NOORED JA VIHASED: 1998. aastal tõi Terminaator «Kuldse plaadi» tseremoonialt koju koguni kaks auhinda. Teiste seas mängis ansamblis kitarri veel Sulliwan (paremalt teine). Foto: Arhiiv
Inimesed
5. oktoober 2012, 07:00

Terminaatori solist Jaagup Kreem: minu vaba aeg? Siis meeldib mulle puutööd teha! (1)

"Vabal ajal meeldib mulle näiteks väga puutööd teha – meisterdan puust igasugu esemeid. Veel käin sukeldumas, see on minu suur kirg. Ja kui vaba aega pikemalt tekib, käin muidugi reisimas," räägib tänavu 25. sünnipäeva tähistava ansambli Terminaator solist Jaagup Kreem. Veerandsaja täitumist tähistavale ansamblile kogus Õhtuleht lugejatelt kokku 25 küsimust.

Mida arvad kontseptuaalalbumitest? Näiteks: Pink Floyd "The Wall", My Chemical Romance "The Black Parade", Green Day "American Idiot". Kas ka Termikalt võib midagi sellelaadset oodata?

Kõik need kolm on minu väga suured lemmikud. Kontseptuaalalbumid on kuidagi mõnusad, aga nendega on see mure, et teinekord on sealt keeruline esitleda ühte eraldiseisvat lugu – nad on üks tervik. Raske öelda, kas Terminaatorilt midagi sellist oodata võiks, aga näiteks "Romeo ja Julia" album, mis on ka meie muusika, on otsast lõpuni üks lugu.

Kas oled kohanud fänni, kes teab kõiki laule?

Ma pole küll kontrolli teinud, aga arvan, et olen. Meil on teatud seltskond, kes käib peaaegu igal kontserdil ja jälgib meie tegemisi väga tähelepanelikult. Nad on Termika muusikaga üles kasvanud.

Kas olete kunagi pulmas esinenud ja kui, siis mitmes?

Me oleme mänginud ühe oma sõbra pulmas. Mitte pulmamarssi, aga õhtul tantsuks. Neil oli üks väga tähendusrikas Terminaatori lugu, mis on seotud nende esimese kohtumise või armumisega.

Kas on plaan filmida ja välja anda kontsert-DVD, mille peal on vanemad ja uuemad lood nagu "Jää", "Raudteejaam", "Valus vesi"?

Meil on kaks kontsert-DVD’d, "GoLive’l" filmitud, kus on selliseid vanu lugusid peal. Ja olemas on ka "Ingli puudutuse" unplugged-DVD, kus mängisime lugusid, mida iga päev ei mängi. Hetkel meil DVD plaani pole.

Kuidas edeneb vanemate albumite taastootmisse laskmine?

Plaatide trükkimine on tänapäeval täiesti tänamatu töö, sest niikui sa midagi trükid, on see samal päeval internetis. Muidu oleme mõelnud küll, et mingeid asju peaks uuesti tegema – näiteks see, mis ainult kassetina ilmus (Terminaatori esimene album "Lõputu päev" – K.T).

Millal on oodata uut singlit järgmiselt kauamängivalt?

See pidi esmaspäeval valmis saama, aga kuna meie bänd mängib ka nukuteatri uues muusikalis "Kevadine ärkamine", mis pühapäeval esietendub, on need asjad üksteisele selga läinud. Kohe-kohe, nii kui vaba hetk leitakse, singel tuleb!

Kas enne albumi "Minu väike paradiis" salvestamist olid kõik lood eelnevalt olemas või sündisid stuudioseinte vahel? Millist lugu oli kõige keerulisem sisse mängida/laulda?

Tol ajal olime me vaesed nagu kirikurotid, käisime kõik koolis ja stuudio oli väga kallis, seega olime me ikka korralikult ette valmistunud. Hiljem oleme küll stuudios aretanud. Plaadil ei olnud ühtegi lugu, mis oleks kerge laulda. Kõige raskem oli 4B – see oli Elmari kirjutatud, suhteliselt kõrge ja raske minu jaoks.

Kas Terminaatoril on kunagi plaanis olnud ka mängida tõelist heavy- ja thrash-metal´it nagu seda teevad Motörhead, Iron Maiden, Metallica?

Thrash’i küll mitte. Aga kui hakata sobrama lugudes, mis kunagi raadiosse ega mujale pole jõudnud, siis seal on küll suhteliselt raskeid lugusid.

Kas on mõni album, millega sa tagantjärele väga rahul ei ole? Miks?

Kaks albumit, mis on mulle natuke pinnuks silmas, on "Pühertoonia" ja "Singapur". Albumid enne neid olid tehtud linnahallis ja me mõtlesime, et mis me seal ikka raha raiskame, hakkame parem ise tegema – seetõttu on nad saundiliselt natuke imelikud. Eks neil ole selle ajastu märk ka küljes.

Kas teil on kunagi plaanis ka korralikum Euroopa-turnee teha?

Ei. Mulle on aegade jooksul saanud selgeks see, et oleme piisavalt vana bänd ja palju teinud. Mulle isiklikult meeldib palju rohkem olla suhteliselt kuulus bänd Eestis, kui mingi number 27  878 Euroopas või Ameerikas. Kuna me laulame eesti keeles, siis ma ei usu, et prantslastele see eriti korda läheks.

