Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
28. august 2012, 07:12

Kene lahkub Mimicryst: "Energia sai nagu otsa. Tundsin, et ma ei arene nii palju." (15)

Superstaarisaatest tuntud Kene Vernik, kes kuus aastat tegi ühes Paul Lepassoniga elektroonilise tantsumuusika bändi Mimicry, jätkab sooloartistina. "Raske on esitada teise inimese loomingut, kui sa kuulad ise teistsugust muusikat," põhjendab ta.

"Olen tegelikult juba aastaid sooloprojekti teinud, kuid pole saanud sellega intensiivselt tegelda, kuna bänd võtab üsna palju aega. Alati on nii, et kui alustad midagi uut, tuleb eelmine asi korralikult ära lõpetada," leiab Kene.

2006. aastast tegutsev Mimicry, mis kasvas välja Pauli ühemeheprojektist Kosmosepoiss, on viimastel aastatel tõelise hoo sisse saanud. Ansambel on kolm korda järjest jõudnud "Eesti laulu" finaali ning murdnud Eestist välja, andes kontserte Lätis, Soomes ja Inglismaal. Miks lahkuda just nüüd?

"See on põhjalikult läbi mõeldud asi, mitte ühe päeva mõte, et kuule, ma nüüd tulen ära," kinnitab Kene. Eelmisest aastast jäi ta Mimicrysse Pauliga kahekesi ja duol tekkisid loomingulised erimeelsused: kumbki soovib viljelda ise stiilis muusikat. "Issand, sel aastal saab meil ju täis kümme aastat, kui me oleme koos muusikat teinud! Me alustasime ansambliga Depoo. Alguses kuulasime Pauliga ühesugust muusikat, aga minu muusikamaitse on aja jooksul täiesti muutunud," selgitab 27aastane laulja, kelle lemmikute hulka kuuluvad peamiselt alternatiivrokipundid.

Mimicry on Kene sõnul olnud suurepärane stardiplatvorm, ent ühel hetkel jäi väheseks: "Energia sai nagu otsa. Ma ise tundsin, et ma ei arene nii palju – et arenen omaenda projektis palju rohkem. Otsustasin pühenduda üdini oma asjale. Muidu see jääbki õhku, sest olen muuga kinni. Isikliku arengu mõttes ja emotsionaalselt on mul parem jätkata sooloartistina ja omaloominguga."

Missugune tema soololooming on? "Ma ei oskagi seda kirjeldada. See on proosaline. Võin nii palju öelda, et see on sada protsenti vastupidine! Need, kellele ma olen oma laule lasknud, on mulle väga palju öelnud, et kui ma neid lugusid laulan, on aru saada, et see on täiesti minu asi," räägib Kene õhinal. "See peegeldab mind ennast ja on rohkem tõetruu kui laulda kellegi teise loomingut. Paul laulab Mimicrys tõetruumalt kui mina, kuna see on tema enda looming," võrdleb ta.

Paul jätkab Mimicryga esiti üksi

Ei üllata, et Kene kirjutab ingliskeelseid lugusid, sest ta on varem Õhtulehele öelnud, et pelgab emakeeles laulmist, kuna eesti keel on laulmiseks üks raskemaid keeli. "Katsetasin ka eesti keelega, aga see ei olnud nii mõjuv," arvab ta. Esimesed lood loodab ta kuulajate ette tuua juba sel aastal.

Pauliga jääb Kene sõbraks: "Me oleme nii pikka aega koostööd teinud. See on natuke nagu kaotaks pereliikme. Peaaegu iga nädal näed seda inimest ja tegutsete pikki aastaid ühise eesmärgi nimel." Paul sekundeerib: "Kõik kulges rahulikult – ei mingit šokki ega tüli. Üsna loogiline, et niimoodi läks."

Kene lahkumine oli tema sõnul kahepoolselt selgeks räägitud. "Kuskil viimase aasta jooksul oleme, jah, niimoodi lahku kasvanud. Kene on hästi teise stiili inimene võrreldes sellega, mida mina olen kogu aeg tahtnud teha. Olen hakanud viimastel aastatel ka ise laulma ja mul on lihtsam kirjutada lugusid endale," seletab Paul ja lisab: "Kene oma asjad kõlavadki tema esituses minu meelest usutavamalt kui Mimicry materjal."

Paul ei tea veel, kas võtab kedagi kampa või jätkab samuti sooloartistina: "Mõnda aega tegutsen üksi ja eks näis, mis aeg toob. Ei ole konkreetset plaani. Arvatavasti saan paari kuu jooksul valmis mõneloolise plaadi nagu ilmselt Kenegi."

Usub ta, et suudab ilma naisvokalistita sama edukalt jätkata? "Jah, ma arvan, et põhiline on ikkagi olemas. Muusika olen ma nagunii 99 protsenti ise kirjutanud. Live’id vajavad aga kindlasti ümbermõtlemist ja harjutamist, et oleksid sama energiliselt. Algul kindlasti ei ole sama lahe," muheleb Paul.

Mimicry astub viimast korda duona üles 8. septembril Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus üritusel "Kooli start 2012". 1. septembril esineb bänd Lätis Ogres festivalil "Cita Vide" ning 2. septembril Leedus Vilniuse muusikanädalal.