MAA-ALUSED: Pehmete ja karvaste päris elu toimub tegelikult laua all, kus nad liikuma pannakse ja kus nad endale hääle saavad. Vasakult Indrek Sammul, Piret Kalda ja Anu Lamp.
Inimesed
3. november 2012, 08:00

"Pehmete ja karvaste" lavastaja Hardi Volmer: olen olnud kõikide nukkude sünnitusvalude juures (4)

"Demokraatlikus ühiskonnas askeldav poliitik peab alla neelama, et tema arvel nalja tehakse. See käib tema elukutse juurde," märgib poliitilise pilasarja "Pehmed ja karvased" kunstnik-lavastaja Hardi Volmer, kes koos kuueliikmelise näiteseltskonnaga on juba kümme hooaega toonud kõverpeeglis teleekraanile meie päevapoliitika.

Volmeri sõnul jälgitakse nii Toompeal kui ka linnavalitsuses hoolega, kuidas "Pehmed ja karvased" poliitikat ajab. "Seda on rõõm tõdeda," tunnistab ta. "Aastaid tagasi, kui Toomas Hendrik oli veel välisminister ning me rohkem välisministeeriumis toimetasime, oli kuuldavasti ministeeriumi sekretäridel kohustus seda saadet salvestada," teab Volmer.

Kui kümmekond aastat tagasi alustati, vilksas teleekraanil kümmekond tegelast, kes põhiliselt askeldasid presidendi kantseleis ja välisministeeriumis. Tänaseks on "Pehmete ja karvaste" seltskond kasvanud 25liikmeliseks ning nüüd liigutakse võrdväärselt ja ühtviisi väärikalt ringi nii parteide peakorterite kui ka Brüsseli tagatubades.

Kaks nukku on valmis ahju hüppama

Aeg-ajalt ja pigem erandkorras on keegi "Pehmete ja karvaste" seltskonnast ennast ilmutanud tervituseks ka pärisparlamendis või mõne nuku prototüübi üritusel. "Üks aga on selge: me ei käi klubides ega pulmades haltuurat tegemas. See on algusest peale olnud täiesti tabu," rõhutab lavastaja.

Kui tegelasseltskond on aastatega üle kahe korra kasvanud, siis kaadri taga tegutseb endiselt ja jätkuvalt kuus näitlejat – Anu Lamp, Piret Kalda, Taavi Teplenkov, Tõnu Oja, Tiit Sukk ja Indrek Sammul. "See seltskond on meil olnud truult kõik need kümme aastat, kui välja arvata, et esiotsa tegi Edgarit Priit Raudsepp," märgib Volmer. "Ainult siis, kui keegi on kauemat aega ära, on tulnud niinimetatud häält laenata."

Samas on see tõsiasi, et inimhäälel on piirid, ütleb Volmer. "Neli häält ühele näitlejale on absoluutne maksimum. Kuigi Sukk teeb juba täna viit karakterit," tõdeb ta. "Kaks-kolm häält on täiesti optimaalne, neli on piiri peal. Selles mõttes oleme saavutanud taseme, kus lisanukkude puhul peab hakkama rääkima uue (või uute) näitlejate kaasamisest. Vastasel korral pole enam võimalik teha ühel inimesel hääle abil huvitavaid karaktereid."

Näitlejaid, kes kümme aastat koos käinud seltskonda lisanduda võiksid, on Volmeri sõnul mitu. "Fantastiliselt andekaid imitaatoreid on päris palju."

Alanud hooajal liitusid vanade olijatega – Volmeri sõnul põhipoliitikute tuumiku ehk poliitikataeva kõige säravamate tähtedega – Jüri, Jaak ja Eesti Memm ehk Valli. "Kaks nukku on stardijoonel, et ahju hüpata. Nimesid ei tahaks nimetada, sest need on karakterid, kelle on tellinud rahvusringhääling," ütleb Volmer.

Ükski nukk pole ekraanilt kadunud lõplikult, kuigi mängust on taandunud näiteks Ingrid. "Pole olnud vajadust teda eksponeerida. Teda me ei tülita," ütleb Volmer. "Ja Villuga on ka kurvasti läinud. Tore nukk ja puha, aga pole põhjust teda sagedasti kastist välja võtta, sest poliitilisel areenil ta enam ei askelda."

Mõni vana olija, kes kuulub raskekahurväe kategooriasse (näiteks Siim või Juhan), on saanud uue näo juba teist või kolmandat korda. "Sest vahtkumm ei pea lihtsalt kümmet aastat vastu. Edgar aga on täiesti uuesti modelleeritud. Armetul kombel on see ka näha, sest vanad nukud kipuvad uutega võrreldes üldjuhul väiksemad olema."

Esimesed nukud valmistati eritehnoloogia alusel, kui vahtkummisegu valmis kümne eri komponendi kokkusegamisel. "See oli tohutult keeruline! Õnneks on juba aastaid kasutusel uus tehnoloogia, kus vahtkumm saadakse vaid kahe keemilise ühendi – kindla vedeliku ja lateksi – kokkusegamisel, mille järel seda vormi sees ahjus küpsetatakse," selgitab lavastaja.

Kõige armsam nukk on Mart

Tegelikult saab iga nukk alguse savipeast Tiiu Kirsipuu käe all, millest nukufilmi skulptor ja nukumeister Heigo Eeriksoo teeb omakorda kipsvormi. Pärast selle puhastamist ja töötlemist läheb see nii-öelda negatiivvorm koos sellesse valatud seguga ahju, kus 90 kraadi juures peaaegu ööpäev küpseb ning seejärel paar päeva kuivab.

"Mina lõikan silmad pähe ja teen suu, panen nukud käima ja kleebin kõrvad pähe," seletab Volmer. "Seejärel annan veel ihukarva tooni, misjärel läheb nukk grimeerijate kätte, kes annavad näole lõpliku tooni, kleebivad juuksed ja teevad soengud," kirjeldab Volmer ühe poliitiku palge sündi. "Samal ajal õmmeldakse neile Nukufilmis või siis ühes produktsioonifirmas selga kostüüm."

Volmer tunnistab, et kõige armsam nukk on talle Mart. "Koos tema juurde kuuluva häälega Tiit Suka esituses," täpsustab ta. "Mart on üleüldse üldine lemmik. Kahju, et päris Mart on poliitikast küllaltki pikalt eemal olnud, mis tähendab, et ta pole ka eetris väga sage külaline olnud. Loodetavasti tuleb ta nüüd tagasi. Aga nagu ma olen öelnud – nukud on nagu omad lapsed ning nad kõik on kallid. Ei saa kedagi väga ignoreerida ja kedagi väga esile tõsta. Sest teine nukk võib selle peale solvuda. Nende kõikide sünnitusvalud on väga tihedalt seotud ka enda tegemistega ja kuna ma olen olnud nende kõikide sündide juures, ongi nad kõik võrdselt armsad," tunnistab Volmer.

Kui aga sõna "kallis" kasutada materiaalses tähenduses, siis ühe nuku hind jääb Volmeri sõnul alates savi vormimisest ja lõpetades riietamisega kuskile alla 2000 euro. "Nii et odav lõbu see ei ole."