Kas on mõni lugu, mille oled üldse ära unustanud?

Mul on kõik lood, mida oleme kas või korra mänginud, nii palju peas, et suudan nad ära laulda. Mõned sõnad on ehk meelest läinud, aga mu autopiloot töötab päris hästi ja kui hakatakse midagi mängima, siis mul ikka tuleb meelde.

Kas kunagi on oodata Terminaatori esinemist ka Eurovisionil?

Sinna reha otsa olen ma juba kunagi astunud (Jaagup esitas aastal 2002 Lea Liitmaaga Eurovisioni eelvoorus loo "What if I Fell" – K.T). Kunagi Elmar Liitmaa meelitas mu Leaga seal ühte lugu laulma. Ütles, et laulaksin ainult demo sisse, aga kui see oli lauldud, ütles, et see oli piisavalt hea küll ja läheme Eurovisionile. Ma olen suhteliselt nõrga iseloomuga, ei oska "ei" öelda.

Kokkuvõtlikult – ma võin kellelegi teisele loo kirjutada, aga ise ei taha.

Kas on kunagi plaanis ka Katusekontsert taastada?

Me oleme seda plaaninud, aga alati tuleb teha ju uhkem kui eelmine ja – mis seal salata – see on väga kallis. Selleks tuleks enne väga rikkaks saada.

Millisena kujutaksid elu ette siis, kui poleks Terminaatorit?

Ei kujutagi. Tõenäoliselt ma ehk töötaks näitleja või režissöörina. See haridus mul ju tegelikult on.

Kas endiste bändiliikmete tegemistel ka silma peal hoiad?

Ikka hoian. Mul on nii Sulliwani kui ka Eimeli plaat ja ka teiste soolo- ning muud plaadid, kes meie bändist on läbi käinud.

Millise tunde annab see, kui tuled lavale, laulad esimesest loost kaks sõna ja rahvas laulab sulle vastu?

See on ülev! See on nii võimas, et seda ei saa kirjeldada. Teist sellist tunnet pole! Ülim nauding.

Milline on kõige soojema südamega tehtud kingitus sulle?

Mul on paar pilti, mis on minust joonistatud. Üks on lausa maalitud ja ma otsustasin selle oma elutoa seinale panna, sest see oli nii megakihvt! Meil on aastate jooksul neid asju ikka kogunenud ja kõik on alles.

Millised bändid on sulle kõige rohkem mõju avaldanud ja eeskujuks olnud?

Mis seal pattu salata Guns’n’Roses mõjub mulle siiamaani. Vanemast põlvkonnast meeldis mulle väga glämmroki ajastu, kus olid Mötley Crue ja Poison. Hilisemast ajast Rammstein ja My Chemical Romance, neis on tõsine jõud.

Mitu lugu oled kirjutanud, mõeldes mingile kindlale inimesele?

Mitu. Tavaliselt ma ei saa mingit ilusat, tundelist lugu kirjutadagi, kui ei mõtle kellelegi. Lood on ikka enamasti elust enesest ja igaühel on minu jaoks suur tähendus.

Kas mäletad Terminaatori esimest esinemist?

Väga hästi! See oli Marguse suusabaasis aastal 1987, oma klassikaaslastele suusanädalal. Jube äge oli! Enne jalg värises ja oli hirmus, aga kõik läks hästi.

Kas on olnud aegu, kus on tunne, et aitab, paneme pillid kotti?

On. Üks hetk oli aastal 1996, kui Elmar Liitmaa ja Harmo Kallaste esimest korda ära läksid. Ma olin nii löödud, et mõtlesin: asi jääb katki. Neid hetki on olnud päris mitu ja ma olen mõelnud, et peaks tegema mingit muud projekti või muud bändi, aga Terminaator on nagu oma laps ja ma ei taha sellest loobuda.

Kuhu lähete alati hea meelega tagasi esinema?

Tartu on kogu aeg meie linn olnud, seal on alati väga ägedad šõud olnud ja Tartu meile meeldib. Pärnus on ka alati tore. Ma ei saa päris ühtainust kohta välja tuua, neid on palju.

Milline laul on su enda jaoks kõige-kõige?

See oleneb, ausalt öelda, tujust ja seltskonnast. "Ingli puudutus" ja "Kui kuningas nutab" on mulle väga tähtsad. Aga ma ei saa neid lugusid omavahel võrrelda. On mõni, mis on aia taha läinud, aga enamasti võib rahule jääda.

Kas loed netikommentaare?

Ei. Ega ma loll pole, inimesed valavad seal ju oma elufrustratsiooni välja! Ma lõpetasin igasuguse kommentaaride lugemise pärast 2004. aastat. Enne seda ma ikka piilusin natuke ja üllatusin alati, et öeldakse ikka halvasti.

Mida annab sulle unplugged-kontsertide tegemine?

Laulust "Inetu" tehti kunagi sümfooniaorkestri versioon ja mul jäi suu lahti, sest see kõlas hoopis teistmoodi. Unplugged-versioonis kuuledki oma lugusid absoluutselt teises võtmes ja ongi hea vahepeal midagi muud teha. Samas jälle – kui oled mitu akustilist kontserti teinud, on mõnus täiega rokki mängida.