Briti kirjanik Hilary Mantelist. Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
18. oktoober 2012, 07:00

Esimest korda: Briti naiskirjanik noppis teise Bookeri auhinna

Hilary Mantelist on saanud kõigi aegade esimene naiskirjanik, kes võitnud maineka Bookeri kirjandusauhinna kaks korda. 60aastasele inglannale tõi võidu tema viimatise Bookeri hiti "Wolf Hall" järg "Bring Up The Bodies".

Hilary Mantel kuulutati 50 000 naelsterlingi suuruse Briti kirjandusauhinna võitjaks teisipäeva õhtul. Oma esimese Bookeri oli ta pälvinud kolm aastat tagasi romaaniga "Wolf Hall" kuningas Henry VIII võimu kõrgajast ja tema olulisima ministri Thomas Cromwelli esiletõusust. Ka eesti keelde tõlgitud "Wolf Halli" järg "Bring Up The Bodies" ("Laibad välja tuua"), mis on kirjaniku 11. romaan, räägib Henry VIII teise abikaasa Anne Boleyni langusest Cromwelli silme läbi. Pealkiri põhineb kurikuulsas Toweri vanglas antud korraldusel vangide toomiseks kohtumõistmisele.

Hilary Manteli romaan oli Bookeri žürii üksmeelne lemmik. "See on Anne Boleyni verine lugu. Mantel on kirjanik, kes mõtleb vere kaudu. Ta kasutab oma kunsti, oma proosa jõudu selleks, et esile manada poliitikaelu eetilisi hämaralasid ja tõelist ebakindlust – nii siis kui nüüd," ütles žürii esimees sir Peter Stothard.

1969. aastal asutatud Bookeri auhind määratakse igal aastal parimale täispikale ingliskeelsele romaanile. Varem on preemia kaks korda võitnud austraallane Peter Carey ja Lõuna-Aafrika päritolu J. M. Coetzee. Briti kirjanik J. G. Farrell pälvis Bookeri 1973. aastal ning 2010 määrati talle postuumne Booker 1970. aasta raamatu "Troubles" eest, mis ilmumisajal ei saanud auhinnale kandideerida, sest reeglite muutumise tõttu jäid tervelt 12 kuu jooksul ilmunud raamatud konkureerimisvõimalusest ilma.