KAKS MEEST VAIMSEL RAJAL: Kuu aega tagasi toimunud avanemise suvepäevadel oli energomees Kalju Paldis ürituse põhikorraldaja ning astroloog Igor Mang üks kümnest esinejast. «Lõunapausi ajal sattusin Igor Mangi kõrvale ja ta ütles mulle otse, et hästi ebamugav on süüa, kui teine kõrval ei söö.» Aga Paldisel jäigi lusikas pihku võtmata. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
7. august 2012, 06:58

Kalju Paldisel tiksub toiduta teine aasta: "Peale vee joon ainult ravimtaimeteesid, vahel harva võtan lusikatäie mett." (1)

Kalju Paldis on enda sõnul tänaseks elanud valgustoidul ehk siis vaid veest ja kõiksusest saadaval energial aasta ja kolm kuud. Kaljult on otse küsitud – kas ta on veel ikka hinges ja millal ta nälgimise lõpetab. "Küsin vastu: teie ikka veel elate, kuigi ajate näost sisse igasugust rämpsu?" muigab end energomeheks nimetav Kalju Paldis, ja rõõmustab, tema õpetusele on järgijaid.

Juba aasta tagasi kinnitas energomees Kalju Paldis, et tema katse – loobuda tahkest toidust – pole sensatsioonitaotlus ega näitemäng, ammugi siis geniaal-ne äriidee inimesi loengute abil ja raha eest oma usku pöörata.

"Ma teen seda kõike iseenda jaoks," lubas 52aastane Kalju Paldis ning tõotas selle dieedi abil elada 115aastaseks.

Kalju Paldis räägib, et viimase aasta jooksul pole teda kimbutanud ükski haigus ja tal pole põhjust ka immuunsüsteemi lekete üle kurta – organism töötab nagu kellavärk. "Arsti juures olen käinud vaid oma vereproovi näitajaid kontrollimas, ka see on korras."

195 cm pikkuse energomehe kaal langes aastatel 2010 ja 2011, nüüd on see stabiilseks jäänud. Paldis pakub, et see jääb 90–92 kilogrammi vahele, sest eelmise suve ülikonnad on ka tänavu parajad, nii et neid kellelegi teisele kinkima ei pea.

Raha ja aja kokkuhoid

"Inimesed arvavad ekslikult, et ainult toidust saab organism energiat, kuid see pole nii. Energiad on ümber mateeriate, neid tuleb vaid osata omastada," selgitab peamiselt ainult veest toituv energomees oma teooriaid.

Söögitegemisest ja söömisest kokkuhoitud aega mõõdab ta meeste puhul 3 tundi päevas, naistel koguni 5. Rahaline sääst olenevalt inimesest ja senistest toitumisharjumustest keskmiselt 30–70 eurot nädalas. Tõepoolest, vaid veest toitudes võib lausa rikkaks saada – 35 tundi nädalas senisest rohkem aega ning oma 200 eurot kuus nagu maast leitud.

Elav eeskuju

"Kauplusekettides müüdav toit ei anna organismile vajalikku energiat, see on surnud toit," räägib Paldis ja soovitab jälgida inimesi – ka kõige kuumemal ajal kuhjavad need toitu kokku, nagu oleks väljas südatalv ja keha vajaks eluspüsimiseks lisakaloreid. Põhjus olla lihtne: söö palju tahes, kuid söönuks sa ei saa.

Kalju Paldis teab, et tal on palju õpilasi ja nende seas andunud fänne.

"Kui vähegi võimalust, osalen tema loengutes. See on lausa hämmastav, millise vaimse sügavuse on energomees viimase aastaga saavutanud. Tema on see inimene, kes julgeb sekkuda tarbimishullusesse, kes söömaorgiatele pidurit peale tõmbab," räägib 31aastane Maili Õhtulehele.

Maili jutustab enda ja oma kahe sõbranna vaimsest uuestisünnist: energiat on varasemast rohkem, nad näevad väga head välja.

Tilk tõrva

"Elu füüsilise toiduta on täiesti võimalik. Mul on väga hea meel, et inimeste mõttemallis on olulised muutused toimunud. Väga vaadatakse, mida üldse poest koju ostetakse, valikud on õiged ja kogused on tunduvalt vähenenud," ütleb Paldis, mööndes, et loomulikult ei tule kogemused päevapealt.

Siit ja sealt kostab hääli, et pole energomees nii puhas poiss midagi, vaid lubab endale aeg-ajalt veidi juustu ja kusagil olevat teda nähtud koguni kala söömas. Kas tõesti valitseb Paldise elu moto: käige minu sõnade, mitte tegude järgi? Paldis kinnitab, et tema puhul on kõik aus ja puhas, mingit söömist pole ette tulnud!

"Peale vee joon ainult ravimtaimeteesid, vahel harva võtan lusikatäie mett. Aga mahlajoomise olen ära jätnud, mõne punnsuutäie päevas võtan."

