VAPPER NAINE: Tüdrukupõlves õudusi üle elanud Pattie Mallette keeldus 17aastaselt aborti tegemast ning tõi ilmale tubli poisipõnni Justini, kes tänapäeval on miljonite teismeliste iidol. Foto: AFP/scanpix
Inimesed
21. september 2012, 07:00

Justin Bieberi ema: minu jaoks oli alastiolemine normaalne elu (1)

"Mu ema on kõige tugevam naine, keda ma tean," ütleb superstaar Justin Bieber. Maailma edukaima teismelise ema, 36aastane Pattie Mallette on läbi tulnud tulest ja veest: teda kasutati neljandast eluaastast peale seksuaalselt ära, ta on olnud teismeline alkohoolik ja narkomaan, ta on püüdnud endalt elu võtta.

Teinisensatsioon Bieberi ema rääkis hiljutises telesaates "Today", kuidas lapsena üle elatud seksuaalne ärakasutamine paiskas ta allakäiguspiraali. Pattie oli vaid nelja-aastane, kui ta esimest korda seksuaalse ahistamise ohvriks langes. Monstrumi nime ta ei nimeta, ütleb vaid, et tegu oli tuttava näoga perekonnas, kogukonnas ja sõprade seas. Mehel olnud kombeks ihualasti siseneda tuppa, kus tüdruk omaette joonistas, ning paluda, et laps tema sugutit katsuks. Teised inimesed olnud kõrvaltoas. Ligitikkumist juhtunud nii sageli, et väikesel Pattie’l tekkis tunne: nii peabki olema.

Hiljem ahistas tüdrukut meessoost lapsehoidja, kes meelitas teda ilusaid riideid selga panema – ikka selleks, et tüdruk end vahepeal paljaks võtaks. Oma väärastunud ihasid surus Pattie’le peale ka ühe sõbra vanaisa. "Ühest küljest see häiris mind. Teisalt olin nii harjunud objekt olema, et ma ei mõelnud sellele pikemalt. Alasti olemine ja intiimsetest paikadest katsumine oli minu jaoks normaalne elu."

Pidev seksuaalne ärakasutamine veenis Pattie’t, et ta on ropp ja rõve tüdruk. Ka siis, kui pilastamine lõppes, ei suutnud ta häbist jagu saada. Ainsana pakkusid unustust alkoholi ja narkootikumide pruukimine. "Olen aru saanud, et seksuaalse ärakasutamise ohvrite puhul on tavaline kanda seda häbi ja enesesüüdistusi endaga kaasas ning tunda, et sul enesel on midagi viga," rääkis Pattie USA telesaates.

Keeldus 17aastasena aborti tegemast

Oma üleelamistest räägib kanadalanna oma värskes raamatus "Nowhere But Up" ("Ainus suund on üles"). 14 aasta vanusena oli Pattie’l juba tavaks alkoholi ja uimasteid pruukida. 15. eluaastaks oli ta kaotanud süütuse. Kaks aastat hiljem viskus tüdruk läheneva veoauto ette. Ta ei tahtnud enam elada. "See oli kulminatsioon aastatepikkusele pilastamisele ja valule," seletas Pattie telesaates "Today". "Olin tookord narkootikumidest ja alkoholist segi ning depressioonis."

Haiglas külastas tüdrukut kristlik nõustaja. Pattie’t tabas vaimne ärkamine. Ent poole aasta pärast põletas ta elu jälle vanaviisi edasi. 17aastaselt, kui Pattie oli oma kauase kokku-lahku-kavaleri Jeremy Bieberiga taasühinenud, jäi ta lapseootele. Ehkki pere ja sõbrad veensid tüdrukut aborti tegema, ei võtnud ta neid kuulda. "Ma lihtsalt teadsin, et pean lapse alles jätma. Ma ei teadnud, kuidas ma hakkama saan. Aga ma lihtsalt teadsin, et aborti ma teha ei suuda."

18aastasena tõi Pattie ilmale tubli ja terve põngerja. Ehkki ta oli kõhuelanikku terve rasedusaja Jessie’ks hüüdnud, pani ta poisile ometi nimeks Justin. Niipea, kui Pattie lapse häält kuulis, tundis ta tema vastu meeletut hellust. Ema kinnitab, et juba Justini esimesed vääksatused olid musikaalsed. "Ma tean, et see kõlab jaburalt, aga jäi mulje, et ta laulab. Ausalt!"

Justin: "Ema on mu sõber ja eeskuju."

Armusuhe Justini isa Jeremyga sai läbi. Ehkki poiss jätkas isaga suhtlemist, aitasid Pattie’l last kasvatada peamiselt ema-isa Diane ja Bruce. Jeremy Bieber abiellus teisega ja sai veel kaks last, Pattie aga elas sotsiaalmajas ja tegi madalapalgalist tööd. Õnneks oli Justin tõeline päikesepoiss, kelle muusikaandele pakkus konkurentsi spordikirg. Ema ja poja ellu tõid pöörde videoklipid Justini lauluga, mis Pattie poisi vanaema jaoks YouTube’i üles pani. Hõbehäälne Kanada poiss jäi silma USAs Atlantas tegutsevale muusikamänedžerile Scooter Braunile, kes pidi Pattie’t pikalt anuma, et too lubaks poisil lauljakarjääri alustada. "Ma ei tahtnud oma poega huntide ette visata. Olen teinud, mis minu võimuses, et teda kaitsta ja heade inimestega ümbritseda," rääkis Bieberi ema intervjuus.

Nüüdseks on Justin salvestanud kolm plaatinaplaadi jagu müüdud albumit, saanud miljoneid fänne ning tema varandust hinnatakse 108 miljonile dollarile. Ema ei saa enam poja iga sammu jälgida. "Ta on nüüd 18 ja tahab olla iseseisev. Aga ma reisin temaga ikkagi võimalusel kaasa."

Teinisensatsioon kinnitab, et tal on emaga endiselt lähedased suhted. "Ema on olnud minu jaoks sõber – inimene, kellega saan rääkida, hea eeskuju. Tahan, et mul oleks suurena samasugune süda nagu mu emal. Tal on nii helde süda."

Pattie on öelnud, et paljastas mälestusteraamatus oma hinge, et anda tuge noortele neidudele, kes on tema saatusekaaslased. "See kiirendas mu paranemist."