ANDUNUD AUSTAJAD: Mõned Oti portugallasest fännid olid endale hankinud Eesti tekstiga T-särgi. Üks mees näitas Otile uhkelt vesti, mille oli endale õmmelda lasknud Oti Eurovisioni vesti eeskujul. Foto: Erakogu
Inimesed
27. september 2012, 07:07

Ott piiri taga: ülimeeldiv, kui välismaalased eesti keeles kaasa laulavad! (21)

"Portugalis on fänlus täiesti teistsugune. Eestis võid inimesega, kelle muusikat sa kuulad, vabalt tänaval kokku juhtuda või seista temaga samas poejärjekorras. Siin ei ole avaliku elu tegelased tavainimestele kättesaamatud. Nemad seal aga on mind ainult telekast näinud ja elavad Eestist väga kaugel. Sestap olid nad eriti vaimustuses, iga teine vastutulija tahtis pildistada," võrdleb paari nädala eest Portugalis suurele publikule laulnud Ott Lepland.

Edu Eurovisioni lauluvõistlusel paotas Oti ees rahvusvahelisele areenile viiva ukse. Seljataga on esinemised Rootsis, Soomes, Venemaal ja Portugalis. Sel sügisel ootavad veel ees Saksamaa, Belgia ja Luksemburg.

"Augusti algul käisin Rootsis seksuaalvähemustele ja Eurovisioni fännidele mõeldud üritusel. Seal kogesin esimest korda, kuidas välismaalased eesti keeles kaasa laulavad. Ülimalt meeldiv tunne!" muljetab "Stockholm Pride’i" festivalil Tan-tolundeni pargis 15 000 inimesele esinenud Ott.

Paljudel kontserdilistel olnud tema eurolaul "Kuula" selgeks õpitud. "Kui nad ka tervet lugu peast laulda ei oska, siis refrääni ikka – "kuula" on hea lihtne sõna."

Eelmisel kuul tegi Ott etteaste ka ühel Eurovisioni üritusel Soomes ja andis koos Kärdla ühisgümnaasiumi segakoori ehk "Laulupealinna" kooriga kontserdi Venemaal Peterburis. "Sealgi oli kohal inimesi, kes olid mind Eurovisionilt tähele pannud," räägib laulja.

Fänn õmbles Oti järgi vesti

Pööraseim publik tervitas teda Portugalis Lissaboni külje all, kus ta võttis Eurovisioni hittide raadiojaamalt ESC Radiolt vastu tänavuse konkursi parima meeslaulja tiitli. Kontserdisaali kogunenud 3000 kuulajat laulis Otiga kaasa ja seisis tema paarilaululise esinemise lõpuks püsti.

Oti ihalejad on endale soetanud Eesti sümboolikaga särke ja mütse. Üks eriti tuline fänn lasi endale õmmelda täpipealt samasuguse vesti, nagu Otil Bakuu laval seljas oli. Lauljal tuli tahtjatega poseerida sadade piltide jaoks: "Kui kontserdipaigas ringi käisin, tahtis iga teine inimene minuga pilti teha – eriti huvitav, et ka esinema kutsutud Porgutali tähed. Portugali esinduslaulja Filipa Sousa pani meie ühispildi isegi suurelt kodulehele üles." Samuti üllatas Otti meeldivalt, et tema plaadilett hoogsalt tühjenes – huvilised seisnud pikas järjekorras. Kõigil senistel kontserdireisidel on kohalik press talt ka intervjuusid palunud.

"Sinna staadiumi pole ma jõudnud, et ükskõik, kuhu riiki ma lähen, on 3000 inimest kohal," möönab Ott muiates. "Selle saavutamiseks oleks kindlasti vaja veel tohutult tööd teha, aga me liigume vaikselt selles suunas," ei salga ta. "Oleme alustanud osa eestikeelsete lugude inglise keelde panemist. Näiteks "Süte peal sulanud jää" on meil juba inglise keeles stuudios sisse lauldud. Eelseisvateks reisideks saab see plaadi peale pandud. Kindlasti tõlgime ka uusi lugusid inglise keelde," avaldab loomingut seni tugevalt Eesti turule suunanud artist.

