Ersa- ja mokšamordva muusikat viljelev ansambel Toorama. Mordva laulul on kauged sidemed ka seto mitmehäälse lauluga. Foto: ´Viljandi folk
Saund
21. juuli 2012, 08:58

"Kui mõni mees laulaks samamoodi kui need poisid, abielluksin temaga kohe." (7)

Viljandi folgi meeste laul paneb naised armuma

Kuigi tänavune Viljandi pärimusmuusikafestival on pühendatud mehe laulule, näeb kõrvuti meestega folgil esinemas ka mitmeid naisi. Vähemalt kaks neist – Sandra Sillamaa ja Maarja Nuut – on pärimusmuusika juurde jõudnud just tänu folgile. Ja seal esinenud meestele.

Tänavune, järjekorras juba kahekümnes Viljandi pärimusmuusikafestival kannab nimelt pealkirja "Mehe laul". Meeletut maskuliinsust tasakaalustavad folgi põhiprogrammis üles astuvad naised.

Ehk ergutab festival mehi laulma

Maarja Nuudi (26) autorikava kuuleb laupäeval kell 20 pärimusmuusika aidas, kuid ta astub üles ka ansambli Knihv koosseisus. Autorikava on kantud vanade eesti külapillimeeste mängu kõlast ja intensiivsusest. "Mulle meeldib kujutleda, kuidas maailm ja inimesed kunagi kulgesid ning kõike seda püüan ma nii viiulimängu kui lauluga edasi anda," kirjeldab ta oma kava.

"Soolokavaga esinen Viljandi folgil esimest korda," lausub ta nädal enne folki. Tänavusele meestelauluhõngulisele folgile läheb Maarja vastu suure ootusega. "On ju teada, et pärimusmuusikamaailma valitsevad naised. Ehk ergutab tänavune festival mehi rohkem laulma," lausub ta.

Stockholmi Kuningliku Muusikaakadeemia magistriõppes õppiv Maarja on Viljandi folgil käinud alates 1992. aastast, tänu festivalile on ta enda sõnul jõudnud ka pärimusmuusika juurde.

Eriliselt ootab ta tänavu ersa- ja mokšamordva muusikat viljeleva ansambli Toorama liikmete mitmehäälset meestelaulu. "Ma nägin neid esimest korda laulmas, kui olin umbes kümne aastane. Siis mõtlesin, et kui mõni mees laulaks samamoodi kui need poisid, abielluksin temaga kohe," naerab ta.

Maarja ütleb, et tahab huviga kuulata, kuidas Tooramaa laul tänasel päeval kõlab, sest selle kunagised väikesed liikmed on sirgunud suurteks ja endised suured jäänud vanaks.

Viljandi folk viis pärimusmuusika juurde ka Sandra Sillamaa (27). Esimest korda külastas naine folki, kui oli kaheksa-aastane. Sellest korrast mäletab Sandra, et istus staabis ja voltis legendaarse bändi Alle-aa kasseti vahelehti.

"Pilli mängin kindlasti just tänu folgile. Kui olin 13aastane, nägin esinemas Stefan Timmermansi Belgiast (ansambel Fluxus; esineb folgil ka tänavu. S.P.). See võlus mind nii väga, et armusin nii mehesse kui tema pilli," muheleb Sandra.

Kui ta kuuleb, et ka Maarja Nuut on folgil meeste laulu armunud, hakkab ta naerma: "No ja mis siis veel tänavu saab! Olukord on ju eriti hull, Viljandis laulavad kõik mehed ja väga hästi."

Ajaarvamine käib folgist folgini

Ansambli Paabel koosseisus astub Sandra sel folgil lavale suisa 11 mehe keskel. "See on väga võimas tunne," kinnitab ta pärast kahte läbimängu.

Tänavusel folgil saab kuulda ka mitmeid eriprojekte, näiteks Gjangstale astub seltsiks Ott Lepland ning Svjata Vatrale Tõnis Mägi. Paabel astub lavale aga koos terve meesteväega. "Meie kontsert räägib noorest mehest, kes mõtleb, et nii elada on tore, kuid ilma naisteta ikka läbi ei saa. Sellele noorele mehele õpetavad siis Meelis Hainsoo, Sakarias Leppik, Konstantin Tsõbulevski, Taavi Paomets, Aare Külama ja Arno Jürjens, millist naist tal vaja oleks," võtab Sandra eriprojekti lühidalt kokku.

Sandra ise ootab pikisilmi Korsikalt pärit noortest meestest koosneva vokaalansambli L´Alba esinemist. "Ma nägin neid kaks aastat tagasi ühel festivalil. Istusin ja kuulasin neid, tegin seda ühel päeval lausa kaks korda. Tavaliselt ma ühte esinejat nii tihti ei kuula," kirjeldab ta,

Kuid olgu teema milline tahes, üks on Sandra meelest kindel – ajaarvamine Viljandis käib folgist folgini. Tänavune Viljandi suursündmus ootab pärimusmuusikasõpru 26.–29. juulini.

