Mihkel Raud miilustab Liina Vahteriga
Inimesed
28. juuli 2012, 08:57

KESKEAKRIIS? Üks tuntud mees teise järel võtab noorema naise (2)

"Meeste puhul tähendab keskeakriis silmitsi seismist paratamatusega, et mingid asjad pole enam võimalikud. See vallandab paljudes meestes protesti ja võitluse – nad tahavad kinnitust, et neil on siiski veel kõik võimalik, kättesaadav ja nad on nii atraktiivsed, et ajavad pea segi igal noorel naisel," seletab pereterapeut Helle Niit.

Tema sõnul võtavad keskeakriisi jõudnud mehed tihtipeale aastaid noorema naise seetõttu, et tõestada, et nad on veel piisavalt noored ja võimekad. Ka mõni aeg tagasi meediasse jõudnud (ja nüüdseks ka kinnitust saanud) uudis, et Mihkel Raud (43) on oma abikaasast Pärlest lahku läinud ja liigub ringi endast 19 aastat noorema Liina Vahteri (24) seltsis, on pereterapeudi sõnul keskeakriisi klassikaline näide. "Kusagil 40.–50. eluaastates on inimese küps iga saabunud ja ta on selles eluperioodis väga produktiivne ning omandanud kõik eeldused selleks, et end tõestada. Sel ajal hakkavad ennast ilmutama märgid vananemisest. On selge, et naise noorus ja seksapiil on need, mis muudavad mehegi atraktiivseks ja neil tekib mõtlemine: ma olen nii ihaldusväärne ega pea leppima ainult oma eakaaslasest partneriga," räägib Niit.

Siiski ei tähenda noorema partneri leidmine alati seda, et suhe ka püsima jääb. "Katse kinnitada oma noorust ja elujõudu ei tähenda tingimata seda, et uue suhte toimimine oleks sada protsenti garanteeritud. Armunud olemine on ju väga võimas tulevärk – nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt. Inimene ei kannata armunud olekut väga kaua välja, sest see on organismile stress ja paraku järgneb rahunemine," teab Niit.

Ohtlik iga – 45 aastat

"Keskeakriisile on iseloomulik, et oma suhe toimib üsna hästi ja küsimus polegi selles, et inimesed on jõudnud suhtekriisi," ütleb Niit. "Põlvkond noorema partneriga suhte alustamine kannab vajadust tõestada, et ma olen noor, elujõuline, seksuaalselt võimekas. Mehel on vaja saada kinnitusi, mis tema jätkuvat elutervet olemist tõendaks. Aga üldiselt ei pruugi 22aastane inimene, kes võib olla välimuselt väga ligitõmbav, partnerina isiksuse küpsuse mõttes eriti palju pakkuda."

Niit teab, et paljud paarid, kus mees on jõudnud keskeakriisi lävele, pöörduvad ka spetsialistide poole. "Minu kogemuses on see olnud rohkem sedapidi, et pöördub naine, kelle mees on hakanud uskumatult käituma." Aga Niidu poole on pöördunud ka mehed ise, kes tahavad eraelus tasakaalu saavutada.

Kuigi reeglina jääb keskeakriisi algus 45. eluaastate kanti, pole välistatud, et mõnda tabab see ka enne 40. või ka pärast 50. aastat.

Naised hakkavad kriisi jõudes end tuunima

Kuigi Eesti avaliku elu tegelaste seas on ka näiteid, kus naisel on endast kõvasti noorem mees, see keskeakriisi jõudmist ei tähenda. "Noorel naisel ja vanemal mehel on olulisem läheduse taotlus ja suhtekesksus. Vanem naine ja noorem mees on tunduvalt rohkem huvitatud mängulisusest, seiklustest ja põnevusest," selgitab pereterapeut Helle Niit.

Naiste keskeakriis väljendub – nagu meestelgi – selles, et ei taheta tunnistada, et vananetakse. Naised hakkavad sinnamaale jõudes aga tegelema oma välimusega. "Naistest, kes on elus end eneseteostuslikus mõttes väga hästi määratlenud ja asju saavutanud, võivad saada ka töönarkomaanid," ütleb Niit. "Aga kui vananemise aktseptimine ei tule kuidagi kõne alla, hakkab pihta kõva ilukauba ja -teenuste tarbimine ning oma keha tuunimine, et olla atraktiivne ja selle abil oma kehas vananemise märke varjata," ütleb Niit. "Ma ei pea silmas ainult ilulõikusi, vaid ka kõike seda, mida pakub kosmeetika- ja ilumaailm."

Mihkel Raud miilustab Liina Vahteriga

Mihkel Raud (43) on Liina Vahterist (24) vanem 19 aastat. Küll olla neid nähtud koos Soome minemas, küll vanalinnas jalutamas. Allikate jutu järgi seisab Liina auto tihti Mihkli maja ees (oma korteris viibivat näitsik haruharva), samuti olla Mihkel ja Liina suudlemisega vahele jäänud viimase ekskallimale, trummar Andrus Avarandile. Ka nädal tagasi Lätis peetud "Positivuse" muusikafestivalil jäi paar rohkem kui ühe kaamerasilma ette.

