TRÜKIVÄRSKE «TOIDUKLUBI»: Aasta oli siis 2002, kui Peeter Rebane ja Lauri Saatpalu uue plaadi näppude vahele said ja seda Tallinna tselluloositehase tühjas hoones, praeguses Rock Cafés esitlesid. Foto: Toomas Huik (postimees)
Inimesed
2. august 2012, 07:03

Lauri Saatpalu: kes mind vihata tahab, andku tuld! (34)

"Need ei ole elulooraamatud ega dokumentaaljutustused. See ei ole ju minu rida! Mind see ei huvita ausalt öeldes, see ei ole põnev – oma elust maha kirjutada," ütleb Lauri Saatpalu oma elus juhtunu lugudesse sissekirjutamise kohta.

Augustis tähistab ansambel Dagö kümne aasta möödumist albumi "Toiduklubi" ilmumisest ja annab Eestis neli kontserti. Peale muusikaelamuse pakutakse ka maitseelamusi. Ent veel olulisem on see, et kümme aastat vana plaat ja selle lood siiani populaarsed on.

Seda, mis sünnilugu aga iga pala taga peidus, Saatpalu enam ei mäleta. "Lood tulevad hetke-emotsioonist, mis enda elust – jube, jube küsimus!"

Albumilt "Toiduklubi" on välja kujunenud kindlad lood, mis rahvale eriti meeldivad. Saatpalu hinnangul on üks seesugune kindlasti plaadiga sama nime jagav muusikapala. Teiseks iga kontserdi kohustuslikuks "Jää", mis on Saatpalu hinnangul suhteliselt õnnestunud laul. "Ütleme niimoodi, et live’is ta kõlab isegi palju änksimalt kui kümme aastat tagasi plaadi pealt."

"Ostke endale elu!"

Tagasiside on olnud enamasti positiivne, kuigi mitte ainult. "Kahtlemata, kui inimene on saanud positiivse emotsiooni ja ta sulle seda ka väljendab, siis on ikkagi hea ja soe tunne." Saatpalu tunnistab, et kiidusõnu on küll palju. "Keegi ei tulegi ju ütlema, et ma olen teinud nii õudse loo, et seda jubedust ei taheta rohkem kuulata. Sedagi öeldakse, aga pigem veebikommentaarides, kus inimene saab olla anonüümne. Kogu sõim ja lärm – nii nagu teistegi kohta – ongi käinud anonüümselt ja arvutis."

Millest see ikkagi tuleb, et sama laul, mis ühele kohutavalt meeldib, teisel harja punaseks ajab?

"Ma arvan, et see ei tule vanusest. See on ikka mingist mõtteviisist. Teatud inimesed sobivad kokku ja teatud inimesed jälle ei sobi," mõtiskleb Saatpalu. "Minu sõnakasutus on võib-olla natuke teistsugune. Kus see veidrus on, ma ei tea."

Kui keegi soovib siiski Saatpalu või Dagöt vihata, siis tema keelama ei hakka. "Tuld, vana!" soovitab Saatpalu ja lisab teisegi koolisõnavarast pärit väljendi, mis talle väga meeldib: "Ostke endale elu!"

Põhiroaks "Toiduklubi", magustoiduks muud lood

Tänasest neljal neljapäeval annab Dagö kulinaarse lisandiga kontserdi kohtades, kus Lauri Saatpalu on söönud ja rahule jäänud. "No kes see vaidleb Põhjaka mõisa vastu! Või kes on käinud Otepääl Pühajärve restoranis, see teab, et see on lahe. Kõue mõisas on võib-olla vähem inimesi käinud, see just tehti lahti. Ja küllap ka Anni Arro oskab süüa teha."

Ettekandmisele tuleb kogu "Toiduklubi" album ning magustoiduks ka muud tuntud lood.