UUS PÕLVKOND: Kare Kauksi tütar Ketter Orav ja Heini Vaikmaa tütar Anet Vaikmaa.
Saund
18. oktoober 2012, 07:00

Mahavokist sai pereansambel: vanemate kõrval on laval ka lapsed (6)

"Mul on olnud suur privileeg näha ema esinemisi ning proove kõrvalt," ütleb Kare Kauksi tütar Ketter Orav, keda nüüd samuti ansambli Mahavok koosseisus lauljana näha saab. "See ongi ärgitanud ka mind ennast vokaalselt proovile panema."

Ansambli esimeste ja eelnevate solistide vokaalsed võimed tekitavad tema sõnul pigem väljakutse, mis panevad tedagi rohkem pingutama. "Aga kindlasti ei ole mõtet mind nendega veel võrrelda. Laulja peab oma teed ju kuskilt alustama ja mul on veel palju õppida," ütleb Ketter – üks paljudest ansambli eilsetest ja tänastest lauljatest, kes tähistab esinemistega neljas Eesti Kontserdi majas ansambli 30. sünnipäeva.

Ansambli teine noor solist Anet Vaikmaa lisab, et lisaks on laval ka vanad solistid, kelle vaimsest toetusest on seal kindlasti abi. "Minu puhul tekitavad Mahavoki lood nagu iseenesest teistsuguse laulmise tunde kui näiteks mõne teise bändi repertuaari puhul," lisab Anet.

Senist helipilti lõhkuda ei ürita

Ketter märgib, et arusaadavalt püüab iga laulja olla omanäoline ja isikupärane. "Meil emaga on häälematerjal ja tehnika väga erinevad, kuid tämber jällegi sarnane," märgib ta. "Paljud võivad selle tõttu oodata sarnast esitust, kuid iga laulja loob koos bändiga sellise õhustiku, mis on ainulaadne. Kuna repertuaaris on vanad tuntud lood, siis igaüks esitabki neid vastavalt oma nägemusele."

Et bändi loominguline juht ja helilooja on Heini Vaikmaa, kes loob Mahavokile üldise helikeele, siis muusika lähtub ikkagi tema maitsest ja nägemusest, tunnistab Ketter. "Samas on see helikeel aja jooksul kahtlemata muutnud, sound´iga kaasajastanud. Kindlasti ei ürita ma senist sound´i lõhkuda, vaid pigem omalt poolt uuendada. Tahaks väga loota, et publik selle ka positiivselt vastu võtab," ütleb Ketter.

Uued kuulajad on peale kasvanud

Anet täiendab, et temagi ei püüa Mahavoki senist helipilti kuidagi lõhkuda. "Nii nagu oli see paarikümne aasta eest, nii on see ka praegu. Teatud sound´id on lihtsalt nüüdisaegsemad. Lauluga "Las ma värvin sind punaseks" olen ma küll kooli tarbeks eksperimenteerinud ning kontserdil on võimalik kuulda vana ja uue versiooni segu."

Kui Ketter ütleb, et on muusika sees kasvanud, ema sõnul hakkas enne laulma kui rääkima ning viimasel ajal on ta lauljaks saamise soov ainult suurenenud, siis Anet lisab natuke sarkastiliselt, et tulevikku ta ette näha ei oska ja et kui palju teda tulevikus lauljana laval näha võib, näitab aeg.

Kui noorte lauljataride käest küsida, mis on see võluvits, mis Mahavokki nii kaua vee peal on hoidnud, ütleb Ketter, et selleks on olnud ennekõike bändi tuumik. "Uus, noorem kuulajaskond on peale kasvanud ja on suurenenud soov kuulata sügavasisulisi ja elulisi lugusid. Nagu ka teistes kunstivaldkondades 80ndad populaarsust on kogunud. Aeg käib ringiratast, nostalgiaga tuleb kõik tagasi," usub Ketter. "Nii tunnevad ka noored aina rohkem huvi selliste bändide ning lugude sisu ja meeldejääva meloodia vastu."

Anet märgib, et Mahavoki edu saladus peitub tugevates muusikutes, aga ka vokaalis ja repertuaaris. "Kõik nad armastavad seda, mida nad teevad."

Mahavoki kontserdid peidavad saladusi

Tänavu möödub Mahavoki sünnist 30 aastat, mida ansambel tähistab esinemistega neljas Eesti Kontserdi majas. Esitusele tulevad lisaks ansambli kullafondi kuuluvatele lauludele ka Heini Vaikmaa uued vokaal- ja instrumentaalpalad. Üles asuvad noored solistid Hannaliisa Uusmaa, Marten Kuningas, Triinu Taul, Ketter Orav ja Anet Vaikmaa. Minnakse tagasi ka päris algusesse, mil solistideks olid Karl Madis ja hiljem juba Mahavokile suurt edu toonud Kare Kauks. "Meie jaoks ei ole tagasitulek kontserdilavadele olnud kunagi omaette eesmärgiks – palju olulisemaks on olnud see, et tehtu meile endile meeldiks ning me saame olla ainult tänulikud, et see meeldib ka paljudele kuulajatele. Kontserdil on ka üllatusi, aga kõiki kaarte ei saa avada," ütleb Heini Vaikmaa.

Kontserdid on täna õhtul Estonia kontserdisaalis, homme Vanemuise kontserdimajas, laupäeval Pärnu kontserdimajas ja pühapäeval Jõhvi kontserdimajas.

Mahavok täna

Heini Vaikmaa – kitarrid, süntesaatorid, elektroonika

Kalev Aas – klahvpillid

Raul Arras – bass

Karl-Juhan Laanesaar – trummid

Karl Madis – vokaal, saksofon

Marten Kuningas – vokaal

Hannaliisa Uusma – vokaal

Triinu Taul – vokaal

Anet Vaikmaa – vokaal

Ketter Orav – vokaal