Madonnal kõri läbi lõigata ähvardanud ahistaja Robert Dewey kohtupingis. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
25. juuni 2012, 05:41

Need staarid on ahistajatega kimpus olnud

Neil kuulsustel on tulnud rinda pista ahistajatega. Hullematel juhtudel on fanaatiline iha päädinud mõrvaga.

Tänavu mais elas hirmsa hetke läbi Ashton Kutcheri uus kallim Mila Kunis, kes trennist tulles võimla ukse eest hullunud fänni avastas. Mees olevat teda juba kolmandat päeva jälitanud. Kunis põgenes oma Range Roverisse, kus ta politsei saabumiseni värises.

Tänavu veebruaris ahhetas Hollywood hirmuhetkes, kui hullumajast põgenes Madonnat ahistanud Robert Dewey, kes saadi uuesti kätte alles nädala pärast. Suurest armastusest oli Madonna jälitaja ähvardanud lauljatari kõri läbi nüsida. Kui ta kinni võeti, leiti tema kodust õõvakülvav peata nukkude kollektsioon.

Üks kurikuulsamaid ahistajaid läbi ajaloo on John Hinckley jr, kes 1980ndate algul jälitas tõusvat Hollywoodi tähte Jodie Fosterit. Kui kirjakesed ja luuleread ei aidanud, otsustas Hinckley oma iidoli tähelepanu pälvimiseks mõrvata president Ronald Reagani. Mõeldud, tehtud. Õnneks jäi president püstolilaskudes ellu ning Hinckley pälvis hoopis hulluarstide tähelepanu.

Mõnda ahistamisohvrit on paraku oodanud kurvem saatus. Nii juhtus telereporter Kathryn Dettmaniga, kelle tema jälitaja Anthony Gary Silvestri 1998. aastal mõrvas. Õõvastav stseen pärineks justkui "Psühho" filmist: ühel õhtul, kui Kathryn duši alt tulles magamistuppa jõudis, ootas teda seal ees noaga vehkiv hull - Silvestri pussitas naist enam kui tosin korda.

Sama õudne lugu oli 1989. aastal juhtunud noore näitlejatari Rebecca Schaefferiga, kes pahaaimamatult uksekellale reageeris, aga seal ootas teda aastaid jälitanud Robert John Bardo, kes oma ohvri maha lasi.

Paljud on ka 1980. aastal John Lennoni mõrvanud Mark Chapmani ahistajate kilda liigitanud, sest enne saatuslikke püssilaske oli Chapman Lennonilt autogrammi palunud. Tegu polnud siiski niivõrd hullunud jälitaja, kuivõrd luulude küüsis vaevleva kuulsusenarriga, kes soovis popiidolit mõrvates lihtsalt "kellekski saada".

USA armastatumaid telesaatejuhte David Letterman langes skisofreenilise Margaret Mary Ray armuvalu ohvriks. Margaret murdis mitu korda Lettermani koju ning varastas tema Porsche. Lõpuks võttis ta ise endalt elu.

Uma Thurman värises nii enda kui laste elu pärast, kui teda jälitas aastaid hull nimega Jack Jordan. Armunud mees saatis näitlejatarile ohtralt kirjatöid, milles domineeris seks, aga sekka eksis ka mõni lahtist hauda või žiletitera kujutav pildike.

Cristin Keleher tungis The Beatlesi liikme George Harrisoni majja ning tundis end seal nagu kodus, leidis külmkapist pitsa ning haukas seda isukalt. Cristin pandi mõneks ajaks vangi, aga seitse aastat hiljem leidis ta õnnetu otsa - temast sai mõrv-enesetapu ohver.

Üks nooruke naisfänn tundis end kümmekond aastat tagasi koduselt ka Brad Pitti majas, kuhu ta oli roninud läbi akna. Ta leiti magamistoast, seljas Bradi riided - aga kahjuks mitte näitleja enda poolt. Arreteerimisel leiti naise juurest ka nõiakunstide raamat.

Tumedanahaline Dawnette King armus meeletult filmistaar Michael Douglasesse ning loomulikult sai mehe seaduslikust abikaasast Catherine Zeta-Jonesist vaenlane number üks. Vaenlane tuleb teatavasti hävitada ja nii saatiski Dawnette Catherine`ile kirju, kus lubas ta tükkideks lõikuda ning koertele sööta. Õnneks heideti hull naine enne plaani täideviimist vangikongi.

Tennisetäht Anna Kurnikovat jälitas keskealine William Lepeska, kes püüdis staari Miami majale läheneda ujudes. Õnneks jäi kahtlane alasti mees silma Anna naabritele ja nood kutsusid politsei.