Ilu ja mood
3. november 2012, 08:00

Kes on Eesti Marc Jacobs, Oscar de la Renta ja Alexander McQueen?

Marc Jacobs, Oscar de la Renta ja Alexander McQueen on moemaailma kullakesed, kelle kollektsioonidest räägitakse veel enne, kui need moelavadelegi jõuavad. Kuid, kas äkki on meie koduste disaineritegi hulgas mõni maailma suurkujudega võrdne meister?

Tallinna moenädala viimase päeva šõud meelitasid kohale kõige suurema publiku ja kõige rohkem tuntud nägusid. Kui maailmas on sellisteks staarimagnetiteks couture-kuningas Oscar de la Renta, omanimelise moemaja taga seisnud Alexander McQueen ja moejumal Marc Jacobs, siis Eestis oodatakse enim just kleidimeister Aldo Järvsoo, erakorraliste ideedega üllatava Liisi Eesmaa ja detailidega mängiva Kirill Safonovi kollektsioone. Ehk ongi nemad meie de la Renta, Jacobs ja McQueen?

Liigub ju Aldo Järvsoogi pliiats samasuguse lendleva kergusega nagu Dominikaani Vabariigist pärit Oscar de la Renta oma, kelle moejoonised on sama imetlusväärsed kui kleidid, mille üle Hollywoodi kuulsused galade eel lahinguid peavad.

Või siis Liisi Eesmaa – kes ei karda riskida ja tumedate toonide asemel tõi "Black Mooni" nimelise kollektsiooni all lavale hoopis kirkad värvid ja peadpööritavad mustrid. On see ju midagi sarnast, nagu võiks oodata Marc Jacobsilt, kelle kollektsioone kogu moetööstus hinge kinni pidades ootab ja kui arvatakse, et enam rohkem ta üllatada ei suuda, teeb ta seda ikkagi. Läbipaistvast plastikust riided ja värviline pleksiklaas – Marc Jacobs ja Liisi Eesmaa.

Või on äkki Kirill Safonovis peidus kadunud Alexander MacQueen? Maskide taha peidetud näod ja peensusteni läbi mõeldud detailid iseloomustavad nii Kirilli "Micro trends" kollektsiooni kui "Suurem kui elu" kollektsioonidega silma paistnud McQueeni.

Sageli kiputakse otsima seda miskit kodust kaugelt ja unustatakse see, mis on lähedal ja kättesaadav. Tallinna moenädala põhjal võib öelda, et seda miskit võib väga hästi leida ka meie kodustelt moelavadelt.