45 aastat peidus Foto: repro (Aldo Luud)
Inimesed
15. september 2012, 09:01

Edgar Valteri senitundmatud pildid lõpuks avalikkuse ees (3)

Edgar Valteri piltide senitundmatud originaalid ootasid Ellen Niidu kodus avaldamisvõimalust 45 aastat. Nüüd on need lõpuks raamatusse jõudnud koos luuletustega, mis Valteri piltidega justkui kokku laulatatud.

Õigupoolest ei mäletanud keegi, et need pildid olemas on. Pildid seisid Ellen Niidu (84) kodus mapi vahel. Kuniks need tema tütrele Maarja Unduskile (53) silma jäid. "Leidsin joonistused juba mõne aja eest, kuid esialgu polnud mingit plaani nendega midagi ette võtta," räägib Undusk.

Uued pildid esimesel sajal lehel

Kui kirjastaja Tiina Tammer ja äsjailmunud raamatu koostaja Mare Müürsepp Ellen Niidu kodus valikkogu koostamise plaane pidasid, said nad suure üllatuse osaliseks: teisest toast tuli Maarja Undusk seniavaldamata illustratsioonidega. Aastaid varjul olnud pildid olid üllatuseks ka Edgar Valteri kasutütrele, autoriõiguste pärijale Külli Leppikule. Ning loomulikult haarati kohe võimalusest need ära kasutada. Nii ongi äsjailmunud valikkogu esimesel sajal leheküljel Edgar Valteri seniilmumata pildid.

Ellen Niidu meenutuste kohaselt on pildid joonistatud 1967. aastal. "Siis pidi Soomes ilmuma minu luulekogu lastele, kuid millegipärast seda välja ei antud." Niidu loomingut on Soomes hiljem ilmunud küll, aga need pildid jäidki seisma. Et Edgar Valteril oli kombeks igale väljaandele uued joonistada, arvavad nii Undusk kui ka Leppik, et selliseid ilmumata töid võib tegelikult veel siin ja seal peidus olla.

Ellen Niidu kodus varjul olnud pildid tingisid ka valikkogu ülesehituse. Raamatu koostaja Mare Müürsepp ütleb, et ta lähtuski raamatu esimeses pooles 1967. aasta käsikirjast, mille tarvis Edgar Valter illustratsioonid teinud oli.

Ehk siis – äsjailmunud kogus on koos enamasti samad luuletused, mis ilmusid kogumikes "Karud saavad aru" aastal 1967, "Õues kasvab tiritamm" 1968 ja "Lahtiste uste päev" 1970. Samuti 1968. aastal üksikteosena ilmunud "Imeline autobuss".

"Kuna ka "Suur maalritöö" tundub olevat Edgar Valteri illustratsioonidest lahutamatu, kaasasime sellegi. Samuti kõik lood Krõllist, et kasutada Valteri loodud visuaalset tegelaskuju. Seega ilmuvad selles väljaandes need luuletused, mis on Edgar Valteri piltidega nii-öelda laulatatud," räägib Müürsepp.

Uuel aastal ilmub valikkogu teine osa, mida illustreerib üks noorema põlve tunnustatud kunstnik.

Ka Valteri piltide kogumik ilmumas

Valteri pildid, mis nüüd esimest korda avalikkuse ette jõudsid, on aga igati tähelepanuväärsed – väga hästi säilinud, värvirõõmsad ja ilusad.

Selle üle, et Ellen Niidu luuletused, millest mõned on paljudele täiskasvanutele lapsepõlvest pähe kulunud, kordusena taas välja anti, on Niidu tütrel väga hea meel. "Lasteraamatud ju kuluvad. Nõukogude ajal anti lasteraamatuid välja pehmetes vihikutes ning need on peredes ammu ribadeks loetud. Just lasteraamatute kordustrükid on eriti vajalikud," kõneleb Maarja Undusk.

Külli Leppik lisab, et Tammerraamatu kirjastamisel on uuel aastal oodata ka mahukat kogumikku Edgar Valteri tuntud ja vähemtuntud illustratsioonidest.

Luuletada ja lapsi kasvatada tuleb muu töö kõrvalt

"Ema on öelnud, et hea on luuletusi välja mõelda sooja jooksva vee all nõusid pestes. Või et luuletuse kirjutamine on nagu heinategu kahe hoovihma vahel," kirjutab Maarja Undusk valikkogu "Taeva võti" saateks.

Talle meenub ka ema õpetussõna, et luuletuse kirjutamiseks eraldi aega ei anta, seda tuleb alati teha muu töö kõrvalt.

Viimast on Ellen Niit öelnud ka laste saamise ja kasvatamise kohta. "Tuleb välja, et minu luuletajast ema on öelnud kirjutamise ja laste kasvatamise kohta sarnaseid asju. See johtub arvatavasti asjaolust, et luuletamine polegi nagu mingi päris töö, nagu pole seda ka emaks olemine. See on elu osa, elu ise," muheleb ta.