TÄIUSLIK LIIVAKELL: Gina Lollobrigida legendaarse keha strateegilised mõõdud – rind 92, vöö 56 ja puusad 90 cm. Tema hüüdnimi Lollo tähendavat prantsuse keeles kobedaid tisse. Foto: Getty/AOP
Inimesed
3. juuli 2012, 07:17

Gina Lollobrigida: "Liiga palju naisi sõltub meestest. Mulle meeldib iseseisev olla!" (6)

1950ndate seksisümbol tähistab täna oma 85. sünnipäeva

Aastaid tagasi Eestiski käinud Gina Lollobrigidat ihaldasid temast poole nooremad mehed isegi siis, kui ideaalse liivakellafiguuri poolest tuntud Itaalia filmilegend oli auväärses pensionieas. Ehkki ta püüdis eraelu vaid endale hoida, ei pääsenud temagi intrigeerivatest skandaalikestest.

Pole diivat, kes ei rivaalitseks mõne teise diivaga, ja erandiks polnud ka Gina Lollobrigida, kes filmi "Maailma kauneim naine" pealkirja järgi endalegi hüüdnime sai. On arvatud, et Gina jäi teenimatult endast kuus aastat noorema Sophia Loreni varju. Gina on aga öelnud, et nende väidetav vaen on meedia väljamõeldis.

Põhjus, miks Loren on veidi laiemalt tuntud, peitunud tõsiasjas, et Lollobrigida oli oma karjääri haripunktis abielunaine ja käitus vaoshoitult nagu korralik katoliiklane kunagi. Lollobrigida on liiga külm, leidsid Loreni austajad. Loren rõhub vaid seksile, väitis vastaspool. Gina hoidus filmides ja fotodel maotutest ihupaljastusest ning kriitikud, kes julgesid filmi asemel tema rinnapartiid arvustada, leidsid end kohtupingist.

"Rindu on jäädvustatud iga nurga alt, kesk- ja suures plaanis, need värisevad, lainetavad," kirjutas Rooma ajakirjanik Enrico de Boccard, kui 24aastasel Ginal oli välja tulnud värske film, "Achtung! Banditi!". Ginat vihastas, et kriitik ei pannud tähelegi, et ta oli kõigis stseenides täiesti riides, teiseks oli kirjatsura tema büsti tähistanud itaaliakeelse sõnaga "zinna" ehk lehmaudar. Solvatu sai kahjutasuks 175 dollarit. Kõik – üsna arvukad – kahjutasud annetas Gina puudustkannatajatele.

"Abielu ja armastus on erinevad..."

1949 abiellus Gina Jugoslaaviast pärit nägusa arsti Milko Skoficiga. Mees on meenutanud, et lahtiselt seljale langevate tumedate juustega sireen olnud nii võluv, et võimatu olnuks mitte armuda.

Tohtrist sai naise ustav paaž. Ta loobus oma kutsest ja hakkas Gina mänedžeriks, kuigi tal puudusid sidemed, et abikaasale parimaid rolle välja võidelda. Arvatakse, et Gina keeldumine voodiseiklustest filmibossidega lasi tema karjääril õitsele puhkeda palju hiljem, kui olnuks tema välimuse ja ande suhtes õiglane. Rivaal Sophia Loren seevastu lõi juba teismelisena seaduslikult naiselt üle temast 22 aastat vanema filmiprodutsendi Carlo Ponti.

"Kui abiellusime, olin mina suur arst ja Gina väike näitleja. Nüüd on tema suur näitleja ja mina väike arst. Ja kui fännid talle kommi saadavad, söön mina need ära," muigas Skofic kord usutlejale vastuseks.

Abielu pidas vastu 17 aastat, kuni mõranes parandamatult. "Abielu ja armastus on erinevad asjad," filosofeeris Gina, kes pärast lahutust (mis tuli edasi lükata 1971. aastani, sest varem puudus Itaalias lahutusseadus) möönis, et läks mehele liiga noorelt ja tõelist armastust polnud nende liidus õieti kunagi. "Abiellud ühe inimesega ja 20 aastat hiljem avastad, et ta on hoopis keegi teine," tõdes ta, keeldudes põhjusi lähemalt lahkamast: "Ma ei räägiks sellest mitte iialgi!"

