RÄNK TÖÖ: Plakatifoto, kus Getter ja Markus kehastavad noort paari enne kirglikku suudlust, paistab nii tõeline, et selle taga ei aimagi kahe noornäitleja tohutut tööd fotosessioonil. «Me ikka nägime vaeva,» ütleb Markus. Getter on vaikimisi nõus. Foto: Herkki Erich Merila/NUKU promo
Inimesed
13. september 2012, 07:02

Markus Robam: "Pusisime selle poosi kallal tükk aega. Me ikka nägime vaeva." (7)

"Poosid ei vahetunud, aga tegime seda fotosessiooni ikka tükk aega," meenutab Markus Robam, kuidas sündis muusikalilavastuse "Kevadine ärkamine" efektne plakatifoto, mil Getter Meresmaa (17) ja Markus Robam (21) armunud paari etendavad. "Meie pinge kasvas sessiooni käigus. Me ikka nägime vaeva."

Plakatifoto tegemine oli noortele näitlejatele paras teadustöö. Või pingutus. "Seletati ära, et tuleb pilt, hetk enne suudlust, kõik on hästi ärev," meenutab Getter, millise tööülesande nuku- ja noorsooteater oma muusikali tarvis peaosalistele andis. "Teeme ära," muigab Getter takkajärele.

"Mäletan, et pusisime selle poosi kallal tükk aega," räägib Markus. "Panime endale igasugu kaste alla, et oleks ikka mugavam. Kuidas ikka käsi täpselt on ja väike sõrm sealt juuste vahelt paistab, kus jalad peavad olema, kus põlved."

Getter lisab, et kogu protsesse oli väga tehniline: "Kui ma hakkasin pärast tagasi mõtlema sellele, siis – mida ma sellest nüüd mäletan? Mäletan väga uduselt Markust ja tehnilisi näpunäiteid: pane oma käsi natuke sinnapoole, kalluta end tahapoole. See kõik oli väga tehniline. Ei jõua muud mõelda, kui et hoian end võimalikult hästi, et Markusel oleks mind hea hoida. Kui läheb raskeks, siis kukub kõik ümber ja tulemuseks on kaos."

Getter tuli stuudiost, Markust kutsuti

Pika fotosessiooni tulemus on aga nii efektne, et vaataja kujutab endale hoobilt ette, kuidas muusikali peaosaliste vahel on lahvatanud vägev armuleek. "Meie ja armunud?" naerab Markus südamest. "Ei ole! See on professionaalne töö. See on roll, see on näitlemine." Getter naerab kaasa: "Armunud ei ole Markus ja Getter, vaid armunud on Melchior ja Wendla."

Markus, kes mängib noortemuusikalis andekat õppurit ja murtud südamega Malchiori, ning Getter, kel kehastada Melchiori 14aastase kallima Wendla roll, sattusid lavapaariks juhuse tahtel. Getter sai lihtsalt ühel õhtul lavastaja Taavi Tõnissonilt kirja ehk siis ringkirja neile, kes kõik olid muusikalicastingule kutsutud. "Mul polnud õrna aimu ka, millest ta räägib," muigab Getter. "Peate tulema, valige laul, valige graafik. Mõtlesin – okei. Vaatasin seda laulu ja läksin castingule. Järgmisel päeval helistas Taavi küsimusega, kas saaksin tagasi minna. Ma isegi ei suutnud mõelda, kas see on hea või halb, et pean kohe uuesti minema."

Getter osutus castingul nii tugevaks tegijaks, et tema eest võitlesid produtsent Meelis Pai sõnul mõlemad lavastajad, et äsja nuku- ja noortestuudioga ühinenud Getter pearolli endale saaks.

Kuid Getteri mängitavale Wendlale oli ka lavapartnerit vaja. Melchiori osatäitjat otsiti kaua. "Mind kutsus Kaire Vilgats, ta lihtsalt kirjutas mulle," sõnab Markus, kes jäi muusikalitegijaile silma laulukonkursilt "Eesti laul", kus ta astus üles bändis MID. Erinevalt Getterist aga on tal tagataskust võtta kogemus Gerda Kordemetsa lavastusest "Pruutide kool" ja veel mõni filmitegu. Noornäitleja kohta kaunis suur pagas.

Tegelikult oli võimalikke Melchiori osatäitjaid enne Markuseni jõudmist üsna mitu. Nagu naerab produtsent Pai, et Getteri käte vahelt käis läbi palju noormehi. Getter osales kõigi noormeeste castingutel, Markuse omal kaasa arvatud. "Mina isiklikult nägin kolme," naerab Getter. Peab pausi ja mõtleb. "Ei, ma nägin isiklikult viit!"

Getter tegi lava-partnerite asjus eeltööd

Kui pearolli saanud Getter järjest võimalike lavapartneritega castinguid läbis, tegi ta mõnda aega ka taustauuringuid. "Ei ma guugeldanud kõiki, ma guugeldasin kõigepealt esimest. Tahtsin teada, kes ta on," muigab Getter, kes enne järjekordset prooviesinemist võttis taustatööd teha. "Kokku olen kolme võimalikku lavapartnerit guugeldanud."

