MADONNAT JAGUS KAUEMAKS: Kuigi Madonna tribuutkonsert valmis Tanjal mulluse Õllesummeri tarvis, esitas ta noid laule pärast veel terve aasta jooksul. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
11. juuli 2012, 07:01

Tanja Mihhailova: Madonna laule teadsin juba lapsepõlves peast! (9)

Lauljate tribuutkontserdid: kes laulab Madonna, kes Turneri, kes Jacksoni laule

"Madonna oli esimene artist, kelle videokassetid ja plaadid mul juba lapsepõlves kodus olid, ja esimene laulja, kes kasutas oma esinemistel ka hästi palju tantsu ja keskendus visuaalsele poolele, mis mind on kogu aeg köitnud," põhjendab lauljatar Tanja Mihhailova, miks tema oma tribuutkontserdiks just Madonna valis. Tanja pole ainus, kes tavatseb maailmakuulsaid lugusid esitada.

Maailmakuulsate artistide repertuaari esitamine on Eesti muusikute seas tõusev trend. Kui Tanja võttis ette Madonna lood, siis mõni aeg tagasi andis näiteks Birgit Varjun kontserte tribute to Tina Turner, Rolf Junior tribute to George Michael ja Uku Suviste tribute to Michael Jackson. Alles möödunud nädalal laulsid Õllesummeril Ithaka Maria Michael Jacksoni, Teele Viira Amy Winehouse’i ja Sofia Rubina Whitney Houstoni laule.

Et tema valik Madonnale langes, on Tanja sõnul loomulik, sest popikoon on teda köitnud juba väga ammustest aegadest. Tanjagi tahaks pigem olla artist ja meelelahutaja kui pelgalt laulja. Nagu Madonnale, meeldib tallegi oma esinemistes rõhku panna ka tantsule ja kostüümidele.

"Madonna lood on väga head ja meeldejäävad, pole väga keerulised. Väga paljud tema lood on mul ammu peas, juba lapsepõlves kuulasin ja laulsin neid, ka võistlustel," tunnistab Tanja. Sestap tunduski talle loogilisena valida tribuutkontserdi jaoks just Madonna. "No mulle väga meeldib ka Beyonce, aga sinna ma isegi ei püri," naerab Tanja ja tunnistab, et neid, kelle tribuute ta teeks, on väga vähe. Madonna tundus ka õige valik, sest kontserdiga, mille ta mulluse Õllesummeri tarvis ette valmistas, esines Tanja publiku soovil veel terve aasta vältel paljudes kohtades.

Vokaalses mõttes polnud Tanja sõnul Madonna puhul midagi keerulist, sest tema meelest pole ta just maailma parim laulja. "Aga ta on ikkagi ikooniline artist, nii et tema laule lauldes ei tohi olla kehv, aga meie võimalustes ei saa ju kasutada laval samamoodi 20 tantsijat," ütleb Tanja, kel polnud võimalik nii pompoosset lavašõud luua, kui Madonnal kombeks on. Enda kirjeldust mööda pidi ta miinimumvahenditega maksimumi tegema, sest bändiinimeste ja taustalauljate arv on piiratud. "Õnneks on meil olemas lauljad, kes oskavad ka väga hästi tantsida," naerab Tanja ja lisab, et ega ta Madonnat otseses mõttes järele ei teinudki, vaid esitas tema laule omal moel nii hästi kui võimalik.

Rolf Roosalu: George Michael on multitalent!

"George on päris paljudele muusikutele laulja, kellele alt üles vaadata. Ta on tohutult hea laulja, kes mängib väga palju erinevaid instrumente, vist seitset erinevat. Tohutu multitalent ja väga andekas inimene. On mille poole püüelda!" räägib Rolf Junior ehk Rolf Roosalu.

George Michaeli tribuudini jõudis Rolf seetõttu, et esitas aastal 2009 jõulukontserdil "Valgel gospel" üht tema lugu ning mitmed muusikaala tegelased arvasid, et Rolf peaks George Michaeli tribuutkontserdi andma.

