SELTSIS SEGASEM: «Ja kui me elaksime kõik koos?» on tragikoomiline lugu vanadest sõpradest, kes otsustavad ühe katuse alla kolida. Foto: Kaader filmist
Inimesed
6. november 2012, 06:57

Pierre Richard: "Miks vanad inimesed ei tohiks seksida?!" (10)

Pierre Richard’i kassatüki "Pikk blond mees, must king jalas" ekraanile jõudmisest on möödas juba 40 aastat, kuid tema jätkab veel 78aastasena filmides mängimist. Prantsuse filmilegendi uusim linateos, tragikomöödia "Ja kui me elaksime kõik koos?", mis eelmisel nädalal Tallinnas Artise kinos esilinastus, räägib viiest kõrges eas sõbrast, kes otsustavad kokku kolida, et üks neist, südamehaige seelikukütt, pääseks vanadekodusse saatmisest.

"Vananemises pole mitte midagi ilusat," ütleb Pierre Richard Frankfurter Rundschau intervjuus. Ta nimetab end positiivse ellusuhtumisega inimeseks. "Aga mulle teevad hirmu haigused, mitte tingimata surm ise." Selles, kas vananemine ka elutargemaks teeb, pole prantsuse filmistaar üldse veendunud. "Võimalik, et mõistan mõndagi nüüd paremini, aga ega see mulle kergendust ei too."

Vanainimeste seksist rääkimine – tabuteema

Stéphane Robelini filmis mängib Pierre’i abikaasat omaaegne seksisümbol, nüüdki, 75. sünnipäeva eel, vapustavat seksapiili kiirgav Jane Fonda. "Pole paha, mis?" naerab Richard, kes enda sõnul oleks otsekui välgutabamuse saanud, kui produtsent talle seda uudist teatas. "Jane Fonda pole mitte üksnes meisterlik näitleja, ta on müüt – vähemalt minu põlvkonna meestele. Pean tunnistama, et olin meie esimesel kohtumisel täiesti pabinas."

Hiljem möönis Jane, et oli näitetrupi esimesel kokkusaamisel ühes Pariisi söögikohas ka ise närvis – USA filmilegend kartis, et tema prantsuse keel on aastatega rooste läinud. Viimati mängis Fonda, kel seljataga on noorusabielu prantsuse režissööri Roger Vadimiga, prantsuse keeles 1972. aastal Jean-Luc Godard’i filmis "Kõik on korras". "Jane’i prantsuse keel oli väga hea," kinnitab Richard, lisades: "Aga ma mõistan: ka legendid on vahel ebakindlad ja inimlikud."

Uues filmis räägib Fonda avameelselt masturbeerimisest ja seksist vanas eas. Tema sõbratari kehastav 68aastane Geraldine Chaplin – Charlie Chaplini tütar – taltsutab järjekordses jonnihoos kohvreid pakkivat meest (Guy Bedos) sellega, et laseb juuksed ja pluusinööbid valla ning seksib ta paha tuju olematuks. Üks tegelaskuju, südamehaige papi, pruugib agaralt prostituutide teenuseid. "Vaadake, 40–50 aastat tagasi oli vanainimeste seksist rääkimine üldse tabu," ütleb Pierre Richard. "Aga nüüdseks on asi minu meelest muutunud. Inimesed elavad kauem, on terved ja elujõulised. Vanad inimesed võtavad tänapäeval varasemast palju rohkem ette. Nad reisivad, ja miks nad ei peaks siis rahuldustpakkuvat seksuaalelu elama, seni kui nad selleks suutelised on?"

Pierre: õnneks ei pea ma üksi olema

Filmi näitetrupp, kõik 70 ringis, käis võtete ajal vanadekodus taustauuringuid tegemas. "Ma ei suuda kirjeldada, kui rõõmsad me olime, et tohtisime õhtul jälle oma koju minna." Pierre annab endale aru, et kuulub tänu oma heale majanduslikule seisule privilegeeritute sekka. Näitleja elab Pariisi nooblis 16. linnajaos. "Paistab, et kõrges vanuses ei rebita mind kõigest lahti ja ma ei pea üksi olema. Mul on lapsed ja lapselapsed, kes mind armastavad, keda mina armastan ja kes minu eest hoolitsevad," ütleb filmistaar, kel on kaks muusikust poega ja kuus lapselast.

Nooruses mängis Pierre Richard tihtipeale ullikesi, kes elavad väljaspool harilikku tegelikkust. Ka tema uus tegelaskuju Albert hõljub oma reaalsuses – Alzheimeri tõve tõttu. "Midagi hullemat pole olemas," usub näitleja. "Ometi ajab tema käitumine vahel naerma. Ja seda oli lõbus mängida. Kas teate, elu pole nii sünge, kui paistab, aga ka mitte nii ilus, kui paistab."

Jane Fonda (74): "Mu seksuaalelu on rahuldustpakkuvam kui eales varem."

Aastakümneid tagasi pani Jane Fonda maailma naised oma eeskujul aeroobikat harrastama. Nüüd on temast saanud küpse ea rõõmude eestkõneleja.

Ameerika filmidiiva kinnitab, et on paaril viimasel aastal saanud nautida elu parimat seksi. Kolm korda lahutatud Jane’i uus kallim on temast mõned aastad noorem muusikaprodutsent Richard Perry. Esimest korda tunneb näitlejanna oma partneriga tõelist lähedust. "Tahtsin seda enne surma kindlasti avastada. Richardiga see juhtuski. Kui me armatseme, näen teda tihtipeale sellisena, nagu ta 30 aastat tagasi oli. Mul pole eales nii rahuldustpakkuvat seksuaalelu olnud kui nüüd, 74aastasena."

Fonda on veendunud, et vananemisest tuleb harjuda teistmoodi mõtlema. Kõrge iga ei tähenda tingimata allakäiku, määndumist. "Kui mõelda vananemisest kui treppi mööda tõusmisest, ammutad heaolu, spirituaalsust, hingelisust, elutarkust, võimet tunda lähedust ja elada sihiküllaselt," õpetas ta mullu ajakirjas Forbes. Et välimus sisemise põlemisega vastavuses oleks, lasi Jane paar aastat tagasi oma lõuaalust ja silmaaluseid pinguldada. "Tundsin end suurepäraselt, aga nägin alati väsinud välja," seletab ta. "Tüdisin sellest, et mu välimus ei vasta mu enesetundele."

Kuid näitlejanna supersire figuur annab aimu, et üksnes kirurgiskalpellile ta ei looda. Ta magab öösel kaheksa-üheksa tundi, toitub tervislikult ning on vaatamata uuele põlve- ja puusaliigesele taas aeroobikatrikoo selga tõmmanud, et oma eakaaslasi uute trenni-DVDdega võimlema ergutada. "Nooremana on tähtis trenni teha, aga edukaks vananemiseks on see põhikomponent," toonitab filmitäht, kes on veendunud, et aktiivne olek aitab dementsuse tekkimist edasi lükata.