KINOTOOLIS EI NÄRVELDA: «Film kinolinal on minu jaoks lõpetatud etapp. Olen selle üle uhke ega saa enam midagi muuta. Mu mõtted on juba uue filmi juures,» kirjeldab Aku Louhimies esilinastusi. Esmaspäeval osales ta «Vuosaari» avaseansil Tartus, eile Tallinnas. Foto: Stanislav Moshkov
Inimesed
8. august 2012, 07:00

Aku Louhimies: "Jalgpallurina oleksin karjääri lõpusirgel, filmitegijana on kõik veel ees!"

Soomes armastatud režissöör loodab Clint Eastwoodi eeskujul veel 80aastaselt filme vändata

Lavastaja Aku Louhimiesi viimane film "Vuosaari", kus astub ühes peaosas üles Lenna Kuurmaa, on Soome kinodes püsinud seitse kuud. Kodumaine filmivaataja näib Louhimiest hoopis soojemalt soosivat kui legendaarset Aki Kaurismäkit, kes hinnatud pigem piiri taga. Režissöör vaid naeratab selle väite peale tagasihoidlikult: "Ma ei tea. Ei kõlaks eriti hästi, kui ma midagi sellist ütleks."

Louhimies (44) möönab: "Muidugi rõõmustan filmi edu üle." Esmaspäeval Tartus Tartuffe’i armastusfilmide festivali avanud ja eile Tallinnas Sõpruse kinos esilinastunud "Vuosaaris" teevad kaasa lauljatar Lenna, punkar Tõnu Trubetsky tütar Reginleif ning näitlejad Jekaterina Novosjolova ja Kristjan Sarv (võtetel osales ka Aku üks siinseid lemmiknäitlejaid Riina Maidre, kes varem mänginud tema ajaloodraamas "Käsk", ent need stseenid ei mahtunud paraku ära). "Jäin kõigi nende panusega väga rahule," kinnitab režissöör noogutades.

Filmi vaadates jääb silma, et kogenematudki näitlejad mõjuvad kaamera ees väga loomutruult. Mida Aku nendega teeb? "Arvan, et nad teevad seda ise! Ma olen ainult lavastaja. Tulemus on nende oma ande ja minu juhiste sulam, kuid usun, et selles on rohkem neid kui mind. Valin inimesi lihtsalt väga hoolega," muheleb filmimees.

"Kui ma näitlejat veel ei tunne, siis kohtun temaga ja vahel teeme pisut proovi. Valin nii soomlasi kui ka eestlasi sama mõõdupuu järgi, vahet ei ole. Mul ei ole peas kindlat pilti, et seda rolli peaks kehastama just niisugune inimene. Vaatan inimest ja kui leian, et ta on huvitav, siis püüan talle osa leida," selgitab Aku. Peamine, et näitleja oleks arukas ja aus ning paneks rolli võimalikult palju ennast. Just selle poolest jäi talle casting’ul silma ka Lenna, kellega teda seovad soojad suhted ka võtteplatsiväliselt.

Linateose valmimises on osalt "süüdi" eesti režissöör Veiko Õunpuu. Aku räägib, et stsenaarium jäi esmalt seisma, sest ta polnud kindel, kas kaheksa perepilti, mida seovad omavahel vaid tegevuspaik ja problemaatika, moodustaks ühtse terviku. "Kui aga nägin "Sügisballi", taipasin, et sellel on sarnane struktuur. Muidugi on lood erinevad ning Lasnamäe ja Vuosaari (moodne mitmekultuuriline elurajoon Helsingi idaosas – K. A.) pole üks ja sama, kuid see veenis mind, et taoline ülesehitus töötab."

Lõhkised pered ja üksindus

Läbivaks teemaks on läheduse ja armastuse puudus, lõhkised pered ning fassaadsuhted. Kas urbanistlik ühiskond on tõesti nii mäda ja õnnelik pereelu nüüdisaegses linnakeskkonnas vaat et võimatu? "Lev Tolstoi "Anna Karenina" algab umbes nii: õnnelikud perekonnad on kõik ühtmoodi õnnelikud, iga õnnetu pere aga on õnnetu eri moel. Usun, et see on üleüldine probleem. Kõik püüavad leida armastust. Tegelikult räägivad sellest kõik mu filmid," ütleb Aku. "See pole vaid Soome mure. Eks just seepärast rahasta filmi ka Saksa, Vene ja Austria kaasprodutsendid. Vähemalt nemad leidsid, et teema on rahvusvaheline ja universaalne."

Võrreldes Louhimiehe ülimalt süngete "Paha maa" ja "Jäise linnaga" kulmineerub uusim film siiski helgemais toonides: mõni unistus täitub ja ületamatuna näiv mure laheneb. "Olengi tegelikus elus optimist. Intuitsioon ütles, et see lugu peaks lõppema publikusse veidigi lootust süstides," põhjendab Aku.

Kodumaal ja Moskva filmifestivalil saadud tagasisidega on lavastaja ülimalt rahul: "See on pigem kunstifilm, aga vaatajaid oli üllatavalt palju. Osa armastab, teised vihkavad. Pean seda väga heaks vastukajaks!" Septembris jõuab film Vene kinodesse, seejärel Saksamaale ja Austriasse.

Kokkulõikamisfaasis on Aku järgmine meistriteos "Elävien kirjoihin", mis esilinastub veebruaris. "Lennal on selleski väike roll, ehkki film pole veel monteeritud, nii et ma ei oska öelda, kui palju temaga kaadreid sisse jääb. Samuti jätkan koostööd operaator Ants Martin Vahuriga, kes kuulus ka "Vuosaari" meeskonda," avaldab ta.

"Liigun edasi päev haaval ja vaatan, mis järgmiseks," kostab Aku edasiste plaanide kohta. "Profijalgpallurina peaksin juba karjääri maha panema, kuid filmitegijana on kõik veel ees! Arvan, et olen alles karjääri alguses, nii et mult tuleb veel palju eri žanri filme." Ta toob näiteks vanameister Clint Eastwoodi, kes veel üle 80aastaselt filme väntab. Üks kindel soov on võtta mõni film tervenisti üles Eesti pinnal. Seni on ta siinmail filminud puhuti, näiteks "Lahtikistud mehe" tarbeks Niguliste kirikus ja "Paha maa" jaoks ühes Tallinna surnuaias.