Jaak Aab lahutas abielu 16 aastat noorema naise pärast

Endine sotsiaalminister ja riigikogu liige Jaak Aab kiitis kunagi oma abikaasat meedias taevani: "Kaie on väga hea ema oma lastele ja armastav abikaasa oma mehele. Ta on tark, hooliv ja abivalmis." Sellest hoolimata lahutas ta 2008. aastal 48 aasta vanuselt oma abielu naisega, kes oli toona 47. Mehe pea ajas sassi 32aastane õpetaja Oksana. "Ma tõesti ei ela oma abikaasaga ja lahutus on päevakorras," tunnistas Jaak Aab Kroonikale keerutamata. "Oma uue elukaaslase Oksanaga tutvusin kolme aasta eest ja kevadest elame koos."

Sven Soiver lahutas abielu oma sünnipäeval

Mullu lahutas TV3 uudisteankur Sven Soiver (34) oma abikaasast Violast (33) ja tunnistas avalikult, et on paaris endast 13 aastat noorema Kristine Asuga. Juba kaks aastat enne seda kahtlustas Õhtuleht laekunud vihje põhjal, et Soiveril on oma ametliku naise Viola ja laste kõrvalt tekkinud uus, 13 aastat noorem silmarõõm, kes gümnaasiumi lõpetamise ajal mehe juures töövarjuks käis (toona väitis Soiver, et neiu on vaid hea sõber). Viola ja Sveni lahutusprotsessi olid kaasatud ka advokaadid, siiski jõudis paar kokkulepeteni kohtu abita.

Gudio Kanguri abielu purunes 17 aastat noorema naise pärast

Aastal 2001 teatasid oma lahkuminekust Guido (45) ja Ene Kangur (49). Abielule sai saatuslikuks fakt, et toona veebruaris pidi ilmavalgust nägema Guido ja samuti Draamateatris töötava näitlejanna Pille Lukini (28) ühine laps. Kui Guido Kangur ja Pille Lukin 2000. aasta mais Jazzkaarel üheskoos fotosilma ette jäid, väitsid veel mõlemad ajakirjandusele, et nende ühine kontserdikülastus oli kõigest juhus, ent teatriringkondades oli kolleegide Kanguri ja Lukini armusuhe juba tollal avalik saladus. Praeguseks on Guidol ja Pillel kaks ühist last.

Hanno Tomberg vahetas füsioterapeudi koreograafi vastu

Rahvusringhäälingu juhatuse liikme Hanno Tombergi (43) seitseteist aastat kestnud abielu Tallinna lastepolikliiniku taastusravi füsioterapeudi Inna Tombergiga (42) jooksis eelmisel aastal karile, sest mees naudib kooselu endast 13 aastat noorema Elo Undiga (30). Koreograaf Elo ja Hanno tutvusid Rakveres eesti meeste tantsupeoks valmistudes – Elo treenis Eesti Rahvusringhäälingu tiimi, kuhu kuulus ka Tomberg. Tärganud suhe võttis nii tõsise pöörde, et mees kolis juba samal suvel abikaasa juurest Kalamajja Elo manu.

Allar Jõks leidis 16 aastat noorema pruudi

Endine õiguskantsler Allar Jõks (46) ilmus möödunud aastal seltskonda blondi kaunitari Heidi Viluga (30). Paar jätkas pidu Lounge Déja Vu’s üle südaöö. "Oleme lihtsalt õnnelikud!" ütles Heidi Kroonikale. Särav ja atraktiivne Heidi on fotograafide lemmik – aastaid kaunistas tema nägu laulupeo tunnusfotot, kus ta seisab teiste seas laulukaare all, rukkilillepärg peas, silmist voolamas pisarad. Enne seda oli Jõksi nähtud küll ühe, küll teise kaunitariga, kuid need olid vaid mehe kolleegid, nagu ta ise kinnitas.

Henrik Normannil on olnud kolm noort kaasat

Meelelahutaja Henrik Normann läks oma abikaasast Triinust (alumisel pildil) lahku aastal 2007, kui oli 36 aastat vana, ning teatas, et tema südame on vallutanud 17aastane tantsijanna Kati Jägel (üleval vasakul). "Ma arvan, et armastus ei küsi vanust," ütles Kati Kroonikale ja kinnitas, et neil Henrikuga on väga tore, rõõmu ja armastust täis suhe. Kati rääkis, et Normann on mees, kellega ta tahab elu lõpuni koos olla. Kokku siiski ei kolitud ja juba järgmisel aastal oli Katikene unustatud ning mees lükkas kihlasõrmuse sõrme hoopis endast 15 aastat nooremale Katrele. 21aastane Katre ja 36aastane Henrik abiellusid 2008. aastal ning õhkasid õnnest, kuid ohhoo – pärast kolme õnneaastat abielu lahutati.

Juba eelmise aasta lõpus nähti Normanni koos 20ndates aastates kaaslanna Moonikaga, kes omandas pisipoja kõrvalt kõrgharidust Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis. Tänavu jaanuaris tunnistas Henrik ka Õhtulehele, et tema elus on tõesti taas keegi. "Me saame hästi läbi, aga asi on alles nii värske, et oleme omavahel kokku leppinud, et ei hõiska veel midagi. Kui tunneme ennast juba kindlamalt, ega me siis ennast peitma ka ei hakka."

