ILUS HETK: Keit ja Rain kihlusid 2008. aasta oktoobris romantilisel õhtusöögil eksootilises mererannas. Foto: Erakogu
Inimesed
10. august 2012, 07:01

14 aastat koos olnud Keit Pentusest ja Rain Rosimannusest saab täna abielupaar (48)

"Laulatus on luterlik ja toimub Jaani kirikus, kus olen aastaid tagasi ristitud ja nüüd ka leeritatud ning kus on ristitud ja leeritatud ka minu ema," räägib keskkonnaminister Keit Pentus, kes sammub koos kauase elukaaslase Rain Rosimannusega altari ette täna pärastlõunal. Kui laulatusele on palutud kõik, kes pruutpaari elus tähtsat rolli mänginud, siis pidu peetakse vaid pereringis.

"Laulatusejärgse õhtu veedame pidulikult pereringis. See on meie jaoks väga isiklik sündmus ja sestap oleme soovinud õhtu veeta kõige lähedasematega," selgitab Keit Pentus (36). Pulmapidu peetakse linnast väljas, ent kus täpselt, ta öelda ei soovi.

"Oleme pulma plaaninud küllalt pikalt ja korraldusega kahekesi koos juba mõnda aega tegelnud. Tänulikud oleme ka oma headele sõpradele, kes kaasa on aidanud ja kellega koos on olnud suur lust me tähtsat päeva ette valmistada," ütleb Keit, kes kihlus sotsioloog Rain Rosimannusega (43) juba ligemale nelja aasta eest.

Esimese mesinädala veedab paar soojal maal lõõgastudes. Seda, mis saab tema perekonnanimest, Keit enne pulmatseremooniat reetma ei soostu.

Kiriklikult abiellu astumise nimel läbis paar Tallinna Jaani koguduses leerikursuse, mis juuni algul hõlmas ka leerilaagrit. "Oli kosutav ja tavalisest teistmoodi nädalavahetus leerilaagris. Kui keegi teist juhtumisi peaks kõhklema või lihtsalt mõtlema, et kas mõneks oluliseks elusündmuseks – no näiteks laulatuseks – valmistumisel tasub see käik ette võtta, siis ärge parem kõhelge. Minge," soovitas Keit suhtlusvõrgustikus Facebook.

Kihluseni kulus 10 aastat, pulmadeni 14

Rain palus Keidi kätt soojamaareisil 2008. aasta oktoobris, kui neil oli seljataga kümme koos-eluaastat. "See oli tõesti väga ilus, väga romantiline ja väga südamesse minev, aga see oli väga isiklik – me mõlemad tahaks seda konkreetset õhtut ka sellisena hoida," ütles Keit Õhtulehele. Samuti salatses ta kihlumispaiga – suviselt sooja mereranna – nimetamisega: "See on meie kahe saladus! Rannaliiv on täpne, aga täpsemad koordinaadid jätame meie ühisel kokkuleppel siiski endi teada." Publik kirjutas, et kallis kihlasõrmus oli väärt ligi 40 000 krooni, ent Keit seda ei kinnitanud.

Kaks aastat hiljem, sügisel 2010, kinnitas poliitik Õhtulehele, et pulmade kavandamine on juba täies hoos. "Oleme kokku leppinud, et see võiks olla ikkagi soe aastaaeg," ütles ta ja lubas, et täpne kuupäev selgub pulmakülaliste kutse pealt. Pea kaks aastat hiljem annavad nad viimaks abielutõotuse.

Peaaegu nii kaua, kui Keit ja Rain on olnud parteikaaslased Reformierakonnas, on nad olnud ka paar. "Märkasime teineteist esimest korda erakonna kontoris 1997. Aga et meil mõlemal oli tol ajal teine elu veel pooleli, ei järgnenud sellele muud kui mõned repliigivahetused. Kuni avastasime ennast erinevatel üritustel järjest sagedamini teineteisega lobisemas, vaidlemas, filosofeerimas. Meil oli teineteisega põnev," kirjeldab Keit nende tutvumist Eesti Ekspressis. "Ja pärast seda, kui me 1998. aasta septembris ühelt Haapsalus toimunud ürituselt koos varem lahkuda otsustasime ja kahekesi hommikuni maailmaasju arutasime, jäime lahutamatuks."

Kiremöll ja sädemed

Varem on Keit Kroonikale tunnistanud, et tema ja Raini suhe algas meeletu kiremöllu ja sädemetega ning on selliseks jäänud aastaid hiljemgi. Rain rääkis ajakirjale: "Algul köitis ta mu tähelepanu loomulikult kui ilus tüdruk. Muud head omadused selgusid aegamööda." Tema sõnul on Keit temperamentne, armas, heatujuline, efektne, lahtise peaga, visa ja sihikindel tegutseja ning hea südamega. Ainsa nõrkusena tõi Rain välja armsama kangekaelsuse. "Aga ka see pole ju igas olukorras puudus. Mõnikord nimetatakse seda ka selgrooks."

Perelisaga peatsed kaasad ei kiirusta. Mullu detsembris arutles praegune ainus naisminister ajakirjas Anne & Stiil, et kuigi eraelu ja vastutusrikka töö ühendamine on kindlasti võimalik, ei tahaks tema emaks saades ilmselt kohe valitsuse istungitele naasta. "Ma arvan, et mina valitsuse istungile küll imikuga ei läheks," ütles ta.