OLLA: Linnateatri uuslavastuses Hamletit kehastavat Alo Kõrvet (ülemisel pildil) tabas kaks päeva tagasi ootamatu seljahaigus, mis ta paariks etenduseks rivist välja viis. Teater ei jäänud siiski tegemata – eile ja üleeile astus Hamleti rollis publiku ette tüki lavastaja Priit Võigemast. 20. novembril näeb publik Hamletina taas Alo Kõrvet. Foto: Siim Vahur, Teet Malsroos
Inimesed
7. november 2012, 07:00

Viie tunniga Hamletiks: Priit Võigemast asendas haigestunud Alo Kõrvet (10)

"Tegelikult teadsin ma juba varem, et Alol on seljaga probleeme, aga otsuse, et õhtul ta ei mängi, tegime tõesti alles esmaspäeval kell kaks," räägib Tallinna Linnateatris "Hamleti" välja toonud Priit Võigemast, kuidas ta viis tundi enne üleeilset etendust võttis endale vastutuse haigestunud Alo Kõrve asemel ise Hamletina lavale astuda.

Priit Võigemast tunnistab, et selline ootamatu situatsioon tabas teda esimest korda, samas ei tulnud tal mõttessegi etendus ära jätta. "Kuigi enda pea nii-öelda pakule panemist ma ei tahaks kuidagi üle tähtsustada, sest roll on ikka Alo tehtud. Selleks hetkeks, kui lavastus välja tuleb ja esietendus on ukse ees, teab näitleja oma tegelasest ikka tunduvalt rohkem kui lavastaja," leiab "Hamleti" lavastaja Võigemast. "Oleks olnud kahju etendust ära jätta, kuigi andsime endile aru, et eks see hädavariant ole."

Kuidas ikkagi on võimalik roll nii kiiresti endale selgeks teha?

"Ma olen ju selles materjalis olnud mitu kuud sees," selgitab Võigemast, "ning mis puudutab teksti, siis olen sellega tuttav. Kuigi üle oma varju ei hüppa. Mul oli mängides teatud kohtades hea tajuda, et Alo on rolliga kaugemale jõudnud, kui ma oleks osanud näha või oodata."

Ehkki viis tundi on Hamleti ossa sisse elamiseks üüratult lühike aeg, lubas Võigemast etenduse eel endale isegi kinnominekut: "Korraks lõõgastusin tõesti, aga eks mul oli nii enne kui pärast kino ikka tekstiraamat käes. Hamlet ei ole päris selline roll, mida sa teed väga külma kõhuga. Ent aju vajab vahepeal ka puhkust."

Võigemast tõdeb, et kuna ta ise sai lavastuse sees nuusutada märkusi, mida Alo pidi arvestama, on tal lavastusest kui tervikust selgem pilk. "Kuna etenduste vahele tuleb praegu väheke pikem periood, teeme kindlasti taastusproovi, nagu see kombeks. Usun, et oskan nüüd anda näitlejatele ka natuke adekvaatsemat tagasisidet," leiab lavastaja Priit Võigemast ootamatust Hamleti rolli kukkumisest tükile kasuliku külje.

Mis aga Kõrvega õigupoolest juhtus?

"See on mul üsna vana seljahäda, mis nüüd uuesti välja lõi," pillab 27. oktoobril esietendunud "Hamletis" nimiosalist kehastav Alo Kõrve, kes on väga õnnelik, et Võigemast ootamatu väljakutse vastu võttis.