Värvikaimad esinejad Viljandis

Black Umfolosi Zimbabwest (R kell 22 Kirsimäe lava, L kell 20 Kaevumäe lava). Bänd on pärit raske saatusega Bulawayo piirkonnast, kuhu valged rajasid kaevandusi, kohalikud elanikud sunniti sinna tööle ja nad pidid oma kodudest lahkuma. Bändi laulmisstiil on rikkalik segu rütmist, meloodiast ja harmooniast ning jutustavate lugude sõnum on ilus oma lihtsuses – lauldakse rahust, armastusest, kultuuridevahelisest mõistmisest, Lõuna-Aafrika elanike igapäevaelu rõõmudest ja muredest. Lisaks laulule on suur rõhk ka kostüümidel ja liikumisel.

Saami laulja Wimme Saari (L kell 16 Pärimusmuusika Ait, P kell 16 Kaevumäe lava). Wimme Saari on üks saami muusika elavaid legende, kes põimib kohalikule rahvamuusikale iseloomuliku joigude laulmise ehk joigumise eriskummaliste improvisatsioonidega. Tulemuseks on pop-muusika eri žanrite mõjutustega vürtsitatud joig, mis on säilitanud saatemuusikast sõltumata oma eheda olemuse ja mõjususe.

Eestlaste eriprojektid: Gjangsta ja Ott Leplandi (R kell 18, P kell 16 Kirsimäe lava) Paabel koos Meeste Väega (L kell 16 Kaevumäe lava) ja Svjata Vatra koos Tõnis Mäega (R südaööl Kaevumäe laval).

Allikas: Erki Pruul, Viljandi pärimusmuusika festivali pressipealik

Suurim muudatus: toidutänavale tasuta ei pääse

Tänavune suurim muudatus ehmatab paljusid inimesi, kes on käinud kontsertidel osalemata folgimeeleolust osa saamas – piletita ei pääse isegi folgi toidutänavale mitte. Passide ja piletite omanikud saavad kogu pidu nautida tavapäraselt, kuid ülejäänud peavad pärimeetriks nimetatud alasse sisenemiseks ostma ühekordse kaheeurose pääsme. Raha ei küsita alla 12aastastelt ja pensionäridelt.

Pärimeetri moodustab Vabaduse väljakust algav ja Kaevumäe juures lõppev maa-ala, mille sisse jääb ka toidutänav ja Roheline lava.

Tasub teada, et pärimeeter on avatud kell 8–4.30, seejuures ei küsida pärimeetrisse sisenemise eest raha kell 8–14. Festivali pressipealiku Erki Pruuli sõnul ei aeta pärast kella 14 ühtegi pärimeetrisse varem sisenenut festivalialalt välja, kui nad täidavad festivali reegleid.

"See, kas see jääb ka tulevikus nii, otsustatakse peale festivali, kui oleme läbi vaadanud tagasiside ankeedid ja andnud hinnangu kogu festivali toimimisele," lausus Pruul.

Telkla asukoht on muutunud!

Aastaid Viljandi folgi ajal telkimas käinud peavad sel aastal sammud seadma tavapärasest erinevasse kohta – nimelt asub telkla sel aastal Viljandi järve ääres sõudeellingu, Ranna puiestee ja jalgpalli harjutusväljaku läheduses.

Telklaager avatakse neljapäeval kell 10.00 ja suletakse esmaspäeval kell 12.00, ühele inimesele maksab öö telgis 2.50. Öörahu algab kell 23. Allikas: folk.ee

Enne folki osale hääletusvõistlusel!

Folgieelsel nädalal kohtab jääb üle Eesti silma ohtralt hääletajaid – juba 12. aastat järjest korraldab Tartu üliõpilaste looduskaitsering hääletusvõistluse Tartust Viljandisse.

Võistluse start on esmaspäeval, 23. juulil kell 10 Tartus Pirogovi platsil. Starti lubatakse ainult segapaarid, seejuures on korraldusmeeskonnal õigust starti mitte lubada tegelasi, kes on tropid. Võistluse tingimused on kirjas internetileheküljel: http://looduskaitsering.blogspot.com

Võistluse finiš on Viljandis Folgi Rohelise lava juures 26. juulil, finiš suletakse kell 19.00. Lisaks muudele auhindadele saavad võistluse võitjad ka priipääsme tuleva aasta folgile.

Kohtade pärast võistlevad need paarid, kes jõuavad finišisse enne kella 19.00i. Lootusetult hilinejad lähevad kirja kui katkestajad.