LUIGEST PARDIPOJAKS: Modellisaate finalist Jael Strauss ei tulnud pärast saadet eluga toime ning lasi uimastitel oma ilu hävitada. Foto: Rex/AOP
Inimesed
22. september 2012, 09:00
Vaata videot!

"Ta kibeles modelliks nii väga... Nüüd on temast järel elav laip!" (22)

Uimastisõltuvusest räsitud modellisaate täht on tõsielutelevisiooni järjekordne ohver

Eelmisel nädalal šokeeris avalikkust "Ameerika supermodellist" tuntud neiu Jael Straussi tundmatuseni moondunud välimus – kunagise kaunitari nägu on armidest puretud ja pundunud, tema hambad mädanevad ja langevad välja. Allakäigu põhjustas ränk uimastisõltuvus. Kas väliselt glamuurne saade kasutab nõrku ja haavatavaid julmalt ära?

Õnnestunud modellikarjääriga saab praalida vaid mõni üksik "Ameerika supermodellist" läbi käinud võistleja. Ennekõike on eksmodell Tyra Banksi juhitav veteransaade halastamatu tõsielusari, mis peab peale ilu pakkuma ka verd, higi ja pisaraid. Seda peetakse silmas ka osalejate valikul. Tihti on neidude taust hämar või suisa traagiline. Paljud on pärit katkisest perekonnast või piinelnud sõltuvuste, söömis- ja isegi psüühikahäirete küüsis, mida kaamerate ees halastust ilmutamata ekspluateeritakse. Kõik selle nimel, et televaatajate silme ette manada täiuslik tuhkatriinulugu.

Viis aastat tagasi oli Jael Strauss (28) kõrgete põsesarnade ja peente näojoontega iludus, aga siiski juba liiga vana, et modellikarjääri alustada. Ometi süstiti saates temasse eneseusku ja kuna temperamentne neiu teleekraanil ohtralt hõrku draamat tekitas, lasti tal saates jõuda üsna kaugele. Pinget pakkus Jael muu hulgas näiteks siis, kui teade üledoosi tagajärjel surnud sõbrast ta lohutamatuks muutis.

Jaeli saatesse peibutanud unistus modellitööst ei läinud aga täide. Leivaraha kraabib ta kokku odava striptiisitarina ning uimastisõltuvus, mis on räsinud tema nägu ja keha, on jõudnud sellise piirini, et tema murest murtud vanemad olid sunnitud tütrele abi otsima populaarsest jutusaatest "Dr. Phil". Saatetegijad otsisidki Jaeli üles. Pisaraterohke salvestuse ajal veenis telepsühholoog Phil McGraw tõrksat naist siiski võõrutusravile minema.

Saates selgus, et mõnuainetega on Jael jännis olnud juba kuus viimast aastat. "Jael on alati ihanud modelliks saada. Ta püüdis tööotsi leida, aga takistuseks said käitumisprobleemid," rääkis tema ema Lisa. "Nüüd on temast saanud elav laip."

Internetis kulutulena levinud südantlõhestavad fotod ja video ärgitasid sõna võtma "Ameerika supermodelli" üht võitjat CariDee Englishi. Lopsakate huultega blond kaunitar kurtis veebilehel Gwaker.com, et kohe, kui uue hooaja materjal purgis ja kaamerasilmad kustuvad, jäävad saates osalenud lootusrikkad tütarlapsed saatuse hooleks.

"Kuigi olin saate võitnud, avastasin, et ei tea modellindusest endiselt tuhkagi. Olin küll kuulus, aga ma ei huvitanud ühtki moefotograafi," tunnistab CariDee. "Saates osalemine räsib vaimselt – usun, et iga "Ameerika supermodellis" osalenud tüdruk nõustub minu sõnadega. Pärismodellinduses ei võta meid keegi tõsiselt ja agentuurid ei tea, mida meiega peale hakata."

CariDee kisub maski eest ka saates südamlikku ja hoolivat modellimammat etendavalt Tyra Banksilt: "Kui kaamerad parajasti seisid, ei näinud me teda kordagi." Ta ei usu, et Tyral jätkuks kaastunnet hättasattunud kasvandiku heaks midagi teha. Jaelile tunneb CariDee väga kaasa: "Vaene tüdruk! Kui sul on niigi probleeme ja siis saad veel kuulsusest maigu suhu, muudab see sõltuvuse veel hullemaks. Saatetegijad pidanuks oma valikuid pikemalt kaaluma."

Tõsielusarjas osalenute enesetapud

Kui Jaeli lähedased loodavad, et teda saab veel päästa, siis paljudel saatusekaaslastel pole vedanud. Vaidlus reality-televisiooni eetilisuse üle lahvatas USA meedias ka aasta tagasi. Mullu poos end üles "Meeleheitel koduperenaiste" tõsieluversioonis osalenud naise eksabikaasa, kes ei suutnud ootamatut meedia valgusvihku ja avaliku kriitikatule alla sattumist taluda. Pärast tema surma kaevas kõmuajakirjandus üles kümneid traagilisi telekangelasi, kes endalt elu võtnud. Selgus, et suitsiide põhjustavad üleelamised kaamera ees, halvustav tagasiside ja ka kibestumus, et üürike kuulsus ei toogi loodetud elupööret.

Augusti lõpus sai kohtuasja kaela üks maailma suuremaid televisioonitootjaid Endemol. Ajakirja Closer väitel süüdistab eelmisel aastal end tapnud 20aastase Prantsuse noormehe ema, et tõsielusarjas osalenud poega kasutati reitingute nimel ära: "Tema abil aeti hunnik raha kokku, aga pärast saadet jäeti ta meelelahutusäri džunglisse ekslema, ilma et talle oleks vähimatki nõu või tuge pakutud. Mu poeg ei ole ainus kannataja, minu eesmärk on teisi temasuguseid kaitsta."

"Tõsielutelevisioon võib olla väga ohtlik," kommenteeris Fox Newsile psühholoogiadoktor Jeffrey Schwartz. "Kui ollakse niigi elus pettunud, mida avalik häbisselangemine omakorda võimendab, võib see psüühiliselt hapra inimese hukutada."

Kurb statistika näitab ekspertide hinnangul, et tegijad valivad telesaateisse kõige meelsamini just emotsionaalselt ebastabiilseid inimesi – liiga tavalised ja tasakaalukad tüpaažid mõjuksid ju igavalt.