TÄNAVATÄIS PUBLIKUT: Üleeile õhtul avas Linnateater värava rohkem kui tuhandele huvilisele. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
1. september 2012, 09:04
Vaata galeriid!

Tasuta Linnateatrisse! Rahvas ummistas terve tänava (5)

Neljapäeva õhtul tutvustas Tallinna Linnateater oma suveõues humoorika eeskavaga uut teatrihooaega ja värskeid trupiliikmeid. Tulla võisid kõik soovijad, kellest esimesed jõudsid teatri ette juba poolteist tundi varem. Viimaks oli Lai tänav otsast otsani inimesi täis. Lavaauku kogunes üle tuhande pealtvaataja.

Teada tõik, et Linnateatrisse on pea võimatu pileteid saada. Ja kui tihti Lavaauku ikka prii sissepääs avaneb! Nii ei tahtnud rahvasumm teatri 48. hooaja avaüritusele kuidagi ära mahtuda. Istekohti jagus vaid 300 esimesele ja nende nimel läks tõeliseks rebimiseks. Saabujad ronisid pinkidel kui treppidel. Teatritöötajail tuli neid korrale kutsuda: "Ärge astuge kingadega pinkide peale, teised inimesed istuvad ju neil!"

Publik sai end proovile panna herneterade arvu äraarvamises, hälliviskes ja paadirallil. Kärmeimalt – 34 sekundiga – aerutas teatriõue keskele rajatud tiigis kummipaadiga edasi-tagasi Anete-nimeline neiu. Inimesi naerutasid koomilised etüüdid. Enim ovatsioone pälvisid "Rannavalvest" inspireeritud aegluubistseenid, kus vastselt lavakunstikooli lõpetanud kaksikute Märt ja Priit Piusi ning Maiken Schmidti kehastatud vetelpäästjad tõttasid appi padupurjus peaga ujuma läinud vaimulikule (Allan Noormets). Naerupahvakud saatsid ka ülitõetruult Mihkel Rauda ja Jaan Tättet parodeerinud noornäitlejate Henrik Kalmeti ja Kaspar Velbergi etteasteid.

Raadio kultuuriuudiste vormis said koosolijad ülevaade algavast teatriaastast. Septembri lõpus esietendub kümne vastselt lavaka lõpetanud noore koostöös valminud komöödialavastus "Lantimiskunstnikud". Detsembris leiab aset rahvusvaheline teatrifestival "Talveöö unenägu", mille teemaks Ladina-Ameerika teatrikunst. Kevade poole aga teeb Linnateater Draamateatriga lavastaja- ja trupivahetust. Priit Pedajas lavastab Linnateatris Tom Stoppardi triloogia "Utoopia rannik" esimese osa "Teekond", Elmo Nüganen Draamateatris teise osa "Laevahukk". Mõlemad tükid esietenduvad märtsis.