," lagistab Anu naerda. "Ma ei usu tegelikult," ütleb ta siis ja arvab, et meigikunstnikul oli ilust lihtsalt pisut teistsugune arusaam kui temal.

"Ma nägin, et ta oli nii palju ilulõikusi teinud – tal olid Galojani huuled ja nägu oli pealaele kokku kistud. Aga ta oli ilus, kui pildiliselt vaadata – kõik oli sile ja puhas. Ma ei oska isegi ta vanust öelda, sest ta oli nii ära tuunitud."

Anule tundus, et peale meikijatöö on stilistil osalus ka mingis ilukirurgiasalongis. "Ta hakkas mulle rääkima, et mu suu on nii ilusa kujuga ja selle saaks veel suuremaks ja volüümikamaks teha. Ja ta ütles, et mu tissid on liiga väikesed. Siis mul vilksas peast läbi, et see pole normaalne."

Tagasiside kalendrile on Anu sõnul olnud vägev. "Kõik on õnnelikud – kalender sai tähelepanu ja mulle on tulnud sõnumeid ja meile, kus öeldakse: vau!" räägib Anu, et siiani on seda kiidetud. "Soome meedia on muidugi õnnelik, sest kuna mina olen raputanud Soome naisi, siis nüüd saavad nemad lõpuks ometi mulle täiega ära panna," naerab ta. "See on jumala hea, sest siis ma potsatan ka vahepeal maa peale. Las panevad ära, ma elan selle üle, see pole maailma kohutavaim asi."

Anu meenutab, et mõni nädal tagasi ilmus Soomes temast artikkel, kus autor oli kokku pannud galerii tema piltidest, vanim neist umbes 15 aasta tagune. "Ja ta kirjutas seal, et Anul on õigus soomlastele ära panna, sest vaadake, milline ta ise välja näeb."