"Võtame välismaistest esinemistest nii palju kui võtta annab. Tuleb olla hästi aktiivne ja haarata kinni absoluutselt igast pakkumisest, sest kunagi ei tea, kus võib kohal olla keegi tähtis isik, kellele võid muljet avaldada ja kes soovib hiljem koostööd teha. Tuleb ringi käia," selgitab Ott, kes lubab siiski, et igast uuest loost tuleb ka meiekeelne versioon. "Eestist me kuhugi ära ei kao!"

2. novembril sõidab ta bändiga Soome, 9. novembril lendab Rootsi, kus tulekul kaks kontserti. Novembri lõpupoole ootavad teda esinemine Brüsselis, Kölnis ja Luxembourgis. "Kölnis on samalaadne kontsert nagu Portugalis – selline suur Eurovisioni üritus, kus astub üles neli artisti. Publikut peaks olema vähemalt sama palju kui Portugalis, kui mitte rohkem," arvab Ott.

"Kuula" on isegi esperanto keeles

Facebooki fännilehel ja YouTube’i videote all postitavad välismaalased ohtralt tunnustavaid kommentaare. Fännilehekülje kaudu võetakse Otiga ka isiklikult ühendust.

"Facebooki lehega tegelevad minu muusika suured austajad, kes saadavad kõik toredamad kirjad mulle edasi ja vahendavad kõik tähtsamad pakkumised Danel Pandrele. Tänu neile tublidele ja entusiastlikele naisterahvastele on mu fännileht paisunud väga suureks," rõõmustab Ott. Eilse seisuga oli leht kogunud 12 129 like’i.

Tema ihalejad on üritanud nii eesti, inglise, vene kui ka hispaania keeles salvestatud laulu "Kuula" tõlkida mitmesse muussegi keelde. "Mulle on tulnud kirju tõlgetega portugali, prantsuse, itaalia, rootsi ja soome keelde. Isegi esperantokeelne variant on saadetud ja alles hiljuti lisandus taanikeelne," loetleb Ott ja lisab rõõmsalt: "Järelikult on see lugu inimestele väga hinge läinud. YouTube’is on videoid sellest, kuidas välismaa harrastuslauljad on laulu esitanud. Ma tean, et ühel Hispaania lauluvõistlusel laulis üks noormees hispaaniakeelset varianti "Escucha" ja võitis selle konkursi!"

Oti sõnul on tema agaraimad välismaafännid enamjaolt 25–45aastased noored täiskasvanud. "Nende seas on nii mehi kui naisi, aga eks Eurovisioniga seoses ole mehi muidugi rohkem. See käib lihtsalt asja juurde."

"Kuni jaanuari alguseni käib aktiivne töö."

Oti hirmtihedasse suvesse mahtus üle 60 esinemise. "Oli kontsert kontserdi otsa. Kui päris aus olla, siis puhata ei saanudki, aga samas ma ka seda ei kahetse, sest kui tõele näkku vaadata, siis Eestimaal sel aastal suve ei olnudki. Selles mõttes millestki väga ilma ei jäänud!" ütleb laulja naerdes.

Teisalt oli ta nii hõivatud, et ei jõudnud kohtuda välismaal elava poolõega, kelle olemasolust ta alles kevadel teada sai ja keda esiti suvel näha lootis. "Sel perioodil, kui tema Eestis oli, ei olnud mind, ja selletõttu me kohtuda ei saanudki, aga oleme suhelnud telefoni teel. Sellest kõigest on veel vara rääkida," leiab Ott ja toonitab, et püüab isiklikku elu mitte afišeerida.

"Tõsisem puhkus on kavandatud jaanuarisse. Siis on plaan sõprusringkonnaga kuhugi kaugele päikeselisse kohta sõita. Kuni jaanuari alguseni käib aktiivne töö," räägib Ott. "Varsti hakkab pihta jõuluhooaeg. Detsembri keskel on meil ühine kontserdisari Ivo Linna ja Noorkuuga. Aastavahetusel on bändiga Rootsi minek."