Energomees ütleb, et maitsmismeel on tal aastaga täielikult kadunud. Tal ei hakka süljenäärmed tööle ka siis, kui keegi meeter eemal šašlõkki sussutab või forelli grillib.

Siiski. Luke mõisa üritusel söönud Kalju Paldis ühe selle suve maasika ning perefirma tööülesannetes Lätis käies pidi maitsma imeõhukese killukese juustu: "See võis olla nii 20 grammi, sulas suus ega jõudnudki kõhtu."

Kalju Paldis annab skeptikutele võimaluse teda proovile panna: "Tulgu ja jälgigu mind, kas ma söön või mitte. Mina elan oma loomulikku elu ja liigun uutel vaimsetel radadel."

Doktor Natalia Trofimova: kas Paldise soolestik töötab?

Doktor Trofimova vabandab, et on tööga väga hõivatud ja sadade paastujate ning oma tervisest huvitatutega tegelemise kõrvalt pole ta energomees Paldisest midagi kuulnud.

Kas aga Trofimova meelest on võimalik, et inimene elab ära üksnes veest ja mõnest lusikatäiest meest?

"Juhtumi kommenteerimiseks peaks kõigepealt seda meest nägema: millised on tema silmad ja keel, milline on limaskestade olukord ja veel mõned olulised nüansid," arutleb Trofimova. "Üheks küsimuseks oleks, kas tema soolestik töötab? Edasi peaks tegema mõned analüüsid, sest kui ta tõepoolest ei söö, on tal ka veresuhkur normist madalam."

Loodusravikeskus LOODUS BioSpa asutaja ja juhataja doktor Natalia Trofimova, raamatu "Paastuga terveks" autor pakub Kalju Paldisele välja võimaluse anda vereanalüüs ja uriiniproov – nende järgi on võimalik kindlaks määrata, kas ja millal inimene viimati sõi. Siis oleks ka selgus majas.

Doktor Trofimova sõnul tekitab kahtlust aga kas või juba asjaolu, et Paldise enda jutu järgi pole ta kaal viimase poole aastaga langenud: "Inimese anatoomilisi iseärasusi arvestades ei ole see võimalik. Võib-olla ei söö ta tahket toitu, kuid manustab probiootikume, vitamiine."

Selgeltnägija Ille Lepasepp: "Paldist on nähtud söömas!"

Selgeltnägija Ille Lepasepa sõnul ei vasta tõele, nagu elaks energomees Kalju Paldis juba rohkem kui aasta toiduta: "Milleks selline tsirkus Paldise tuntuse juures? Tema pealt on ju näha toitumuse jälgi, aga ka vaimset tasakaalutust. Kaalu on ju pisut, nii paar kilokest, viimastel kuudel juurdegi tulnud, kuidas seda seletada? Näljapaistetus?!"

Selgeltnägija lisab, et jääb arusaamatuks, miks Paldis soovib saada kellekski, kes ta tegelikult pole, ehk siis märtriks: "Mõned Paldise ringkonnas niinimetatud "omad" on tema jälgimise võtnud erilise tähelepanu alla. Igatahes on nähtud teda söömas."

Tervendaja Volli: "Aasta toiduta? See pole normaalse inimese jutt!"

Jaanuaris näidatud Kanal 2 dokumentaalsarjas "Kuidas elada 100aastaseks" osalesid teiste seas nii Kalju Paldis kui ka tervendaja Volli .

"Ma ütlesin juba tookord, et Paldise jutt on hämamine. Ma usuksin seda meest ainult sel juhul, kui ta püksid alla laseks ja näitaks, et ämblik on tal s***augu peale võrgu pununud."

Volli naerab, et saatest lõigati toona see koht välja, ju siis ütles ta liiga liiga otse, mida loost arvab.

Tegelikult kargab Vollil hing täis veel praegugi: "Ei söö terve aasta, aga töötab, tantsib ja ke**b? Paldis on nagu need kuramuse näljastreikijad või usutegelased – hommikul päikesetõusust kuni päikeseloojanguni nad ei söö, aga öö ei lähe arvesse. Siis jahvatavad mõlema suu poolega."

Küsimus, kas inimese eluks piisab veest ja universumist saadud energiast, ajab Volli naerust luksuma: "Ärgu ajagu pada! Sel juhul võiksid Aafrikas inimesed lasta päikesel pead silitada ja ainult vett suhu võtta. Kõik peaksid elama vähemalt 115. eluaastani, nagu Paldis tõotab. Aga näed, ei ela nad ühti. Näljahäda valitseb ja teiste riikide abita oleks olukord veel hullem."

Ka Volli teab, et Paldis tegelikult sööb ikka küll: "Juustu ja kala söömisest rääkis mees Pärnus ise, kui ta oma järjekordse loenguga inimesi lollitas."