Kui aga Getterilt küsida, kas ta ka Markuse nime interneti otsingumootorisse tippis, tekib paus. "Ma vist ei ole sind guugeldanud!" poetab ta lõpuks Markusele. "Ei – ikka olen! Ma tean, et hoidsin ennast hästi kaua tagasi, et ma nüüd ei guugelda. Ma ei mäleta enam, miks." Markus muigab: "See võiks olla nüüd pealkiri – Getter on Markust guugeldanud."

"Ega ma ei mäleta, mida ma sealt tarka teada sain," tähendab Getter Markusele. "Ega vist saanudki midagi tarka teada. Ennast on huvitavam guugeldada."

Kui aga tänasel päeval mõlema noore näitleja nimi interneti otsingumootorisse toksida, mis tulemused tuleksid? Getter teab. Ta on guugeldanud küll. "Enne muusikali tuli deklameerimiskonkursside juttu. Ja pärast rollisaamist tuli "Kevadise ärkamise" juttu," loetleb Getter, kelle nimele tuleb internetist praegu 2240 tulemust.

Markus, kelle nimele tuleb 15 300 vastet, muigab: "Mina ei ole ennast kahjuks guugeldanud."

Võimalik, et pärast oktoobrikuu esietendust tuleb nende nimede puhul internetis plahvatuslik tõus. "Ma ei tea," tähendab Markus. "Eks siis sellevõrra tõuse, et neid linke tuleb lihtsalt juurde."

Mõlemad väidavad, et muusikalis osalemine pole kaugeltki edevusega seotud. Üksnes edevus ei suudakski Eesti muusika- ja teatriakadeemia tudengit Markust ja Jakob Westholmi gümnaasiumi abiturienti Getterit sundida päevast päeva pikki proove tegema. "Kogemuse pärast," kinnitab Markus veendunult. "Edevuse kohta ma ei tea, ilmselt on mingi väike ühik sees, aga ma ei teadvusta seda endale." Ka oma lavapartnerit ta teab mis edevaks ei hinda. "Getter ei ole edev! Ta läheb lavale lihtsalt seepärast, et on õiges kohas ja et on väga rahul. Getter on väga hea lavapartner. Ta on kohal. Ja ta on siiras ja mänguline, julgeb katsetada."

Getter sekundeerib: "Markus ei ole edev. Kui trupis ringi vaatad, siis on ta seal, kus on vaja, ja siis, kui vaja on. Ei ole ta nukralt nurgas! Ei ole seda, et lahmerdaks ringi kogu aeg – vaadake, ma olen siin! Ta on lavapartnerina väga hea – nagu Markus minugi kohta ütles –, ta on kohal. Ja teeb asja nii nagu meil vaja on. Ja ta on kodutööd teinud!"

"Kevadine ärkamine"

"Kevadine ärkamine" on rokkmuusikal, mille tegevus leiab aset 1891. aasta Saksamaal. Lugu räägib noortest, kes meeleheitlikul ning kirglikul moel iseend ja oma seksuaalsust avastavad, samas kui neid ümbritseb ühiskond, mis rajaneb tabudel ja taunib kõike elavat ning tundelist. Muusikal rabab vaatajat oma otsekohesuse ja poeetilisusega. Need teemad puudutavad igaüht, sest tegelaste läbielamised on tõeliselt mitmekesised ja üldinimlikud.

Autorid: Frank Wedekind, Steven Sater. Muusika: Duncan Sheik.

Lavastajad: Anti Kobin ja Taavi Tõnisson. Osades: Getter Meresmaa,

Markus Robam, Saara Kadak, Stig Rästa, Silver Laas, Mari Ronimois, Norman Salumäe, Anna Põldvee, Mihkel Tikerpalu, Kati Ong, Reigo Tamm, Liivika Hanstin ja Riho Rosberg.

Esietendus on 7. oktoobril Viktoria keskuses.

Getter Meresmaa

Sündinud 18. septembril 1994.

Õpib Tallinnas Jakob Westholmi gümnaasiumi 12. klassis (reaalkallak).

2011 liitus nuku- ja noorsooteatri noortestuudioga.

Õppinud kolm aastat laulmist Kanutiaia noortemajas Riina Riistopi käe all.

On aastaid tegelnud deklameerimisega. Suurim saavutus oli mullu, kui võitis Pärnus vabariiklikul noorte etlejate konkursil "Koidulauliku valgel" Pärnus peapreemia.

Markus Robam

Sündinud 11. veebruaril 1991.

1998–2007 õppis Tallinna 21. koolis muusika eriklassis.

2007–2010 õppis Vanalinna Hariduskolleegiumi teatriklassis.

1998–2007 laulis Tallinna Poistekooris.

Alates 2008 töötab Eesti Rahvusringhäälingus.

Alates 2012 õpib Eesti

Muusika- ja teatriakadeemias audiovisuaalse kompositsiooni erialal.

On olnud filmi "Meeletu" kunstiosakonna assistent, filmi "Taarka" runner, lühifilmi "Kutsar koputab kolm korda" näitleja, seriaalis "Klass. Elu pärast" valgustaja assistent, filmi "Rotilõks" kunstiosakonna assistent.