AINSANA SALADUSSE PÜHENDATUD: Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor kohtusid Theodore Dreiseri «Ameerika tragöödia» järgi vändatud melodraama võtetel ja naine armus oma filmipartnerisse esimesest pilgust. «Voodis armastan ma mehi, aga mu tõeline armastus kuulub naistele,» vastas Clift Taylorile talle omase otsekohesusega. Taylor oli ka ainsana mehe salaelust teadlik. Foto: AFP/scanpix
Inimesed
5. juuli 2012, 06:58

Naistemagnetite salaelu: "Hollywood kubiseb homodest juba 1930ndatest peale, aga nad jäid kappi!" (31)

Seni truu pereisana tuntud John Travolta sipleb skandaalis, mille vallandasid väited tema pikantsetest meessuhetest. Saab näha, kus peidab end tõde Travolta loos. Aga homoseksuaalsetest meestest naistelemmikute vormimine on tegelikult küll sama vana kui Hollywood ise.

Moraalikoodeks 1950ndate Hollywoodis oli range – vähemalt filmistaaride eraelu selles osas, mis tohtis avalikkuse ette jõuda. Kulisside taga lokkas aga salaelu, millest kinosid ummistavad fännid ei osanud undki näha.

Staare sidusid filmistuudiotega lepingud, mis hõlmasid ka kogu imagot: alates riietumisest ning lõpetades armusuhetega. Kõrvalekalded lepingust tähendasid trahve või isegi vallandamist, nii et näitlejad huvitusid ka ise oma avaliku maine hoidmisest.

"Hollywood kubiseb homodest juba 1930ndatest peale, aga nad jäid kappi," kuulutab tuntud filmikriitik Roger Ebert. Kõmuliselt kapist välja astunud filmistaarile Rock Hudsonile kuulub aga tsitaat: "Kui palju on Hollywoodis geisid? Uskuge mind, te ei taha teada."

Kuigi homoseksuaalsust ei klassifitseerita enam ammu vaimuhaiguseks, ei saa end avalikult geiks kuulutanud näitlejad hoobelda just laia rollivalikuga. 1989. aastal kapist välja astunud Briti filmitäht Rupert Everett sai sestpeale vaid kõrvalosi. Kolme aasta taguses intervjuus tunnistas Everett otsekoheselt, et avameelsus keeras tema karjääri tuksi. Ta soovitab kappi jäädagi: "Olgem ausad – karjäärist ei tule pärast avameelitsemist enam eriti midagi välja. Ühel hetkel jooksed lihtsalt peaga vastu seina."

Rock Hudson: "Loodan, et mu saatus aitab kedagi."

Rock Hudson oli 1950ndate ja 1960ndate filmitööstuse üks suurkujusid. Väliselt mehelikkuse kehastus: pikk, musklis, kandilise lõuaga. Karjääri kõrgajal olevat Hudson öelnud, et pigem sureb, kui fännidele oma homoseksuaalsust tunnistab.

Talle tõid kuulsust rollid romantilistes komöödiates, kus tema partneriks oli üks toona populaarsemaid näitlejatare Doris Day. Kuigi Hollywoodi siseringis olnud Hudsoni sättumus avalik saladus, väitis Day, et temal polnud sellest õrna aimugi. "Karjäär tähendas Hudsonile kõike. See oli alati esikohal," väidab mehe biograaf Sara Davidson.

Kui üks ajakiri ähvardas Hudsoni filmitöö haripunktis paljastada tema salaelu, naitus mees stuudio tungival soovitusel oma sekretäri Phyllis Gatesiga. Kolme aasta pärast fassaadabielu lahutati.

Hudsoni saatuseks oli saada omamoodi pioneeriks – esimeseks suureks staariks, kes avalikult tunnistas, et on homoseksuaalne ja põeb aidsi. Enne skandaalset teadaannet 1985. aasta juulis olid näitleja haiglane välimus ja takerduv kõne juba palju klatši tekitanud. Hudson püüdis aga haigusele ravi leida ning hoidis seda viimse hetkeni enda teada.

