Foto: Erakogu
Inimesed
25. juuli 2012, 06:57

Valencias pärjatud Priit Pärn: ainult tõsist lugu on natuke igav vaadata (1)

"Tunne on ikka uhke, kui midagi antakse – järelikult teatakse ja hinnatakse," kommenteerib animafilmirežissöör Priit Pärn Valencia rahvusvahelisel filmifestivalil Cinema Jove saadud auhinda Luna the Valencia. Selle auhinnaga tunnustakse isiklikku panust filmikunsti arengusse ja enamasti on laureaadid olnud mängufilmirežissöörid.

Mis teeb ohtralt pärjatud Priit Pärna loomingu ainukordseks? Mees ise pakub, et oluline koht tema animatsioonides on naljal: "Tavaliselt kipuvad tõsised lood olema ainult tõsised ja siis on neid natuke igav vaadata. Minu tõsised lood ei ole kunagi ilma huumorita. Lisaks on minu filmid suhteliselt pikad ja see võimaldab rääkida keerulisemat lugu."

Kui viie või kümne minuti pikkust animatsiooni võib Pärna hinnangul võrrelda luuletuse või novelliga, siis pooletunnine multifilm on juba romaani mõõtu, kus jutustatakse paralleelselt mitut lugu ja piilutakse magistraalile lisaks ka kõrvaltänavatele.

Palju ühe multifilmiminuti tegemiseks kunstnik vaeva näeb?

"Kui ma joonistan väga lihtsalt linnukese, kes lendab minut aega taevas, siis selle töö teeks võib-olla kahe päevaga valmis," pakub Pärn. "Aga kui ma tahaks näidata jalgpallimängu, kus 22 mängijat on kogu aeg kaadris ja nad kõik on värvilised ja liiguvad, siis võib arvata, et see võtab oluliselt kauem aega. Üksi töötavad filmitegijaid võivad teha mõnda filmi viis aastat."

Praegu askeldab Priit Pärn koos abikaasa Olga Pärnaga animatsiooni "Lendurid koduteel" kallal.

"See on liivaanimatsioon," valgustab Pärn. "Mina ei ole seda tehnikat varem kasutanud, aga Olga on sel alal väga suur spetsialist."