Foto: Aldo Luud
Inimesed
26. oktoober 2012, 12:33

Roheline küünal rahustab, must viib valu (3)

„On meie endi valida, kas teeme novembrikuust pimeduse, lootusetuse, depressiivsuse ja tumedate jõudude valitsemise aja või hoopis maagilise, valgusküllase, sisekaemuste ja mõtiskluste perioodi oma elus," ütleb salongi Avatud Loovus terapeut Reti Üpraus.

Kunstnikuhingega Reti Üpraus tegeleb igapäevaselt töötute ja vangalast vabanenud „pahade poiste" õigele teele juhatamisega. Reti sõnul tunnevad väga paljud inimesed, et november on nende jaoks kõige kurvem ja masendavam periood aastas: „Pole enam päikest, mis annaks oma valgust ja soojust, millega olime juba suve jooksul hakanud harjuma. Aga veel ei ole ka valget lund, mis muudaks külmunud maa rõõmsamaks ja lootusrikkaks." Nii jääbki hinge tühjus ja ligi hiilivad muremõtted.

Kuid samas võid sa otsustada, et oledki teadlikult kurb. Reti kinnitab, et selles pole midagi häbiväärset ega näita see ka inimese nõrkust. „Kurbus on elu loomulik osa. Õppides oma kurbust väljendama ja läbi elama, saame temast vabaneda." Allasurutuna muudabki see tunne meid masendunuteks ja depressiivseteks, väljendudes lõpuks loendamatutes haigustes.

Õppige looduselt

Reti soovitab jälgida loodust - õied närbuvad, lehed langevad ja viimsed viljad korjatakse varju alla. „Loodus teab, et tuleb puhata ja uueks tärkamiseks jõudu koguda, tasane olla. Võiksime looduselt õppida."

November on ka hingede, loodusvaimude, haldjate ja gnoomide aeg. Just seetõttu julgustab Reti Üperaus nendega suhtlema - kutsu nad endale appi, otsi neid metsast või pargist juba täna! Kui nad on ennast ilmutanud, ei tundugi nad enam hirmutavad. Äkki oled isegi üks nendest?

Pimedaid õhtuid võiks veeta Reti sõnul seekord hoopis maagiliselt: „Võta endale mõnel õhtul aega, et proovida põnevaid valgusmänge. Selleks küünlad suurepäraselt sobivadki."

Valguse mängud

Et valgust oleks nii sinu ümber kui sinu sees, selleks soovitab Reti valida värvilised küünlad ja lõhnastada neid paari tilga aroomiõliga - nelk, apelsin, muskaat, teepuu, just nii nagu sulle meeldib. Küünlaid võiks olla palju - viis, kuus või seitse -, et nad annaksid piisava valgusefekti. Ja nad võivad olla nii vormilt kui suuruselt erinevad.

Reti annab väikese spikri, milline mõju on küünla värvidel. „Rohelist värvi küünlad rahustavad ja on väsinud silmadele puhkamiseks, kollased küünlad teevad meeleolu rõõmsaks ja lootusrikkaks, aitavad tekkida uutel ideedel. Siniste küünalde valguses on hea mediteerida ja mõtteid mõelda, teevad pea selgeks ja klaariks. Punased ja kuldsed tekitavad pidulikkuse tunde ning annavad elujõudu, violetsed aga aitavad unistada ja fantaseerida, võtta ühendust teispoolsusega. Roosad oma õrna valgusega on romantilised ning armastuse energia äratamiseks."

Seevastu hõbedased küünlad sobivad maagiliste rituaalide tarbeks, nendes on Kuu energiat. Valge aga on puhtuse ja ootuse värv. Reti soovitab, et need süüta siis, kui sa ei tea, mida valida, tahta või soovida. Muuseas - ka mustadel küünaldel on oma eesmärk: need süüta siis, kui tahad millestki loobuda, näiteks muremõtetest, valust, leinast. Koos küünalde põlemisega saad vabaneda kõigest ebasoovitavast.

Küünla asemel latern

„Küünlavalgus on õrn ja tabamatu ning õhu liikumisel ja tuule tekkimisel on oht, et tuli kustub." Reti lisab, et küünla põlemist võib võrrelda inimese eluga - süütamine on kui sünd ning põlemise lõppedes valgus sureb.

Kes aga tunneb, et tema jaoks seostuvad küünlad rohkem kiriku ja surnuaiaga, kõige kaduvaga ning mõjuvad ärevusttekitavalt, sellele soovitab Reti proovida valmistada värvilisi küünlalaternaid. Selleks sobib tavaline klaaspurk, mis on üle maalitud erinevates toonides klaasivärvidega. Kollased, punased, sinised, rohelised - kõik need, mis just sulle meeldivad. Kui asetad purki teeküünla, annab see imepärast valguskuma, muutes toa salakoopa sarnaseks - nagu mõnest muinasjutust.

Laternaks sobib ka kõrvits. Õõnestatud kõrvitsast ei pea Reti sõnul tegema ilmtingimata Halloweeni nägu: „Lõika välja siiruviirulisi ja mustrilisi kujundeid ning kui asetad kõrvitsa sisse küünla, tekitab valgus eripäraseid varjundeid."

Kõige tähtsam on, et igaüks meist leiaks ise endale sobivad värvid ja valguse, mis sügisõhtusse hubasust ja soojust tooksid. Mis sobib ühele, ei pruugi olla ainuõige kõigi jaoks. Iga inimene on eriline ja ainulaadne.

„Proovi ja katseta, nii saad uurida iseennast, oma meeleolusid ja tundeid. Niisuguste õhtuste valgusmängudega kaob pime aeg kiiremini. Tore on ka sõpru külla kutsuda, juua teed ja võtta teekond küünlavalgusesse ette koos." Reti usub, et inglidki võivad saabuda meie valguspeole, olgem siis lahked ja tähelepanelikud!