Filmikriitik Roger Eberti väitel oli paljastus juhus: "Hudsonil oli sõpradega juba plaan valmis: teda ravitsevad kõrvalises majakeses vaikimisvande alla pandud õed ning kui lõpp käes, öeldakse surma põhjuseks infarkt või maksatsirroos. Avalikkus poleks iialgi tõde kuulnud. Õnnetuseks varises ta kokku Pariisis ja sealsed ametnikud panid ta fakti ette: ütled, et sul on aids, või teeme seda meie. Siis lõi Rock käega. Tegelikult kartis ta tõtt rääkida, kartis häbi ja alandust."

Eberti sõnutsi üllatas ja lohutas rahva soe toetus Hudsonit. Vaid mõni kuu pärast oma seisundi avalikustamist filmilegend suri.

Hudsoni avameelsus vallandas diskussiooni ning laiem avalikkus sai esimest korda aimu, mida aids õieti tähendab. "Loodan, et mu saatus aitab kedagi teist. Siis on mu ebaõnnes vähemalt midagi head," uskus näitleja enne surma.

"Roosa puudritups" Rudolph Valentino

Itaalia päritolu tummfilmistaar Rudolph Valentino oli 1920ndate naistelemmik ja üks esimesi popikoone – kaasaegse meelelahutustööstuse mõistes. Ta oli kaks korda põgusalt abielus (väidetavalt olid mõlemad abikaasad lesbid) ning temagi seksuaalses sättumuses kaheldakse tänini.

Valentino imago ekraanil oli pigem malbe, paljud pidasid seda isegi imalaks niinimetatud ladina armastaja stiiliks. Ta kandis – meespubliku meelepahaks – tugevat meiki ja ekstravagantseid rõivaid. Ajaleht Chicago Tribune nimetas Valentinot ilkumisi "roosaks puudritupsuks". Et roosat pilve endalt maha raputada, pidas Valentino oma mehelikkuse tõestamiseks mitu poksimatši.

Valentino elu lõppes ootamatult, ta suri 23. augustil 1926 vaid 31aastasena pimesoolelõikuse tüsistustesse. Mõned tema biograafid usuvad kaljukindlalt, et näitleja oli hetero, teised kahtlevad selles.

Südametemurdja Montgomery Clift jäi diskreetseks

Rock Hudsoni kaasaegne, nägus, suurte väljendusrikaste silmadega Montgomery Clift võitis kinolinal miljonite naiste südameid ja stuudio turundas teda seksisümbolina. Kui Olivia De Havillandi tegelaskuju filmis "Pärijanna" Clifti kehastatud mehe maha jätta söandas, uputasid viimase naisfännid näitlejatari tulivihase kirjalaviini alla.

Clift hoidis oma seksuaalset sättumust vaid lähiringi teada ja tegi 1960ndatel homode ajaveetmispaigana tuntud New Yorgi Fire Islandile vaid väga diskreetseid retki. Ühel suvel rentis ta maja homokuurordina tuntud Ogunquinis Maine’i osariigis ning veetis aega rannalt armukesi otsides.

Kuigi tema afääridest liikus vargsi kõlakaid, püüdsid nii stuudio kui ka Clift tõde ranges saladuses hoida.

Väidetavalt olnud mees isegi mures, kuidas filmivõtetel oma käsi seada, et mitte anda ainsatki märki, millest võiks lugeda välja omasooiharust. Kamuflaaži eesmärgil käis ta naistega kohtamas, sealhulgas Elizabeth Tayloriga , kes jäi tema lähedaseks sõbraks.

Cliftist kõneldakse kui sügavalt häiritud siseeluga mehest, kuigi biograafid pole üksmeelel, kas hingepiinad olid tingitud maskist, mida ta avalikkuse ees kandma pidi, või üha süvenevast alkoholi- ning ravimisõltuvusest.

Halvematel aegadel tõmbus Clift oma korterisse ja konutas seal suletud kardinate taga päevade kaupa, mõnikord märatses restoranides ja võtteplatsil.

Näitleja allakäigule andis hoogu juurde ränk liiklusõnnetus, mis röövis tema tervise ning välimuse ja ta suri 22. juulil 1966 vaid 45aastaselt südamerabandusse.

Isegi Tom Cruise siples homoskandaalides

Travolta kaasaegsetest on pidanud seksiskandaaliga rinda pistma "Tippkuti" ja "Võimatu missiooni" staar Tom Cruise. Et maine tähendab filmitööstuses kõike, täpsemalt miljoneid dollareid, on Cruise end raevukalt kaitsnud.

