PÄÄSES TANTSIMA: Georg Malvius patsutas ooperilaulja- ja muusikapedagoogi haridusega German Javier Gholami Torres-Pardot’le tunnustavalt õlale ja kutsus ta ka tantsu-vooru. Foto: Aldo Luud
Inimesed
24. september 2012, 07:22

Lavastaja Georg Malvius: "Kui teeksite katseid Ameerikas, oleks igaühel aega 20 sekundit!" (2)

"Noh, nüüd ongi sul aega "Tõde ja õigus" läbi lugeda," lohutas Jõgeva piiga Andra Aus klassivend Jesse Karel Ottmanni, kui see muusikali "Grease" rollikonkursi esimeses voorus põrus.

"Ega päris läbi seda nüüd enam küll ei jõua," nentis Jesse Karel (17) klassiõele kuumas ootesaalis. Ja lausus veidi kurvalt, et oleks võinud ikka esimesest voorust edasi saada. Vähemalt nii ta lootis. Kuid žürii tänas teda vaid osalemast ja palus tooli ka lavalt kaasa võtta.

Lavaaega anti vähe

Jesse Karel Ottmann ja Andra Aus (17) olid kaks noort 130 seas, kellest igaüks ihkas saada Vanemuise suures majas tuleva aasta maikuus esietenduvas muusikalis "Grease" rolli.

"Ausalt öeldes me ei oodanud nii palju osalejaid," tähendas "Grease’i" lavastaja Georg Malvius kogu seda ärevalt sumisevat noortehulka silmitsedes. Ja palus juba päeva alguses ette, et need noored, kes rolli ei saa, ei oleks pärast pettunud.

"Et teid on nii palju, siis saame teil igaühel lasta laulda vaid ühe salmi ettevalmistatud laulust. Kui te teeksite muusikalikatseid Ameerikas, oleks teil aega enda näitamiseks vaid 20 sekundit," selgitas ta rahulikult. Väljavalitud said võimaluse ka oma tantsuoskust näidata.

Jõgevalt Tartusse katsetele sõitnud Andra Aus ütles, et muusikal "Grease" oleks temale parim võimalus ühendada kõiki teda köitvaid tegevusi ehk laulmist, tantsimist ja näitlemist. "Grease’i" looga on ta vägagi hästi kursis, sest alles möödunud kevadel käis ta vaatamas, kuidas Viimsi gümnaasiumi noored seda etendasid. Siis piiga muidugi õhkõrnast lootusest ise selles muusikalis mängida veel ei teadnud.

Aga Andra andis endale ka aru, et konkurents on väga suur – 130 noorest valis žürii eile õhtuks välja 24. Tõsi, konkurente oli vähem kui kevadel filmi "Nullpunkt" castingul – seal valiti 30 tulevast filmistaari välja 1200 osaleja seast.

Et Andra on kodus nii tantsimises kui ka laulmises, muretses ta enne žürii ette astumist vaid laulmise pärast. "Äkki mul tuleb närv sisse," sõnas ta.

Kuid juba enne võimalust end näidata oli Andra kindel – isegi kui ta edasi ei saa, on proovikogemus hindamatu väärtusega. Sama kinnitas ta ka lavalt naastes, kui žürii teatas, et pärast lauluvoori võib Andra koju minna. "Aga no ma oleks ikka tahtnud tantsida ka," oli tema esimene emotsioon. Veidi hiljem sõnas neiu, et küllap polnud ta lihtsalt "Grease’i" jaoks sobiv tüüp. Kuid kõigest hoolimata pidas ta eilset päeva Vanemuises kogemise vääriliseks. "Nüüd ma sain ju tuttavaks paljude nendega, keda hiljem saan laval näha," oli ta rahul. Ning lisas, et läheb nüüd ise ka koju "Tõde ja õigust" lugema. Andres ja Pearu huvitavad tema kirjandusõpetajat palju rohkem kui muusikal "Grease".

Hispaanlane German: "Mul läks väga hästi!"

"Väga tubli! Sina tuled tantsima ka!" patsutas lavastaja Georg Malvius Vanemuise ooperikoori lauljat German Javier Gholami Torres-Pardot tunnustavalt õlale.

"Mul läks väga hästi!" oli German (27) tulemusega rahul. Kogemustega lauljana lausus ta, et laulmiskatse "Grease’i" muusikali rolli saamiseks ei olnud keeruline hoolimata sellest, et eestimaine sügis on hoopis soojemate temperatuuridega harjunud noormehele toonud nohu ja pannud kurgu valutama. "Veidi külm on, aga saab hakkama," muheles ta.

Kuus aastat tagasi esimest korda Eestisse sattunud Germanit tegelikult siinsed ilmad ei heiduta. Seepärast otsustas ta pärast vabatahtlikuna Tähe Noortekeskuses ametis olemist ja oma muusikaõpingute lõpetamist Hispaanias tulla Erasmuse programmi raames siia eesti keelt õppima ning et samal ajal otsiti Vanemuisesse ka ooperikoori lauljaid, oli noormehe tulevik mõneks ajaks selge.

"Tantsuvooru pärast ma küll pabistan, aga vast kõik sujub," lootis German endale "Grease’is" siiski rolli saada.