MISSIDE VAHEL: Raharaamatu kaanefoto tarvis poseeris Allan Keian koos «Miss Estonia» võitjate Madli Vilsari ja Diana Arnoga. Foto: Promo
Inimesed
6. oktoober 2012, 08:00

"Rikkuse alus on geniaalne idee." (32)

"Urmas Sõõrumaal on raamatus õpetlase roll. Olgem ausad, teab ju tema tegelikult ühena vähestest kõige paremini, kuidas tõeliselt rikkaks saamine tegelikult käib," räägib kirjanik Allan Keian, kes sepistas suurärimees Sõõrumaa abiga raamatu "Kuidas rikkaks saada?".

"Sellist kaasaegset nõelteravas stiilis kirjutatud põnevikku, mis tõestab lugejatele, et rikkuse alus on geniaalne idee ning selle sihikindel täideviimine, ei ole Eestis varem keegi kirja pannud. Mul õnnestus esimene olla!" hindab Allan Keian (30) oma kätetööd.

"Kuidas rikkaks saada?" on tema kolmas raamat. Varem on ta üllitanud romaanid "Otsetee paradiisi" ja "Puhtsüdamlik ülestunnistus". Kui viimase kaanel kiirgab lauljatar Janne Saar, siis "Kuidas rikkaks saada?" esikaant ehivad missid Diana Arno ja Madli Vilsar, keskel särab autor Keian.

"Läbi aegade on tõmmatud suure raha ja kaunite naiste vahele võrdusmärk. On ju Aristoteles Onassiski öelnud: "Kui ei oleks naisi, poleks kogu maailma rahal mingit tähtsust." Kuid kaunitaridel Madlil ja Dianal on raamatukaanel kanda teinegi osa. Nimelt kehastavad nad modellidena kahte kandva rolliga naistegelaskuju, kellega peategelase teed ristuvad," selgitab Keian, rõõmustades, et suurärimehe abiga valminud raamatusse said temalt mõned ülimalt tabavad tsitaadid.

"Nagu näiteks: "Kui alguses on inimene valmis tegema kõik selleks, et võimalikult rikkaks saada, siis, selle saavutanud, on ta nõus suurema osa loovutama, et privaatsust osta"," osundab Keian.

Mis siis teoses "Kuidas rikkaks saada?" õigupoolest sünnib? Raharaamatu peategelane on 18aastane lahtise peaga noormees Adrian Aus, kel õnnestub ennast sorava jutu ja kalli ülikonna abil valetada kümme aastat vanemaks EBSi lõpetanud majandusanalüütikuks. Võltsitud CVd kasutades räägib ta end juhtivale töökohale suurimasse Eesti kommertspanka. "Raamatu süžee on väga filmilik," arvab Keian.

Teose mentor Sõõrumaa, kes Äripäeva eelmisel nädalal avaldatud rikaste pingereas asetus 43,5 miljardi euroga 45. kohale, kritiseerib raamatu eessõnas teravalt jõukuse edetabeleid: "Pigem peaks rikkust teisiti mõõtma: edevuse laada ning kadedustunde tekitamise asemel teraviku uute väärtuste loomisele seadma ning hoopis seeläbi resultaati mõõtma. Püüdma raha abil teistele heaolu kinkida ning oskama sellest maksimaalselt rõõmu tunda."

Õhtulehe lugejale vihjab ettevõtja: "Rikkus on suhteline asi. Tee tööd, näe vaeva, küll siis tuleb ka õnn ja rikkus sinu õuele."

Kas Sõõrumaa on kaalunud välja anda omagi elulugu? Selgub, et sügavalt mitte. "Minu elu ongi üks raamat," ütleb Sõõrumaa. "Kaante peale on veel vara mõelda. Kas ta ka kirjas peaks olema – pole mõelnud."