Liidust sündis ka Gina ainus järeltulija, poeg Milko juunior. Pärast lapse sündi sai ta fännidelt üle 3000 toetuskirja ning Itaalia meedia hullus, tituleerides teda "mamma nazionale’ks" ehk rahvuslikuks emaks.

"See mees oli odav tähelepanuotsija!"

Pärast lahutust käis Gina mõnda aega New Yorgi kinnisvaraärimehe George S. Kaufmaniga. Nad kavatsesid abielluda, kuid pärast korduvat edasilükkamist maeti mõte maha. Gina sõnutsi olnud tal raske sellega kohaneda: "Liiga paljud naised panevad end meestest sõltuma. Mina tahan olla iseseisev!"

Kaufmanist lahku minnes tegi Gina vea, et lasi end hullutada ilueedist arstil Christiaan Barnardil. Lõuna-Aafrikast pärit Christiaan oli 1967 kuulsaks saanud maailma esimese südamesiirdajana, aga sama kuulus oli ta ka paadunud naisteküti ja peoloomana. Vallutusi oli tal jalaga segada ning jälle ei pääse Sophia Loreni nimest – ka temaga olnud Christiaanil suhteke!

Levis pikantne kuulujutt, et pööraselt armunud Gina sõitnud oma Jaguariga tohtri hotelli, ise naaritsakasuka all ihualasti. Mees tegi talle ka abieluettepaneku, aga Gina keeldus – ja hästi tegi, sest tulevik näitas, et staarkirurg elukombeid ei muutnud ja suutis 76aastaseltki oma kolmandat abikaasat tiivaripsutustega šokeerida.

Aastate pärast ootas Ginat vapustus, kui ta avastas, et liiderliku arsti kättemaksuhimuline ekskaasa on saanud küüned taha tema ja Christiaani kunagisele kirjavahetusele ja kavatseb seda oma memuaarides kasutada. Mõned kirjad raamatus ilmusidki, kuigi Gina ähvardas kohtuasjaga, mille ta hiljem kaotas. "Ma ei taha seda meest enam iialgi näha! Ta oli vaid odav tähelepanuotsija," nentis ta kibedusega.

"Fidel on müstiline mees!"

Kui Lollobrigida täht kinolinal 1960ndate lõpul kustuma hakkas, pühendus ta oma ammusele hobile, fotograafiale. Tema fotolugusid hinnati kõrgelt, staari modellideks on olnud kuulsused, nagu Neil Armstrong, Luciano Pavarotti, Salvador Dali, Aristoteles Onassis ning kurikuulsaimana kommunistliku Kuuba juht Fidel Castro.

Septembris 1974 sõitis 200 filmirulli ja kaheksa kaameraga varustatud Gina Castro kutsel Kuubasse, olles talle enne kirjutanud. Kaksteist päeva väldanud visiidist sündisid dokfilm ja fotoreportaaž.

"Esialgu pelgasin – juurdlesin, kas see pole ohtlik," pihtis Gina Itaalia ajakirjas Gente. Kuubas langes ta aga karismaatilise revolutsionääri võrku ja lootusetult: "Fidel on erakordne inimene, soe ja mõistev. Ta ei tõsta iial häält, pigem sosistab. Ja need tema silmad! Ta on müstiline mees."

Küllap arvas Castrogi Ginast väga hästi, sest tema visiit tabas sekspommi ootamatult, kui too reisiväsimusest puhates peatuspaiga aias päikest võttis – ihualasti! Enne Castro ilmumist jõudis ta end vaevu käterätiga katta.

Gina lahkudes vahetasid nad lennujaamas mälestuseks oma käekellad. Sosistati, et Castro olevat Gina voodissegi võlunud, aga diiva nimetas kõlakaid ajakirjanike fantaasiaks.

