VÕIDU EEL: Hiidlased on oma saunabussiga mandriretkel jõudnud Rakvere keskväljakule. Edasi läks sõit Kulinale karikat võitma. Foto: Eero Vabamägi
Inimesed
23. juuli 2012, 07:00

"Rahvas ütles, et napakad, hakkate vanarauast sauna ehitama!" (4)

Kui Hiiumaa mehed Tiit Uusõue ja Toomas Kaev hakkasid vanasse autobussi sauna ehitama, oli nende ettevõtmisse uskujaid vähevõitu. "Rahvas ütles, et napakad, hakkate vanarauast sauna ehitama!" meenutab Toomas Kaev teiste suhtumist. Aga tänavu sai sama bussisaunaga koju viidud liikuvate saunade mõõduvõtmise auhind Saunakarikas 2012.

Käina valla Männamaa küla mehed ostsid Võsult vana autobussi kaheksa aasta eest ja hakkasid sellega kodu poole sõitma. "15 kilomeetrit saime sõita, kui mootor hunnikusse jooksis," rääkis Tiit Uusõue. "Ega jäänudki muud üle, kui kutsuda sõber rekkaga järele ja nõnda nööriga selle sabas vedasimegi teise Hiiumaale."

Aga ei läinud aastatki, kui saunabussis esimene leil sai võetud. See on seal säärane, et mandrimehest kiibitseja pärast esimest sahmakat lavalt oma vanad kondid noore mehe kiirusega alla veeretas ja õues ihu üle vaatas, kas karv ikka veel peal on.

Treenitumad mehed võttis see muidugi ainult muigama ja hiidlaste sauna kohta tunnustavaid sõnu lausuma. Saunakarika žürii esimees Risto Murumägi Kadrina saunaklubist kiitis meretaguste meeste ettevõtlikkust ja nende saunabussimõnusid. "Nad on ikka tõsiselt vaeva näinud ja lisaks hüvale leilile pakuti hubases nurgakeses ka suitsukala ja jahutavat jooki. Isegi tünni on kauge maa tagant kaasa vedanud."

Sauna tuunimine on Uusõue ja Kaevu sõnul jätkuv protsess. "Täiendame seda pidevalt, duširuumgi sai alles selle peo jaoks valmis," tähendas Toomas Kaev. Naised heegeldasid uued kardinad ja linikud.

Tööd tehakse ära oma jõududega ja rahas saunabussi väärtust meeste sõnul mõõta ei saa. "See on enda jaoks nii kallis asi," nentis Kaev.

Paljalt kaubandus-keskuse ees

Seekordne mandrilkäik oligi saunabussirahvale esimene pikem ülemeretuur. Tuldi kohe peredega ja mitmeks päevaks ning Virumaale jõuti Järva-Jaanist – kohast, kus omal ajal nähtud liikuvsaun saunabussi mõtte Hiiumaa meeste peas idanema pani.

Hellitatud ihuga linnamees tõttas pärast hiidlaste karvavõtmist aga hiiglaslikku rekka-sauna, mille pealinna mehed Urmas Salu ja Innar Marmor paari aasta eest valmis lasid ehitada. "Käisime Soomes samalaadses, idee meeldis, kuid see oli nii niiske, et meenutas pigem türgi kui soome sauna," rääkis Urmas Salu. "Siis tuligi mõte, et teeks ühe korraliku soome sauna."

Korralik soome saun on 13,5 meetrit pikale rekka-haagisele kinnitatud korralik puithoone, milles on sees leiliruum, kuhu mahub lahedalt korraga tosin saunalist. Lõõgastumisruumi jätkub kaks korda rohkemgi. Kahe aasta eest valminud sauna on tellitud nii suvepäevadele kui ka sünnipäevadele, kuid vahvamad saunaõhtud on meeste sõnul olnud ikka need, mis toimunud Tallinna rahvarohketes paikades.

"Kujutad ette, kui kuskil Ülemiste või Kristiine keskuse parklas tulevad inimesed poest ja äkki astub saunast välja palja noksiga punetav mees, rätik ümber," muheles Salu.

Sauna saab heintestki

Kümmekonna võistlusel osalenud sauna seas leidus leilimõnu pakkujaid igale maitsele – eranditult kõik olid omamoodi vahvad. Rakverest kohale sõitnud kiibitsejal aga ei piisanud kahjuks nõnda palju rammu, et need kõik ka järele proovida.

Küll aga oli mõnus õhtul kodus naise kõrvale sängi heita heinalõhnalisena, sest Võhu põllumees Andres Põldme meisterdas saunakarikaks heinapakkidest sauna: heintest olid nii seinad, katus kui ka lava. Ainult keris oli rauast ja kerisekivid kivist.

Rakvere lähedal Kulinal Aartika puhkekülas peeti saunakarikavõistlust juba neljandat korda.Žüriisse kutsuti Lääne-Virumaa parimad saunaasjatundjad Kadrina saunaklubist: Hulja seakasvataja Risto Murumägi, Rakvere haigla juhatuse esimees Ain Suurkaev, transpordiettevõtja Tõnu Rummo, Undla hooldekodu juhataja Andres Nokk ja autojuhi ametit pidav Kaido Kalamäe.