Jüri Mõis hülgas abikaasa blondi sekretäri pärast

1996. aastal hakati sahistama Hansapanga asutajaliikme Jüri Mõisa ning tema abikaasa Tiina (väikesel pildil) lahutusest. Samal ajal hakkas toona peaaegu 40aastane Jüri omavanuse abikaasa asemel seltskonnas ringi liikuma endast 15 aastat noorema Kerttu Olmanniga, kes töötas siis oma tulevase abikaasa sekretärina. Neiu pole enda ja ülemuse suhetest kunagi saladust teinud. Hiljem sõitis paar koos mööda maailma: käidi Austrias, Inglismaal, Hispaanias ja Ameerika Ühendriikides, Atlanta olümpiamängudel.

Jüri Mõisal rahapuudust pole, Kerttu Olmannile kinkis pankur erepunase Audi A4, millega käis kaasas kiri, et kingitus ei kohusta millekski. Kolm aastat hiljem Jüri ja Kerttu abiellusid.

Jan Uuspõld võttis abikaasa asemele 20aastase neiu

2010. aasta lõpus tunnistas 37aastane näitleja Jan Uuspõld, et lahutab abielu 30aastase Marioniga ja tal on uus elukaaslane – 20aastane Gerli Tiganik. Peagi hakati rääkima, et paar ootab ka last. Gerli tunnistas mullu Naistelehele, et ühistest lastest ja tulevikust on nad Janiga rääkinud küll, aga jutud rasedusest olid siiski pisut ennatlikud. "See nüüd küll päris tõene ei ole," ütles Gerli. Eelmise aasta lõpus käis Jan oma eksnaisega varajagamise ja lahutuse pärast kohut.

Armukolmnurk Kati, Jaan ja Kersti Toots

Aastal 2004 tuli ilmsiks, et ärimees Jaan Tootsil (toona 47aastane) on suhe endast 24 aastat noorema näitsiku Katiga. Skandaal tuli avalikuks, kui mees olevat paigaldanud nooriku korterisse videokaamerad, kuna kahtlustas Katit petmises. Pärast seda on paar mitu korda kokku-lahku käinud ning Kati mehele väidetavalt ka armukesega vahele jäänud. Praegu naudivad Kati ja Jaan aga armuõnne ja neil on nelja-aastane tütar Karolina. Kerstist on Jaan aga segastel asjaoludel, mida ta meediaga ei jaga, endiselt lahutamata.

Vormsi Enn sehkendas 46 aastat noorema tibiga

Eelmise aasta septembris kirjutas kogu kollane meedia sellest, nagu oleks 68aastane Vormsi Enn (kodanikunimega Enn Mikker) ja 22aastane modell Janne Jüsmä viimasel ajal pealinna piduses õhtu- ja öömelus silma torganud nii Kroonika toimetusele kui ka lugejatele. Näiteks olevat Enn ja Janne jalutanud Kroonika väitel teineteise kaisus vastastikku suudlusi jagades julgelt rahva seas, kui Tema Pühadus dalai-laama Vabaduse väljakul kõnet pidas. Samuti olevat nähtud neid koos filmifestivalil "Stalker" Sõpruse kinos. Enn Kroonikaga sel teemal mõtteid ei vahetanud. "Need on fantaasiad, Kroonika fantaasiad!" ohkas Ennuga samasse põlvkonda kuuluv kaasa, Jazzkaare korraldaja Anne Erm Õhtulehe veergudel.

Mait Maltis jättis naise 25 aastat noorema pärast

1996. aastal tutvusid ristluslaeval tollal 50. eluaastale lähenev Mait Maltis ja 20aastane Kristel Kirsimaa. Maidu sõnul oli ta armunud esimesest silmapilgust. Neli aastat hiljem saigi Mait Kristeli lõpuks kätte. Mees on Kroonikale tunnistanud, et polnud nende sobivuses kindel enne, kui Kristel rasedaks jäi. Kuni laps sai pooleaastaseks, elas Mait veel koos oma ekskaasa, sel ajal 44aastase Erikaga, kuid otsustas siis Kristeliga jääda. 2009. aastal Kristel ja Mait abiellusid, nüüdseks on neil viis last.

Toomas Lunge kaasad noorenevad järjest

Näitleja Toomas Lunge läks 2002. aastal 38aastaselt lahku oma eksabikaasast Hellest (toona 36) ning alustas suhet näitlejatar Katrin Pärnaga, kes oli sel ajal 24aastane. 2006. aastal läks paar lahku, kaks aastat hiljem selgus, et Tooma, kes oli saanud 44aastaseks, elus on uus armastus – 27aastane näitlejanna Inga Allik. Nende suhtest sahistati juba 2007. aasta suvel, kuid toona lükkasid osapooled kõik suhtejutud ümber. Praeguseks on Inga ja Toomas abielus ning neil on tütar Nora Ann.