LÄKS LIIGA KAUGELE? Televaatajad nurisesid, et Mart Sanderi pühapäevased kommentaarid staarisaates olid nilbed ja üldse mitte naljakad. Sander ise oma kommentaarides midagi halba ei näe. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
30. oktoober 2012, 06:59

Mart Sander läks staarisaates nilbete naljadega liiale? (50)

"Minu nädalast nädalasse kestev rahuldamatus ja täitmatu iha pikkade nootide järele sai nüüd paugust rahuldatud. Ma olen üllatunud, et rahuldajaks olid sina," ütles kohtunik Mart Sander pühapäevases superstaarisaates esinenud Fredi Pärsile pärast viimase etteastet.

Saalist kostis naerupahvakuid ja imestusohkeid, lava taga green room’is saadet jälgivatel meeskonnaliikmetel ja ajakirjanikel jäid aga sellise avalduse peale suud imestusest ammuli. Mart Sander oli pühapäevases saates oma kommentaaridega hoos ja nii mõnelgi tekkis küsimus, kas sellised nilbe alatooniga kommentaarid ikka koguperesaatesse, mida "Eesti otsib superstaari" kahtlemata on, sobivad.

Üllatusi oli teisigi. Katrin Ruuse esituse järel kiitis Sander stuudiobändi, kellega stuudiovoorudes lauljaid klaveril saatnud Koit Toome asendatud oli. "Koit esireas, palun ära pahanda – see polnud sinu kapsaaeda –, aga loomulikult on viis ja kuus meest hoopis parem kui üks."

Kahemõttelisena kõlas ka Liis Reisneri esitusele järgnenud kommentaar, kui Maarja ütles kõigepealt, et Liisile oleks vaja süstida pisut Toomase hullumeelsust. "Tõesti peaks sind Toomasega kuidagi natukene ristama, teist saaks kahe peale väga huvitava laulja. Nagu filmis "Kärbes" – pannakse koos putkasse ja välja tuleb üks laulja, kellel on mõlema parimad omadused," nõustus Sander.

Sander: kõigile on võimatu meeldida

Janeki kohta ütles Sander, et noormehe kõrri on vist pesa teinud inglid, ööbikud ja nende lapsed. "Sa võid esineda eeslikostüümis ja sul võib olla karismat sama palju kui keedukalal, aga sa oled kahtlemata väärt, et sind tundide kaupa kuulata." Ka saate lõpupoole suutis mees televaatajaid veel üllatada: Sander ütles, et kohtunikud võiksid saate huvitavamaks tegemiseks pakkuda mingeid lisaväärtusi. "Näiteks mina ütlen, et kui tema ei jõua finaali, siis ma ajan ennast nulliga kiilaks. Ja Mihkel Raud võiks öelda, et tema ajab oma alumise otsa nulliga kiilaks," avaldas Mart arvamust ja pärast sekundilist mõttepausi lisas: "Ma pean silmas näo alumist otsa."

Internetikommentaare sirvides jäi samuti silma nurin Sanderi kommentaaride pärast. "Mart Sander on nilbe ja liiga vasakule naljadega. Piinlik on vaadata ja kuulata! Pööran pilgu ära, kui tema räägib," kirjutab üks lugeja Elu24 kommentaariumis. "Selle Mart Sanderi võiks välja hääletada. Süda läheb pahaks ta möla peale! Kohutav!" lisab teine. Lisaks arvatakse, et mõnedel kommentaaridel pole lauljate esitustega üldse mingit pistmist.

Sander ise oma ütlemistes midagi halba ei näe. "Seda, et kõigile on võimatu meeldida, sain aru juba umbes 20 aastat tagasi. Teine asi, mida õppisin, oli see, et kui sa mõnele inimesele ei meeldi, võid teha ja öelda mida tahes ja kui hästi tahes – sa ei meeldi talle endiselt," ütleb Sander ja lisab, et sellised argumendid, nagu "kellegi arvates" ja "keegi kommenteeris" on tema jaoks vähimagi kaaluta.

Sander ütleb, et ta palgati saatesse selleks, et ta paneks oma kommentaaridega televaataja saadet jälgima. "Ilmselt on see oma eesmärki täitnud," arvab ta. "Esimeste saadete puhul kritiseeriti mind liigse leebuse eest ja öeldi, et ma ei ole karjäärinõustaja, vaid pean olema terav kriitik. Otsustasin siis minna veidi teravamaks," põhjendab Sander.

"Tegu ei ole ju "Laulukarusselliga"!"

Sander ei nõustu väitega, et tema kommentaaridel pole lauljate või nende esitustega midagi pistmist. "Samuti ei leia ma, et peaksin kommentaaridest riisuma välja igasuguse pikantsuse ja ootamatuse. Tegu ei ole ju "Laulukarusselliga"! Öelda: "Minu nädalast nädalasse kestev rahuldamatus ja täitmatu iha pikkade nootide järele sai nüüd paugust rahuldatud. Ma olen üllatunud, et rahuldajaks olid sina," on siiski lingvistiliselt huvitavam, kui öelda: "Kaua ootasin pikki noote ja nüüd kuulsin neid. Tore, et sinu esituses,"" arvab ta.

Kommentaariumides arvamust avaldavate inimeste kohta on Sanderil öelda aga järgmist: "Kui rikutud meel tahab midagi ekskremendilõhnalist nuuskida, leiab ta alati selleks võimaluse. Netimoralistide nina kisub neid alati ahnelt pasahunniku suunas ja nad ei jäta kasutamata ühtegi võimalust seda sinna toppida."