Rolfi meelest on George’i lugude puhul müstiline, et viisid on suhteliselt keerulised, aga kogu muusikaline kompott on midagi sellist, mis inimestele meeldib. "Ta võiks väga vabalt laulda ka džässi, ta on justkui džässi ja popi vahepealne," ei oskagi Rolf George’i muusikat otseselt lahterdada. Näiteks laulu "Flawless", mis Rolfile väga sümpatiseerib, tundus algul suisa võimatu ära õppida. "See viis tundus justkui raske või et see ei jää meelde," ütleb ta.

Kontserdiks valmistudes uuris Rolf ka George Michaeli tausta. "Uurisin, millal mingisugune singel on välja antud ja mis plaadil see oli, mis aastal, et publikule rääkida, et sel ajal kui Georgil tuli järjekordne singel välja, lõpetasin mina näiteks alles põhikooli," räägib Rolf, et püüdis oma eluetappide ja George’i suurte tegude vahel seoseid tuua.

"Tema matkimisega ei vaevanud ma pead, vaid esitasin lugusid läbi enda. On mõttetu nii head muusikut hakata jäljendama, pigem tehagi seda läbi enda, ja see näeb ka publikule parem välja kui see, et hakkad kedagi matkima. Kõige selle juures tuleb jääda ikkagi iseendaks ja enesekindlaks. Siis see paistab kõik väga hea välja ka," leiab Rolf. Kui ta kunagi peaks veel kellegi tribuutkontserti tegema, võiks see olla Bee Gees, mis talle enda arvates hääleliselt ja lugude mõttes sobida võiks.

Birgit Varjun: paljud ütlesid, et sarnanen Turneriga

"Paljud samastasid mind pärast mu esimesi esinemisi Tina Turneriga, öeldi, et sarnasus on väga suur, ja siis me proovisimegi tema laule teha," räägib lauljatar Birgit Varjun, miks kunagi Tina Turneri tribuutkontserdikava kokku sai pandud.

Tina Turner on Birgitile alati sümpatiseerinud, kuid varem ei osanud ta enda ja maailmakuulsa superstaari vahel mingeid sarnasusi leida. Olid vaid mõned üksikud lood, mida ta tema repertuaarist teadis. Nüüd meeldib talle Turneri loomingust kõige rohkem laul "Privet Dancer": "Seda lugu olin tema repertuaarist kõige vähem kuulnud, algselt arvasin, et see on ka vähem tuntud, aga fännide seas on see tegelikult väga populaarne." Seda lugu tavatseb lauljatar esitada siis, kui teeb akustilist kava.

"Arvan, et Tina on artist, keda pole mõtet hakata lavaliselt matkima – see on juba ette näha läbikukkumine. See, mis temal on, ei ole õpitav," kirjeldab Birgit. Lihtsam on tema arvates kuulata Tina laule ja leida sealt seest iseennast üles ja proovida seda lugu teha nii hästi, kui saab. "Nende lugude jaoks pead sa leidma kindlasti oma niši. Lava poole pealt pole ma kordagi üritanud teha seda, mida teeb laval Tina."

Ithaka Maria: fännasin ise Michael Jacksonit otse lavalt!

"Popikuninga maailma süvenemine ja tema muusika "enda omaks" tegemine oli minu jaoks suur väljakutse. See pani proovile mu hääle, loomingulisuse ja vastupidavuse," pajatab lauljatar Ithaka Maria, kes möödunud nädalal esitas Õllesummeril Michael Jacksoni laule.

"Valdavalt olen ju laulnud ainult enda lugusid. Tõtt-öelda polnud mul aimugi, mida niisugune tribuuditamine tegelikult endast kujutab," räägib Ithaka Maria ja lisab, et kindlasti ei läinud ta lavale popiidolit matkima. "Eesmärk oli teha maailma suurkujule omalt poolt väärikas muusikaline kummardus, ning et publik selles ühines, oli super! Kontsert kujunes mu enda jaoks muusikaliseks elamuseks ning, olles igas hetkes maksimaalselt sees, lihtsalt nautisin ja fännasin ise Jacksonit otse lavalt!"

Ithaka Mariat on alati inspireerinud Jacksoni liikumine. "Mulle meeldis tema teatav nurgelisus, rütmitunnetus ja karakteristika. Jackson oli parimas mõttes vihane tegija, ja samasugust kirge minus õnneks on. Avastasin, et minu energeetika tõepoolest Jacksoni muusikaga sobib."