ELU LÄKS RÖÖPASSE: Kui Larry suurim hirm, et pere pöörab talle selja, ei täitunud, julges ta hakata Lana nime kasutama ja tüüris tasahilju naiselikuma tonaalsuse poole. Esmalt bandana-stiilis pearätikud, hiljem seksikad topid, kontaktläätsed, blondeeritud kiharad. Foto: aop/scanpix
Inimesed
7. september 2012, 07:11

"Matrixi" lavastajast sai naine (5)

Hollywoodi üks mõjukamaid režissööre, koos oma vennaga "Matrixi" triloogia vändanud Larry Wachowski šokeeris augustis ajakirjanikke, ilmudes oma uue filmi teemalistele intervjuudele efektse roosade juustega naisena. Möödas on ajad, mil Larry jälestas oma meheau ja unistas iga päev surmast, mis teda hingepiinadest päästaks.

Kuni 2002. aastani Larry nime kandnud, kuid nüüd Lanaks kutsutav lavastaja on oma eraelu asjus alati salalik olnud. Hiljuti aga puistas 47aastane kineast ajakirjale New Yorker esimest korda südant – et mis tunne tal oli avalikkuse teravdatud tähelepanu all olles sugu vahetada.

Lana Wachowski rääkis, et hakkas oma sugupooles kahtlema kolmandas klassis, kui läks katoliku kooli, kus tüdrukud ja poisid kandsid erisugust vormi. Ta ei saanud aru, kumba rivisse ta astuma peab – hing tõmbas tüdrukute sekka, aga tal olid seljas valed riided. "Nunn käskis mul rivvi astuda. Olin paigale naelutatud – ma ei suutnud end liigutada. Küllap mõistis mingi ebateadlik osa minust, et olen täpselt õiges kohas – kahe vahel."

Lootis hukkuda hai lõugade vahel

Kentsakat poissi kiusati alailma, lohutust leidis ta raamatutest. Seda, et Larry eelistas väljamõeldud maailmu reaalsetele, peegeldavad ilmekalt ka "Matrixi" filmid. Kuid oma transseksuaalsuse tunnistamiseni ja avaldamiseni jõudis Wachowski alles uue aastatuhande algul. See oli raske aeg: ta oli naisest lahku läinud ning vaevles depressioonis. "Ma ei suutnud aastaid öelda sõna "transseksuaal"," tunnistab Lana nüüd New Yorkerile. Kõmulehed sahistasid, et Larry vahetas oma Thea Los Angelese professionaalse sadomaso-dominatrixi Karin Winslow’ vastu. "Matrixi" saaga teise ja kolmanda filmi võtete ajal Austraalias oli Larryl kombeks hommikuti meres ujumas käia. Ta tunnistas vend Andyle: ta teeb seda lootuses, et satub hai lõugade vahele või sõidab mootorpaat talle otsa. Mõte, et ta peab oma transseksuaalsusest vanematele, vennale ja õdedele rääkima, "täitis mind säärase kabuhirmuga, et ma ei maganud ööde kaupa".

Larry pidas psühhiaatriga nõu ja kavatses vapustava uudisega lagedaletulekut veel aastaid edasi lükata, kuid ema Lynne tundis, et midagi on valesti, ning sõitis Austraaliasse poja juurde. Nii ei jäänud Larryl muud üle kui pahvatada: "Ma olen tüdruk!" Segaduses ema oskas öelda vaid: "Ma olin ju kohal, kui sa sündisid." Ent end kogunud, avaldas Lynne pojale jäägitut toetust. Vend Andyl olid Larry suhtes aastaid kahtlused olnud. Kapist väljatulek parandas nende läbisaamist. Nüüd ütleb Andy, et Lanaga on tal märksa kergem koos töötada kui Larryga – sõlmes hingeeluga vennas oli end Andy peal välja elanud.

Abielus ikka naisega

Larry-nimelise mehena oli Wachowski näinud välja nagu ehtne nohik: ta kandis suuri ümmargusi prille ning lohvakaid teksasid ja T-särke. Vaid kõrvarõngas mõlemas kõrvas andis aimu, et tegu ei pruugi olla täiesti tüüpilise mehega. Kui tema suurim hirm, et pere pöörab talle selja, ei täitunud, julges Larry hakata Lana nime kasutama ja tüüris tasahilju naiselikuma tonaalsuse poole. Esmalt bandana-stiilis pearätikud, hiljem seksikad topid, kontaktläätsed, blondeeritud kiharad. Nüüd aga roosad rastapatsid ja naiselikud kehavormid.

Vennad Wachowskid on koostöös Saksa lavastaja Tom Tykweriga valmis saanud David Mitchelli mainekal romaanil "Pilveatlas" põhineva suure-joonelise filmi, kus mängivad Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Susan Sarandon ja mitmed teised kuulsused. Režissööride tandem on enda sõnul lähedased nagu abikaasad. "Neil on parim abielu, mida ma eales näinud olen," naerab Wachowskite isa Ron. Kuid tegelikult on Lana Wachowski vahepeal teist korda abiellunud – ja taas naisega. "Ma tean, et paljud kibelevad teada saama, kas mul on kirurgiliselt üles ehitatud tupp või mitte, kuid eelistan selle info oma naise ja enda teada jätta," salatseb ta.