Külli PetersFoto: Erakogu
Inimesed
26. oktoober 2012, 12:38

Psühhoterapeut Külli Peters: „Küünlatuli aitab endas selgusele jõuda." (5)

„Ma tean, et küünlavalgusel ja -soojusel on inimestele suurem mõju, kui nad tahavad seda endale tunnistada," ütleb tervisenõustaja ja psühhoterapeut Külli Peters.

Oktoober on olnud värviküllane ja soe, pime aeg alles hiilib lähemale. Millist energiat ja meeleolu saab küünlaleegist ning milline on teie suhe küünlaleegiga?

Kodus ja töö juures põlevad mul küünlad iga päev. Küünalt süüdates saadan palve teele kellegi teise eest või ka enda eest.Vaatan leeki ja usun, et see lummav küünlavalgus jõuab inimese südamesse, kelle eest ma palvetan. Palve ajal mu süda täitub soojusega ja ma usun, et läbi selle muutub maailm helgemaks, valgemaks ja soojemaks paigaks.

Kas teie jaoks on oluline ka küünalde värv?

Ma olen lugenud selle kohta, et kui tahad õnne, siis põleta roosat küünalt, kui armastust, siis punast, kui soovid energiat, siis oranži, kui tahad raha, siis põleta rohelist küünalt jne. Igal inimesel on omad eelistused ja täpselt see, mis meeldib, seda tuleb siis ka kasutada.

Minu jaoks ei ole küünla värvil tähtsust ja sellele ma tähelepanu eraldi ei pööra. Eelistan naturaalsete lõhnaainetega või ilma lõhnata küünlaid.

Millegipärast on levinud arvamus, et küünlaid põletavad kurvameelsed melanhoolikud, et rõõmus inimene jõuluvälisel ajal küünlaid koju ei ostagi.

Arvan, et see väide ei pea paika. Mina olen rõõmsameelne inimene ja ostan heal meelel küünlaid, aastaaeg ja nädalapäev ei ole sealjuures üldsegi olulised.. Ja minu tuttavad ostavad ka. Küünlatuli on see, mis aitab meil endas selgusele jõuda, annab energiat. Paljud kurdavad, et maailm on nii kalk ja argine, romantikat on karjuvalt vähe. Süüdake küünlad ja te näete, et maailm teie ümber on palju valgem ja soojem!

Huvitav, miks mehed küünlatulest eriti ei hooli ja ennast koguni ebamugavalt tunnevad, kui õrnem sugu otsustab küünlavalguse kasuks?

Minu tutvusringkonnas ei ole ühtegi sellist meest, kes ei hooli küünlatulest. Küll aga hoiavad nad põleval küünlal kiivalt silma peal, et õnnetust ei juhtuks. Siiski, küünlavalgus võib ebalevaks ja kohmetuvaks teha selle mehe, kes pole oma tunnetes veel selgusele jõudnud ja seepärast pole avameelsushetkeks valmis.

Kuidas teile tundub, kas küünalde põletamisega võib ka liiale minna? Ja miks on nii, et kõikidele küünlatuli ei sobigi - hoopis vastupidi, tekitab ärevust ja kehva enesetunnet?

Minu arvates ei saa sellega liiale minna, sest vastasel korral sekkub inimese alateadvus. Kui inimene süütab küünla, siis on selleks ka põhjus, selleks võib olla ka emotsionaalne ajend.

On teil mingi isiklik meeldejääv kogemus seoses küünalde põletamisega?

On küll. Minu isiklik tähelepanek on, et kui inimesel ei ole minu suhtes just kõige paremad kavatsused, siis küünlatuli muudab selle kohtumise väga põgusaks - see inimene lausa põgeneb, jutud saavad räägitud uskumatult ruttu.

Kui küünlaleek hakkab väga tahmama, võbelema või praksuma, annab see mulle teada sellest, et ruumis on koos minuga veel "keegi", kes minu tähelepanu vajab.