"Nooremate meestega on lõbusam!"

79aastaselt kibeles igihaljas Lollobrigida avalikkuse üllatuseks abielluma endast 34 aastat noorema hispaanlase Javier Rigauga. Nad olid kohtunud, kui Gina oli 57 ning Javier alles 23. "Ta oli puha poisike," itsitas Gina, kelle sõnutsi löönud romanss korraga lõõmama nagu äikesetorm: "Algul oli meil kõigest kirg. Armastus tuli hiljem. Mul on alati olnud nõrkus nooremate meeste vastu. Nendega on lõbusam." Peigmeest nimetas ta nooruse eliksiiriks.

Abieluni nad lõpuks ei jõudnudki. Nurjunud kihluses süüdistas murtud südamega Gina meediat, sest suhet saatnud lakkamatud rünnakud ja laim mõjunud noorele kavalerile hävitavalt. Javieri, kes ajakirjanikele tuliselt kinnitas, et Gina on tema esimene ja ainus armastus, süüdistati kullakaevamises – kuigi peagi sai press teada, et ärimees on juba niigi miljonär.

Pärast äpardunud kihlust ongi Lollobrigida seltskonnapressis rangelt madalat profiili hoidnud ning keeldunud oma armuelust sõnakestki poetamast.

"Olen õnnelik – loodus kinkis mulle palju andeid!"

Luigina ehk Gina Lollobrigida on sündinud 4. juulil 1927 Itaalias Subiacos. Perekond, kus kasvas neli tütart, polnud ei jõukas ega vaene – Gina isal oli pisike mööblivabrik. Väike Gina armastas üle kõige joonistada. Ta laulis ka kirikukooris ning laulmine jäigi üheks tema kireks.

Idülli lõhkus Teine maailmasõda, millest Ginal on kohutavad mälestused: "Ma ei unusta seda iialgi!" Pere kodu hävis pommitamises ning koliti Rooma, kus kõik pidid mahtuma kitsukesse tuppa. Siis sai Gina teada, mida tähendab nälg. Pärast sõda alustas ta kunstiõpinguid.

1947 tuli Gina "Miss Roomal" teiseks printsessiks. Kui rahulolematud poolehoidjad talle üheksa minutit ja nelikümmend sekundit järjepanu aplodeerisid, ei jäänud kohtunikel muud üle kui Ginalegi Miss Itaalia valimistel koht anda ja lõppvõistlusel tuli ta kolmandaks.

Lollobrigida filmikarjäär (tuntumad näiteks "Leib, armastus ja fantaasia", "Trapets", "Roomlanna") algas visalt, sest esialgu ei võtnud ta seda tõsiselt: "Mul oli õpinguteks lisaraha vaja." Karjääri vältel kogus ta tuntust täiuseihkajana, kes ei hilinenud kunagi võttele ning kulutas tekstiõppimisele nii palju aega, et kaotas kurnatusest mitu kilo.

1969 pääses ta rängast liiklusõnnetusest napilt eluga. Viga said näitlejanna nägu ja põlv. Ta paranes, aga kogemus mõjus rängalt tema psüühikale, ta kartis mõnda aega kodustki väljuda.

Lollobrigida teekond filmilinal sai ühele poole 1970ndate hakuks, pärast seda pühendus ta fotograafiale ja kunstile: "Olen õnnelik – loodus on mulle kinkinud palju andeid. Soovisingi skulptoriks saada, aga saatusel olid teised plaanid."

Soetas Eestist antiiki ja nautis kuldset sügist

Gina Lollobrigida käis Eestis 1998. aastal Tallinna filmifestivali aukülalisena. Kunstihuvilisena väisas hotellis Palace peatunud näitleja siinseid antiigipoode ja kiitis Tallinna kaunist kuldset sügist. Eestissegi võttis ta kaasa truu sõbra, fotoaparaadi, et endale siit mälestusi jäädvustada.