SÜNDMUSKOHT: Politseinik uurib Rotterdami kunstihalli, kust vargad viisid teisipäeva öösel ära seitse vääruslikku maali, mille koguväärtust hinnatakse 100–200 miljoni euroni. Foto: Reuters, afp/Scanpix
Maailm
18. oktoober 2012, 07:00

Vargad viisid öösel Rotterdami kunstihallist seitse meistriteost (2)

Murdvargad tegutsesid teisipäeva öösel kiiresti. Politseinikud jõudsid pärast häiresignaali Rotterdami kunstihalli mõne minutiga ja avastasid, et näitusesaalist on kadunud seitse hinnalist maali. Varaste leidmiseks loodi 20liikmeline erikomisjon, vahendab RP Online.

"Vargus on iga muuseumijuhi halvim luupainaja," ütles Rotterdami kunstihalli direktor Emily Ansenk, kes katkestas pärast vargusest kuulmist ärireisi Istanbulis ja pöördus tagasi kodulinna. Direktori sõnul oli väljapanek kindlustatud, kuid konkreetset summat ta ei nimetanud.

Varastatud maale on peaaegu võimatu müüa

Vargad sisenesid Rotterdami kunstihalli öösel kella kolme ja nelja vahel hoone tagaküljelt. Kunstihall oli valve all, kuid valvurit ei olnud kahjuks öötundideks palgatud. Politsei sai küll häiresignaali, ent enne patrulli kohalejõudmist jõudsid vargad koos kuue kunstniku seitsme hinnalise maaliga kaduda. Nende saagiks langes kaks meistriteost Claude Monet’lt ning üks maal Pablo Picassolt, Henri Matisse’ilt, Paul Gauguinilt, Meyer de Haanilt ja Lucian Freudilt.

Kunstiekspertide hinnangul ulatub varastatud maalide koguväärtus 100–200 miljoni euroni, kuid niisuguse raha eest on neid tänu tuntusele võimatu müüa.

Võimalik, et vargad tegutsesid mõne kollektsionääri tellimusel ja kaasaviidud maalid leiavad koha avalikkuse eest varjatud erakogus.

Kunstieksperdid peavad siiski tõenäolisemaks, et vargus pandi toime hilisemaks väljapressimiseks. Näiteks annavad vargad mõne aja pärast teada, et nad on valmis mõne miljoni euro eest maalid tagastama.

Esimesed vihjed

Turvaekspert Ton Cremers ütles, et kahjuks tegid näituse korraldajad varastele töö lihtsaks. Varem maailmakuulsa Rijksmuuseumi turvateenistuse ülemana töötanud Cremersi sõnul lahutasid varastatud maale välismaailmast ainult aknad. Suurema turvalisuse huvides tuleks väärtuslikud maalid paigutada kaitstult hoone südamesse mitme suletud ukse taha.

Politsei erikomisjon uuris eile valvekaamerate salvestisi. Politsei esindaja Roland Ekkersi sõnul oli vargus väga hästi ette valmistatud ja vargad teadsid ilmselt täpselt, mis maalid nad seintelt maha võtavad. Ekkers lisas, et esialgu ei ole uurijatel ühtki tõsisemat niidiotsa, mis viiks varasteni või kaasaviidud maalideni. Varastest jäid esialgse info põhjal maha vaid rehvijäljed murul. Tõsi, eile andis politsei teada, et elanikkonnalt on tulnud 15 vihjet, millest vähemalt neljast võib abi olla.

Eelmine suurem kunstivargus toimus Hollandis 1991. aasta aprillis. Tookord viidi Amsterdami Van Goghi muuseumist ära koguni 20 maali, kuid politseil õnnestus need hiljem üles leida.

Muuseum ilma oma koguta

Rotterdami kunstihall tähistas 7. oktoobril avatud näitusega oma 20. sünnipäeva.

Arhitekt Rem Koolhaasi projektitud kunstihallil pole oma kunstikogu, aastas korraldatakse seal kuni 25 kunstinäitust. Sünnipäevanäitus pärineb Tritoni fondi kogudest. Välja oli pandud üle 150 teose, mis pärinevad 19. sajandi lõpust kuni tänapäevani. Neist seitse viisid vargad teisipäeva öösel ära. Teisipäeval jäi näitus

uurimise huvides suletuks, kuid eile tegi kunstihall taas uksed

külalistele lahti. Varastest tühjaks jäänud kohtadele riputati vaatamiseks uued maalid.

Tritoni fond kogub avangardkunsti ja fondi taga on mullu 60aastaselt surnud multimiljonär Willem Cordia ja tema abikaasa Marijke Cordia-Van der Laan.