Vene naistebänd Serebro (Anastasia Karpova, Yelena Temnikova, Olga Seryabkina) Jurmala laulufestivalil. Foto: ITAR-TASS
Inimesed
28. juuli 2012, 08:57

Pauls: Jūrmala festival on Moskva konkurss, kus võimutsevad võlts­hiilgus ja šõu! (7)

"Ma pole ju festivalil peremees, vaid lihtsalt külaline, olgugi et aukülaline. Olen žürii kaasesimees Läti poolelt," ütles helilooja Raimonds Pauls, kelle sõnul festival "Uus laine" on Moskva konkurss, kus võimutsevad võlts­hiilgus ja hollywoodlik šõu.

Kümme aastat Lätis Jūrmalas peetud laulufestivali "Uus laine" ümber möllavad tänavu kired. Võistlusel tooni andvad Vene esinejad on tekitanud Lätis paksu verd. Vaidlused laulufestivali ümber ajasid närvi maestro Raimonds Paulsi, kes selle nädala teisipäeval festivali pressikonverentsile ei jõudnud, kuna ta viidi hommikul tervisehäire pärast haiglasse.

Rahulolematu maestro, kes on Jūrmala festivaliga seotud olnud algusest saati, muudaks lauluvõistlust palju, kui vaid raha jätkuks. "Kui ma oleksin Roman Abramovitš, siis teeksin kõik teistmoodi. Kuid mul ei ole sellest rahast sajandikkugi," kurtis Pauls.

"Ja mida ma saan nendes tingimustes teha? – Välja öelda oma isikliku arvamuse. Ausalt öeldes on mulle palju hingelähedasem näiteks Läti festival "Positivus", kuna seal tehakse veidike teistsugust muusikat. Rokk on praegu üldse tõusuteel, aga popp on minu arvamust mööda paljud juba ära tüüdanud," pihtis Pauls portaalile Ves.lv

Helilooja kritiseeris, et igal aastal on festivalil kohal ühed ja samad näod, kes on nii tema kui ka publiku ammu tüüdanud.

Teatavasti korraldatakse lauluvõistlus Jūrmala linna huvipuudusel Moskva rahaga ning kõnekäänd "kes maksab, see tellib muusika" on omal kohal.

Maestro Pauls ei ole rahul, et festivalil on laulmine tagaplaanile jäänud. "Usun, et suure tahtmise korral võib veel palju muuta, parandada ja paremaks teha. Peamine on, et võistlus jõuaks esiplaanile," ei ole Pauls lootust kaotanud.

Läti kultuuriminister Žaneta Jaunzeme-Grende on laulufestivali Vene-poolsele korraldajale Igor Krutoile selgitanud, et Jūrmala elanikke see üritus ei huvita. Kultuuriministri arvates võiks tulevikus üks festivalipäev olla pühendatud siiski üksnes Läti muusikale ja esinejatele.

Reedel manitses Läti välisminister Edgars Rinkēvičs, et "Uue laine" asja ei teravdataks ega seostataks laulufestivali poliitikaga.

Nädala lõpuni kestev 11. rahvusvaheline noorte lauljate konkurss "Uus laine" algas Jūrmalas 24. juulil.