MÄLESTUS: Sally Kristen Ride 32aastasena oma esimesel kosmoselennul kosmosesüstiku Challenger pardal. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
26. juuli 2012, 07:07

USA esimene naisastronaut hoidis saladust surmani (1)

Ameerika Ühendriigid leinavad esimest naisastronauti Sally Kristen Ride’i, kes suri esmaspäeval 61aastaselt kõhunäärmevähki. Alles pärast surma tuli avalikuks, et Ride elas 27 viimast eluaastat kokku naisega, vahendab Spiegel Online.

Sally Kristen Ride’i surm tabas ameeriklasi ootamatult. USA esimene naisastronaut oli hoidnud raske haiguse salajas, et kaitsta oma eraelu. Pärast surma selgus ka, et Sally Kristen Ride oli koguni 27 aastat hoidnud veel teistki saladust – ta elas lesbisuhtes lapsepõlvesõbranna ja psühholoogiaprofessori Tam O´Shaughnessyga. See fakt avalikustati Sally Kristen Ride’i firma Sally Ride Science veebileheküljel avaldatud nekroloogis.

Abielu kestis viis aastat

Avalikkus teadis seni, et Sally Kristen Ride abiellus 1982. aastal ehk siis aasta enne esimest kosmoselendu astronaut Steven Hawley’ga. Lastetuks jäänud abielu lahutati 1987. aastal. Nüüd teame, et Sally Kristen Ride elas sel ajal juba koos Tam O´Shaughnessyga.

USA esimese naisastronaudi õde Karen Ride ehk Bear ütles portaalile Buzzfeed, et Sally lesbisuhtest teadsid tema eluajal vaid lähisõbrad.

"Uudis, et üks Ameerika kangelanna oli lesbi, kergendab loodetavalt noortel oma homoseksuaalsusega ümber käia," ütles Karen Ride.

Sally Kristen Ride’ile meeldisid juba noore tüdrukuna loodusteadused. Kui tema eakaaslased mängisid veel nukkudega, tegi Sally juba keemiakatseid ja uuris teleskoobiga tähti. 26aastaselt märkas ta Stanfordi ülikooli ajalehes USA kosmoseagentuuri NASA kuulutust, mis otsis uusi astronaute. "Mina olen üks nendest inimestest, keda NASA otsib," arvas Sally kuulutuse nägemisel. Kokku sai NASA tookord 8000 sooviavaldust. 35, neist kuus naist, kutsuti 1978. aastal väljaõppele.

Kaks kosmoselendu

Pärast aasta kestnud treeninguid öeldi Sally Ride’ile, et ta saab tõepoolest kosmosesse lennata.

Oodata tuli siiski veel ligemale neli aastat. Esimesele kosmoselennule startis ta kosmosesüstiku Challenger pardal 18. juunil 1983. Sally Ride lendas kosmosesse kolmanda naisena ja noorima ameeriklasena. Ta oli siis 32 aastat ja 23 päeva vana. Enne teda olid õrnema soo esindajatest käinud maailmaruumis kaks tollase Nõukogude Liidu kosmonauti, 1963. aastal Valentina Tereškova ja 1982. aastal Svetlana Savitskaja.

Teise kosmoselennu tegi Sally Ride 1984. aasta oktoobris taas kosmossüstiku Challenger pardal. Too lend läks ajalukku sellega, et tiimis oli esimest korda seitse astronauti ja samuti esimest korda korraga kaks naisastronauti.

Sally Ride valmistus veel kolmandakski lennuks kosmosesse, kuid see jäi ära seoses kosmosesüstiku Challenger plahvatusega 1986. aasta 28. jaanuaril 73 sekundit pärast starti. Tookord hukkus seitse astronauti ja süstikuprogramm peatati kolmeks aastaks.

Sally Ride töötas veel komisjonis, kes uuris Challengeri katastroofi põhjuseid, ning lahkus NASAst 1987. aastal. Seejärel töötas ta Palo Altos Stanfordi ülikoolis ja San Diegos California ülikoolis. 2001. aastal asutas USA esimene naisastronaut ettevõtte Sally Ride Science, kes koostab maailmaruumi kohta lastele õppematerjale ja koolitab ka õpetajaid.

USA president Barack Obama nimetas järelehüüdes Sally Ride’i rahvuskangelaseks. NASA juhi Charles Boldeni sõnul kaotas riik ühe oma parima juhi, õpetaja ja uurija. "Sally Ride’i pole meie seas, kuid tema täht jääb igavesti heledalt särama," rõhutas Bolden.