Kes osanuks arvata, et soomlased Anu Saagimi sõnavõttu nii hinge võtavad.Foto: Arno Saar
Inimesed
15. august 2012, 09:43

Solvunud soomlane: kui Saagimil on õigus, siis eestlased on rassistid! (240)

"Kui Anu Saagimi poolt loodud kuvand Eesti inimestest ja kultuurist on õige, siis on eestlased rassistlik rahvas," põrutab Soome ajakirjanik Anne Nikka, kes on vihane bravuuritari karmi kriitika peale. 

Kole linn, kohutavad mehed – nõnda iseloomustas Saagim Pori linna olusid. See kirjeldus levis eile kulutulena põhjanaabrite meedias ja Eestiski. Ajakirjanik Anne Nikka kirjutas väljaandes Satakunnan Kansa kolumni, kus end samuti tagasi ei hoia.

"Eestlased ei salli paksmagusid ja koledaid inimesi," laiendab Nikka teemat Saagimi sõnadest tulenevalt. Ta ironiseerib, et kui eestlane ise juhtub olema korraga kole, vana ja paks, siis on tal parem taotleda varjupaika Soomest, seal on lihtne ühineda taolise karjaga. 

Pori hirmsad mehed ei osanud Saagimit printsessina kohelda? 

Ta mõtiskleb, et huvitav, mis kriteeriumide alusel ja kui suure valimi põhjal proua Saagim üldse Pori meeste mõnitamiseni jõudis, oli ta abielus ju vaid ühega neist... "Kas need Pori hirmsad mehed ei osanud omal ajal Eesti suurhertsoginnat printsessina kohelda, kui see 1980. aastatel veetis veidi aega karulinnas (Pori rootsikeelne nimi Björneborg on karulinn)?" 

Nikka leiab, et Saagim on enesearmastaja, kes kogu rahva eest nii rassistlikult sõna võtab ja rikub nii oma rahva mainet. "Saagim on leidnud, et Eestis suhtutakse tüsedatesse ja koledatesse inimestesse kui haigetesse" Ta usub, et eestlased siiski ei arva, et Saagimi kirjeldused on tõesed.

Ta toonitab, et inimeste sõimamine ei vaja julgust, rohkem julgust nõuab hoopis see, et ületada oma eelarvamusi. "Inimväärikus kuulub kõigile, mitte vaid end teistest kõrgemaks pidavale Anu Saagimile."

Lõpetuseks rõhutab Nikka: "Kiusamisest ei pääse töökohal ja koolides, miks sellist asja tuleks heaks kiita avalikkuses? Asjaolu, et oled ilus naine, ei anna õigust käituda kui ärahellitatud kiusaja."