ILUKÜTT: Loodusfotograafi ülesanne on looduse pakutav imeline vaatemäng õigesti kaadrisse püüda, seletab Remo Savisaar, kelle foto pärastlõunases tuisus uidanud metskitsest pälvis suure tunnustuse. Foto: Remo Savisaar
Inimesed
24. oktoober 2012, 07:01

Remo Savisaar: "Sel päeval ei tulnud peaaegu üldse külmetada. Pilt oli poolteise tunniga käes!" (30)

"See on fotokonkurss number üks, mis ahvatleb iga loodusfotograafi," kinnitab Remo Savisaar, kelle pilt tuisusel väljal uitavast metskitsest sai tänavusel võistlusel "Wildflife Photographer of the Year" mustvalgete fotode kategoorias teise koha. Seda konkurssi võrdleb Savisaar filmimaailma Oscarite jagamisega.

Looduspiltnik Remo Savisaar (34) istub sageli täistööpäeva jagu tunde õues pakase käes ja ootab õiget hetke. Seekordne auhinnatud pilt siiski pikka passimist ei nõudnud. "Sel päeval ei tulnud peaaegu üldse külmetada," meenutab Savisaar mullust veebruarituisku, mil auhinnatud foto sündis. "Terve päev oli olnud üsna kehv ilm. Nagu loodusfotograafidel kombeks, vaatasin ma vahetpidamata aknast välja, aga tuiskas ja ma ootasin valgust. Siis nägin, et kui hästi läheb, võib päike end pilvede vahelt läbi pressida, ja kui samal ajal endiselt tuiskab, värvib madal pärastlõunapäike tuisu kuldseks. Mul oli kohe minek! Umbes poolteist tundi hiljem oli see pilt käes," pajatab Savisaar, kes valis tuisupäeval kitsede varitsemiseks paiga Vooremaa voortel.

Tegelikult meeldib talle endale pisut enamgi samal päeval tehtud värvifoto, millel kolm kitse ja nende pikad varjud lumel. See pilt pääses mullu samal võistlusel loomaportreede kategoorias finaali.

Võistles 48 000 fotot kokku 98 riigist

Tänavu osales Savisaar prestiižikal konkursil kolmandat korda. "Igal aastal on mõned mu pildid finaali jõudnud. Olen kogu aeg auhinnale nii lähedal püsinud ja mõelnud, millal see siis tuleb," muigab ta. Mustvalgete piltide kategoorias kandideeris Savisaar kolme tööga, kokku läkitas võistlema maksimaalselt lubatud 20 fotot.

Järjekorras juba 48. korda peetud mõõduvõtmisele saatsid nii profi- kui ka amatöörfotograafid 98 riigist kokku üle

48 000 töö. Sellel võistlusel on Savisaare sõnul juba finalistide hulka jõudmine CVs märkimist vääriv saavutus.

Näitused Itaalias, Hispaanias ja Soomes

Finaalipiltide seast valitakse omakorda iga kategooria võitja, teine koht ehk runner-up ja ära märgitavad tööd. Auhinnasaajad selgusid eelmisel kolmapäeval galaüritusel Londoni loodusloomuuseumis, alates reedest on seal avatud näitus saja parima võistlusfotoga. Lähikuudel rändab väljapanek ka maailma teistesse paikadesse.

Viimased seitse aastat loodusfotograafiale pühendunud Savisaare loomingut on muu hulgas avaldatud ka ajakirjas National Geographic. 2006. aastal tunnistati tema pildipäevik maailma parimaks loomafotode blogiks, mullu pälvis ta Eesti Looduse fotovõistluse peapreemia. Savisaare näitusetööd on üleval olnud ka Eestis, Soomes, Itaalias, Hispaanias ja Hiinas.