Foto: Joosep Martinson
Inimesed
15. juuni 2012, 07:00

Anne Veski: "Olen koos Paulsiga ennegi samal laval olnud."

"Laval ma olen koos Paulsiga olnud küll, ehkki tõesti mitte koos esinenud," lükkab Anne Veski ümber siin-seal ajakirjanduses kõlanud väite, et tänasel kontserdil Kuressaares on ta koos Läti legendaarse laulumeistri Raimonds Paulsiga üleüldse esimest korda koos püünel.

"See oli üks suur kontsert Jurmalas, kui me tõesti olime ühel laval. Ent sellest on möödas juba kolmkümmend aastat! Aga rohkem kui see esinemine on mul täna meeles uhke bankett pärast kontserti," muigab Veski. "Arvatavasti oli see sedavõrd uhke just tänu sellele, et selle korraldas Raimonds Pauls. Vastuvõtt oli ühes uhkes varietees ning igaühe selja taga seisis kelner valgete kinnastega, kes pidevalt midagi ette kandis. Isegi tükki suhkrut ei saanud sa ise tassi panna! Midagi sellist pole ma elus ei varem ega hiljem kogenud," meenutab Anne Veski, kes on maestro Raimonds Paulsi autorikontserdi "Odessa mälestused" erikülaline.

Paulsi laulud kindlalt repertuaaris

Kuressaare Kuursaali Kõlakojas kõlavad fragmendid maestro poolt Riia Vene teatris lavastatud muusikalist "Odessa, see maagiline linn", mille järel esitab Anne Veski valiku maestro tuntuimatest hittidest. Mitme looga, ja täpselt millistega, ta üles astub, jätab Veski saladuseks.

Veski sõnul on Paulsi laule tema repertuaaris olnud läbi aegade. "Neid pole olnud väga palju, aga siiski on," täpsustab Veski. "Pauls on väga mitmekülgne muusik, ta on nii džässpianist kui poplaulude kirjutaja. Ja kuigi need poplaulud võivad esiotsa tunduda väga lihtsad, on nad samas väga maitsekad. Nii et Pauls on lihtsalt väga andekas muusik, kes laseb oma andel särada," ei ole Veski Raimonds Paulsi kiitmisega kitsi. Lisades, et mingist sõprusest Paulsiga tema puhul siiski rääkida ei saa: "Oleme kohtunud ikka vaid laval või lava taga. Me lihtsalt tunneme teineteist."

Erinevalt Anne Veskist ütleb Eri Klas, kes on Paulsi 16. juunil Sillamäel toimuva festivali "Jazz Time Suverütmid" patroon, et tunneb Paulsi juba aastakümneid ning ootab kohtumist vana sõbraga pikisilmi.

Klas on Paulsi õlalegi visanud

"Esimest korda kohtusin ma Paulsiga, kui ema kinkis mulle Tallinna muusikakooli lõpetamise puhul sõidu Riiga ja ma nägin Paulsi mängimas Lido restoranis," meenutab Klas. "Hiljem on meid kokku viinud mitmed üleliidulised kontserdid."

Klasi sõnul meenub talle Paulsiga seoses eriti üks värvikas reis Moskvasse ja Leningradi, kus Eesti NSVd esindas muuhulgas Eesti Raadio estraadiorkester ja kvartett, Läti NSVd aga Raimonds Paulsi trio. "Sellel reisil me sõbrunesime eriti ja eks seal juhtus ka ikka ühte-teist," muigab Klas. "Pauls oli tollal veel viinavõtja mees ning eks me tegime seal igasuguseid tempe. Mäletan, et Leningradis ühel kontserdil tuli lava taha tiigritaltsutaja Irina Bugrimova, kuna parajasti toimusid Leningradis filmi "Triibuline reis" võtted. Irina kutsus mind koos Raimondsiga oma tiigreid vaatama. Aga ega me siis ainult tiigreid vaadanud! Sõime šašlõkki, võtsime viina ja meil oli väga lõbus. Õhtuks väsis Raimonds aga väga ära, nii et kui me viimaks minema hakkasime, tuli mul Raimonds õlale võtta. Kõige hullem oli see, et aeg oli hiline ning järjest tõsteti sildu üles. Kokkuvõttes tegime me mööda Leningradi suure ekskursiooni, enne kui hotelli jõudsime. Ent nagu ma hiljem kuulsin, oli Pauls kuskil jutustanud sama lugu, ainult sellise väikse nüansiga, et tema interpreteeringus olin mina Paulsi õlal," naerab Klas.

Laval rahvadiplomaatia raames

Raimonds Paulsi ja Anne Veski kontsert toimub suure rahvadiplomaatia aktsiooni "Ülemaailmne Odessiitide klubi esitleb: Odessa sõidab Tallinnasse" raames, selle alapealkiri on "Odessa sõidab Kuressaarde". 13.–17. juunini toimuva rahvadiplomaatia aktsioon "Ülemaailmne Odessiitide Klubi esitleb: Odessa sõidab Tallinnasse" on vastuvisiit aasta varem toimunud Eesti ettevõtjate ja kultuuritegelaste tutvumisreisile Odessasse.

Projekti käigus saabuvad Eestisse legendaarne kirjanik ja humorist Mihhail Zhvanetski, kunstnik Yuri Gorbachev, humorist ja näitleja Roman Kartsev, erudiit Boris Burda, legendaarse Odessa kirjaniku Isaak Babeli näitlejast ja dramaturgist pojapoeg Andrei Malaev-Babel ja palju teisi tuntud odessiite. Just Isaak Babeli loomingu ainetel sündis Raimonds Paulsi Odessa temaatikale pühendatud muusikal, mille fragmente kontsertõhtul näha saab.

16. juunil Sillamäel toimuval festivalil "Jazz Time Suverütmid" esineb Raimonds Pauls kavaga "Dai Bog", mille muusika ta on loonud poeet Jevgeni Jevtušenko sõnadele.