Inimesed
26. juuni 2012, 07:00

Asendushooldus päästaks

«Koduhooldust vajavate inimeste hulk suureneb aina,» nendib Tartu eakate ja puuetega inimeste hoolekandeteenistuse juhataja, hooldusala peaspetsialist Indrek Sooniste.

Tema sõnul on olukord, kus hommikul tuleb oma hooldatavale valmis teha toit, ta pesta ja potitada, lõuna ajal tuleb tormata teda toitma ning õhtul olla hiljemalt kell 17.30 kodus, hooldajate jaoks väga raske.

Kuid et perekonnaseadus on seadnud hooldamise kohustuse just perekonnaliikmeile, on raske ka omavalitsusel midagi ära teha. Samas – asendushooldus, mida rakendatakse Tartus, Luunja ja Tartu vallas Euroopa Sotsiaalfondi rahastusel kuni 2013. aastase lõpuni, võib kõiki projektis osalejate lugusid kuulates olla päästjaks. Tänu sellele projektile on praeguseks tööle saanud minna 48 inimest, nende hooldatavale on omavalitsused palganud hooldaja või hankinud neile hooldekodukoha. Projekti raames käivitati ka Tartu ja Luunja vallas koduhooldusteenuse osutamine, mis omakorda tõi kaasa 12 uut töökohta.

«Projekt on näidanud, et asendushoolduse pakkumine hoolduskoormusega isikutele on vajalik. Kohalikud omavalitsused koostöös riigiga peavad leidma võimalused selle pakkumiseks,» võtab Sooniste kogemuse lühidalt kokku.