2003. aastal võitis ta kohtuasja geipornonäitlejaga, kelle väitel ajendanud nende armuafäär Cruise’i lahkumineku oma teisest abikaasast Nicole Kidmanist. Kaks aastat varem oli Cruise kohtusse andnud mehe, kes väitis end evivat videolinti tõestusega näitleja omasooiharusest. Kui algul nõudis Cruise kahjutasuks sadat miljonit dollarit, siis lõpuks kohtuasi sumbus – Davis soostus avalikult tunnistama: "Tom Cruise pole iialgi olnud homosuhetes."

Ometi kerkivad kahtlused ikka ja jälle pinnale. 2010 kõmisesid tabloidid: Cruise’i naine Katie Holmes on šokis juttudest, nagu oleks tema mees gei. National Enquireri teada olevat Tomil kulunud hulk aega, et abikaasat veenda: sellises klatšis pole killukestki tõtt.

Möödunud nädal tõi teate, et Katie Holmes soovib Cruise’ist lahutada ja saada endale tütar Suri ainuhooldusõigus.

Marilyn Monroe salalindid: voodiseiklus Joan Crawfordiga

Mitte üksnes kuldaja Hollywoodi mehed ei varjanud oma tegelikku palet. Neli korda abielus olnud ja viis last adopteerinud Joan Crawfordi eraelu varjutasid samuti klatšijutud, et kurikuulsal meesteõgijal on olnud lähisuhteid mitme daamiga. "Ta kasutas seksi karjääritegemiseks ja magas kõigiga, sealhulgas naistega," väitis Crawfordi suurim rivaal Bette Davis. Crawfordi naisarmukeste hulgas olnud ka filmitähti. Kui seitse aastat tagasi ilmusid päevavalgele Marilyn Monroe lindistused sessioonidest psühhiaater Ralph Greene’iga, selgus, et Marilynilgi oli Crawfordiga põgus seksiseiklus. Kui Marilyn aru sai, et lesbiseks ei paku talle midagi, ja Crawfordi edasisi lähenemiskatseid tõrjus, vihanud too teda kogu ülejäänud elu.

"Isa koguni nautis seda, et teda geiks peeti."

Kui publik tagantjärele targaks sai, et Clift ja Hudson eelistavad armastuses mehi, kahtlustati salaelus kõiki filmitähti. Nii ei pääsenud ka Hollywoodi legend Gary Grant kuulujuttudest, et on homo. Klatš ründas hoolimata sellest, et mees jõudis elu jooksul tervelt viis korda abielluda – ja ikka naistega.

Siiani ei vaibu väited, et Grantil oli tosina aasta pikkune salasuhe kaasnäitleja Randolph Scottiga. Meeste sooja läbikäimist näivad tõestavat ohtrad arhiivifotod kodustest ja õdusatest stseenidest, kus nad on tihti õrnust kiirgavas kehalises kontaktis.

"Talle ei saa pahaks panna, et mehed teda ihaldasid, täpselt nagu sedagi, et ta mõnikord ehk isegi kergelt vastu flirtis. Isa koguni nautis seda, et teda geiks peeti. Ta ütles, et see sunnib naisi tõestust otsima, et see väide on vale," kirjutas Granti tütar Jennifer oma memuaarides. "Kas isa kunagi eksperimenteeris seksuaalsusega? Ma ei tea. Aga kui eksperimenteerimine teeb inimesest gei, siis on seda ju kogu maailm..."

James Dean ja Marlon Brando olid biseksuaalsed?

Väidetavalt olnud ka James Dean eraelus sama piinatud kui kangelased, keda ta kehastas – tänini levivad biograafiates ja lehelugudes kuuldused 1950ndate ebajumala biseksuaalsusest. Deanil olnud meessuhteid mõjukate Hollywoodi figuuridega ning teda kohanud tihti sadomasobaarides.

Mullu ilmunud elulooraamat näitleja Paul Newmanist plahvatab välja väite, et ka see naisteiidol vaatas tihti hoopis meeste poole, teiste hulgas Deani.

Samamoodi ei õnnestunud kuulujuttude eest põgeneda ürgsel naistemehel Marlon Brandol, keda on samuti biseksuaalseks tembeldatud.